Effect of saccharides on glass transition temperatures of frozen and freeze dried bovine plasma protein

Autores
Rodriguez Furlán, Laura Teresa; Lecot, Carlos Javier; Pérez Padilla, Antonio; Campderrós, Mercedes Edith; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In this study, to preserve the integrity of plasma protein, protective agents, such as saccharides are added to produce a glassy (vitrified) state. Differential scanning calorimetry (DSC) was used to measure the glass transition (Tg), crystallization temperatures (Tc) of the solid freeze-dried bovine plasma protein and the glass transition temperature (T´g ) of the protein freeze solution, with the addition of inulin as protective agent, comparing the behavior with glucose and sucrose. The results indicated that transition temperatures increased with the molecular weight of the saccharide, conferring inulin a stabilizing effect at higher storage temperature. The T´g and the water plasticizing effect were estimated by means of two theoretical models: Miller/Fox and Gordon/Taylor extended for multi-component systems. The determination of the glass transition temperatures is useful in defining a freeze-drying cycle and storage stability of plasma protein concentrates.
Fil: Rodriguez Furlán, Laura Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Lecot, Carlos Javier. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pérez Padilla, Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
GLASS TRANSITION TEMPERATURE
MULTI-COMPONENT MATRIX
INULIN
PLASMA PROTEINS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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