Impact of native spray-dried lactic acid bacteria, packing density and wilting time on fermentation characteristics of experimental maize and lucerne silages

Autores
Blajman, Jesica; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro; Vinderola, Celso Gabriel; Lingua, Mariana Soledad; Romero, Luis Alberto; Paez, Roxana Beatriz; Casas, Cecilia I.; Bergamini, Carina Viviana; Gimenez, Paula; Gaggiotti, Monica Del Carmen
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
This study aimed at investigating the effects of an autochthonous microbial inoculant microencapsulated by spray-drying on fermentation parameters, microbiological composition, mycotoxin level and aerobic stability of maize and lucerne silages. Experiment 1, a completely randomized design with a 2 × 2 × 4 factorial arrangement of treatments, evaluated inoculation (control or Lactobacillus plantarum Hv75, Pediococcus acidilactici 3903 and Lactobacillus buchneri B463), packing density (148.5 kg dry matter (DM)/m3 or 181.5 kg DM/m3) and storage period (0, 1, 30 or 60 days) in maize silage. Lactic acid bacteria (LAB) supplementation produced higher DM and lower acetic acid and deoxynivalenol contents compared to the control (p < 0.05). However, these differences were small in terms of practical applications. Experiment 2 evaluated effects of microbial inoculation (similar as in experiment 1), wilting time (3 or 21 h) and storage period (0, 3, 30 or 60 days) in lucerne silage. LAB supplementation increased DM and lactic acid content, reduced pH and concentrations of acetic acid, ethanol and ammonia nitrogen/total nitrogen compared to the control (p < 0.05). In addition, inoculation increased total LAB population and decreased yeast and mould counts (p < 0.05). Although the strains displayed potential to be used as a bio-inoculant at different lucerne moisture levels, prolonged wilting positively influenced DM, crude protein and fibre degradation (p < 0.05). Therefore, the addition of this spray-dried inoculant to lucerne silages with longer wilting could be recommended for the attainment of silage quality.
EEA Rafaela
Fil: Blajman, Jesica E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Blajman, Jesica E. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Lingua, Mariana Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Romero, Luis Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Romero, Luis Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Paez, Roxana Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Paez, Roxana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Casas, Cecilia I. Neogen Corporation; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Gimenez, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Gimenez, Paula. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina.
Fil: Gaggiotti, Mónica. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Gaggiotti, Mónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Grass and Forage Science 77 (1) : 66-78 (March 2022)
Materia
Maíz
Bacterias Acidolácticas
Secado por Pulverización
Marchitamiento
Ensilado
Maize
Lactic Acid Bacteria
Spray Drying
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Silage
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Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
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Experiment 1, a completely randomized design with a 2 × 2 × 4 factorial arrangement of treatments, evaluated inoculation (control or Lactobacillus plantarum Hv75, Pediococcus acidilactici 3903 and Lactobacillus buchneri B463), packing density (148.5 kg dry matter (DM)/m3 or 181.5 kg DM/m3) and storage period (0, 1, 30 or 60 days) in maize silage. Lactic acid bacteria (LAB) supplementation produced higher DM and lower acetic acid and deoxynivalenol contents compared to the control (p < 0.05). However, these differences were small in terms of practical applications. Experiment 2 evaluated effects of microbial inoculation (similar as in experiment 1), wilting time (3 or 21 h) and storage period (0, 3, 30 or 60 days) in lucerne silage. LAB supplementation increased DM and lactic acid content, reduced pH and concentrations of acetic acid, ethanol and ammonia nitrogen/total nitrogen compared to the control (p < 0.05). In addition, inoculation increased total LAB population and decreased yeast and mould counts (p < 0.05). Although the strains displayed potential to be used as a bio-inoculant at different lucerne moisture levels, prolonged wilting positively influenced DM, crude protein and fibre degradation (p < 0.05). Therefore, the addition of this spray-dried inoculant to lucerne silages with longer wilting could be recommended for the attainment of silage quality.EEA RafaelaFil: Blajman, Jesica E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Blajman, Jesica E. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Vinderola, Celso Gabriel. 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