Effects of lactobacillus johnsonii AJ5 metabolites on nutrition, nosema ceranae development and performance of Apis Mellifera L.

Autores
de Piano, Fiorella Giselle; Maggi, Matías Daniel; Pellegrini, María Celeste; Cugnata, Noelia Melina; Szawarski, Nicolás; Buffa, Franco; Negri, Pedro; Fuselli, Sandra Rosa; Audisio, Marcela Carina; Ruffinengo, Sergio Roberto
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The European honey bee (Apis mellifera L.) is known to be affected by such stress factors as pathogen load, poor nutrition and depressed immunity. Nosema ceranae is one of the main parasites that affect colony populations. The relationship between the stress factors and honey bee-bacteria symbiosis appears as an alternative to enhance bee health. The aim of this study was to evaluate the effect of the oral administration of bacterial metabolites produced by Lactobacillus johnsonii AJ5 on nutritional parameters, the N. ceranae development and the performance of A. mellifera colonies. Laboratory assays were performed and demonstrated that the bacterial metabolites did not have a toxic effect on bees. Field trial showed an increase of colonies population over time. Also, a decreasing trend of fat bodies per bee was detected in all colonies but there were no evident changes on abdomen protein content at the end of the assay. Lastly, N. ceranae prevalence showed a tendency to reduce with the organic acids. Future studies should be performed to increase our knowledge of the physiological effects of bacterial metabolites on the health of bee colonies.
Fil: de Piano, Fiorella Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Maggi, Matías Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Pellegrini, María Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Cugnata, Noelia Melina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Szawarski, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Buffa, Franco. Universita di Sassari; Italia
Fil: Negri, Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina
Materia
APIS MELLIFERA
BACTERIAL METABOLITES
LACTOBACILLUS JOHNSONII AJ5
NOSEMA CERANAE
NUTRITION
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The aim of this study was to evaluate the effect of the oral administration of bacterial metabolites produced by Lactobacillus johnsonii AJ5 on nutritional parameters, the N. ceranae development and the performance of A. mellifera colonies. Laboratory assays were performed and demonstrated that the bacterial metabolites did not have a toxic effect on bees. Field trial showed an increase of colonies population over time. Also, a decreasing trend of fat bodies per bee was detected in all colonies but there were no evident changes on abdomen protein content at the end of the assay. Lastly, N. ceranae prevalence showed a tendency to reduce with the organic acids. Future studies should be performed to increase our knowledge of the physiological effects of bacterial metabolites on the health of bee colonies.Fil: de Piano, Fiorella Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Maggi, Matías Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Pellegrini, María Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Cugnata, Noelia Melina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Szawarski, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Buffa, Franco. Universita di Sassari; ItaliaFil: Negri, Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Fuselli, Sandra Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; ArgentinaFil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; ArgentinaResearch Inst Pomology Floriculture2017-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/66856de Piano, Fiorella Giselle; Maggi, Matías Daniel; Pellegrini, María Celeste; Cugnata, Noelia Melina; Szawarski, Nicolás; et al.; Effects of lactobacillus johnsonii AJ5 metabolites on nutrition, nosema ceranae development and performance of Apis Mellifera L.; Research Inst Pomology Floriculture; Journal Of Apicultural Science; 61; 1; 6-2017; 93-1041643-4439CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1515/JAS-2017-0007info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://content.sciendo.com/view/journals/jas/61/1/article-p93.xmlinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:48:05Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/66856instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:48:05.354CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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de Piano, Fiorella Giselle; Maggi, Matías Daniel; Pellegrini, María Celeste; Cugnata, Noelia Melina; Szawarski, Nicolás; et al.; Effects of lactobacillus johnsonii AJ5 metabolites on nutrition, nosema ceranae development and performance of Apis Mellifera L.; Research Inst Pomology Floriculture; Journal Of Apicultural Science; 61; 1; 6-2017; 93-104
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