Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region
- Autores
- Silvano, María F.; Varela, María Soledad; Palacio, María Alejandra; Ruffinengo, Sergio Roberto; Yamul, Diego Karim
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.
EEA Balcarce
Fil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina
Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Fuente
- Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014)
- Materia
-
Miel
Calidad
Propiedades Fisicoquímicas
Trazabilidad
Análisis Multivariante
Procedencia
Propiedades Organolépticas
Honey
Quality
Chemicophysical Properties
Traceability
Multivariate Analysis
Provenance
Organoleptic Properties
Origen Geográfico
Buenos Aires - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/4374
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_145adbad34090669d5003410e3822fca |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/4374 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires regionSilvano, María F.Varela, María SoledadPalacio, María AlejandraRuffinengo, Sergio RobertoYamul, Diego KarimMielCalidadPropiedades FisicoquímicasTrazabilidadAnálisis MultivarianteProcedenciaPropiedades OrganolépticasHoneyQualityChemicophysical PropertiesTraceabilityMultivariate AnalysisProvenanceOrganoleptic PropertiesOrigen GeográficoBuenos AiresThe physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors.EEA BalcarceFil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; ArgentinaFil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2019-02-01T13:24:30Z2019-02-01T13:24:30Z2014-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669http://hdl.handle.net/20.500.12123/43740308-8146https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-04T09:47:47Zoai:localhost:20.500.12123/4374instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:47:48.001INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
title |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
spellingShingle |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region Silvano, María F. Miel Calidad Propiedades Fisicoquímicas Trazabilidad Análisis Multivariante Procedencia Propiedades Organolépticas Honey Quality Chemicophysical Properties Traceability Multivariate Analysis Provenance Organoleptic Properties Origen Geográfico Buenos Aires |
title_short |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
title_full |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
title_fullStr |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
title_full_unstemmed |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
title_sort |
Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Silvano, María F. Varela, María Soledad Palacio, María Alejandra Ruffinengo, Sergio Roberto Yamul, Diego Karim |
author |
Silvano, María F. |
author_facet |
Silvano, María F. Varela, María Soledad Palacio, María Alejandra Ruffinengo, Sergio Roberto Yamul, Diego Karim |
author_role |
author |
author2 |
Varela, María Soledad Palacio, María Alejandra Ruffinengo, Sergio Roberto Yamul, Diego Karim |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Miel Calidad Propiedades Fisicoquímicas Trazabilidad Análisis Multivariante Procedencia Propiedades Organolépticas Honey Quality Chemicophysical Properties Traceability Multivariate Analysis Provenance Organoleptic Properties Origen Geográfico Buenos Aires |
topic |
Miel Calidad Propiedades Fisicoquímicas Trazabilidad Análisis Multivariante Procedencia Propiedades Organolépticas Honey Quality Chemicophysical Properties Traceability Multivariate Analysis Provenance Organoleptic Properties Origen Geográfico Buenos Aires |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors. EEA Balcarce Fil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina Fil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina Fil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-01 2019-02-01T13:24:30Z 2019-02-01T13:24:30Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669 http://hdl.handle.net/20.500.12123/4374 0308-8146 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011 |
url |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669 http://hdl.handle.net/20.500.12123/4374 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011 |
identifier_str_mv |
0308-8146 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1842341363050348544 |
score |
12.623145 |