Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region

Autores
Silvano, María F.; Varela, María Soledad; Palacio, María Alejandra; Ruffinengo, Sergio Roberto; Yamul, Diego Karim
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.
EEA Balcarce
Fil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fuente
Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014)
Materia
Miel
Calidad
Propiedades Fisicoquímicas
Trazabilidad
Análisis Multivariante
Procedencia
Propiedades Organolépticas
Honey
Quality
Chemicophysical Properties
Traceability
Multivariate Analysis
Provenance
Organoleptic Properties
Origen Geográfico
Buenos Aires
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/4374

id INTADig_145adbad34090669d5003410e3822fca
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/4374
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires regionSilvano, María F.Varela, María SoledadPalacio, María AlejandraRuffinengo, Sergio RobertoYamul, Diego KarimMielCalidadPropiedades FisicoquímicasTrazabilidadAnálisis MultivarianteProcedenciaPropiedades OrganolépticasHoneyQualityChemicophysical PropertiesTraceabilityMultivariate AnalysisProvenanceOrganoleptic PropertiesOrigen GeográficoBuenos AiresThe physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.EEA BalcarceFil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2019-02-01T13:24:30Z2019-02-01T13:24:30Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669http://hdl.handle.net/20.500.12123/43740308-8146https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-04T09:47:47Zoai:localhost:20.500.12123/4374instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:47:48.001INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
title Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
spellingShingle Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
Silvano, María F.
Miel
Calidad
Propiedades Fisicoquímicas
Trazabilidad
Análisis Multivariante
Procedencia
Propiedades Organolépticas
Honey
Quality
Chemicophysical Properties
Traceability
Multivariate Analysis
Provenance
Organoleptic Properties
Origen Geográfico
Buenos Aires
title_short Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
title_full Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
title_fullStr Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
title_full_unstemmed Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
title_sort Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
dc.creator.none.fl_str_mv Silvano, María F.
Varela, María Soledad
Palacio, María Alejandra
Ruffinengo, Sergio Roberto
Yamul, Diego Karim
author Silvano, María F.
author_facet Silvano, María F.
Varela, María Soledad
Palacio, María Alejandra
Ruffinengo, Sergio Roberto
Yamul, Diego Karim
author_role author
author2 Varela, María Soledad
Palacio, María Alejandra
Ruffinengo, Sergio Roberto
Yamul, Diego Karim
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Miel
Calidad
Propiedades Fisicoquímicas
Trazabilidad
Análisis Multivariante
Procedencia
Propiedades Organolépticas
Honey
Quality
Chemicophysical Properties
Traceability
Multivariate Analysis
Provenance
Organoleptic Properties
Origen Geográfico
Buenos Aires
topic Miel
Calidad
Propiedades Fisicoquímicas
Trazabilidad
Análisis Multivariante
Procedencia
Propiedades Organolépticas
Honey
Quality
Chemicophysical Properties
Traceability
Multivariate Analysis
Provenance
Organoleptic Properties
Origen Geográfico
Buenos Aires
dc.description.none.fl_txt_mv The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.
EEA Balcarce
Fil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06-01
2019-02-01T13:24:30Z
2019-02-01T13:24:30Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669
http://hdl.handle.net/20.500.12123/4374
0308-8146
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011
url https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669
http://hdl.handle.net/20.500.12123/4374
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011
identifier_str_mv 0308-8146
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1842341363050348544
score 12.623145