Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina
- Autores
- Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; Echeverria, Maria Gabriela; Nosetto, E.
- Año de publicación
- 2002
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these products
Fil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Malvestiti, L.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Lanfranchi, M.N.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Stanchi, Nestor Oscar. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Echeverria, Maria Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Fil: Nosetto, E.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina - Materia
-
LISTERIA MONOCYTOGENES
EMBUTIDOS SECOS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/84850
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_e12e7fc5aa12da3de2c514732652e269 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/84850 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, ArgentinaIsolation and identification of Listeria monocytogenes and Listeria spp. in dry sausages obtained in markets in the city of La Plata, ArgentinaPellicer, KarinaCopes, Julio AlbertoMalvestiti, L.Lanfranchi, M.N.Stanchi, Nestor OscarEcheverria, Maria GabrielaNosetto, E.LISTERIA MONOCYTOGENESEMBUTIDOS SECOShttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these productsFil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Malvestiti, L.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Lanfranchi, M.N.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Stanchi, Nestor Oscar. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Echeverria, Maria Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; ArgentinaFil: Nosetto, E.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaAsociación Argentina de Microbiología2002-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/84850Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; et al.; Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 34; 4; 10-2002; 219-2210325-75411851-7617CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_issues&pid=0325-7541&lng=es&nrm=isoinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aam.org.ar/ram.php?r=21info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:03:49Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/84850instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:03:49.66CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina Isolation and identification of Listeria monocytogenes and Listeria spp. in dry sausages obtained in markets in the city of La Plata, Argentina |
title |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
spellingShingle |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina Pellicer, Karina LISTERIA MONOCYTOGENES EMBUTIDOS SECOS |
title_short |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
title_full |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
title_fullStr |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
title_full_unstemmed |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
title_sort |
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pellicer, Karina Copes, Julio Alberto Malvestiti, L. Lanfranchi, M.N. Stanchi, Nestor Oscar Echeverria, Maria Gabriela Nosetto, E. |
author |
Pellicer, Karina |
author_facet |
Pellicer, Karina Copes, Julio Alberto Malvestiti, L. Lanfranchi, M.N. Stanchi, Nestor Oscar Echeverria, Maria Gabriela Nosetto, E. |
author_role |
author |
author2 |
Copes, Julio Alberto Malvestiti, L. Lanfranchi, M.N. Stanchi, Nestor Oscar Echeverria, Maria Gabriela Nosetto, E. |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
LISTERIA MONOCYTOGENES EMBUTIDOS SECOS |
topic |
LISTERIA MONOCYTOGENES EMBUTIDOS SECOS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.3 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these products Fil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina Fil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina Fil: Malvestiti, L.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina Fil: Lanfranchi, M.N.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina Fil: Stanchi, Nestor Oscar. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina Fil: Echeverria, Maria Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina Fil: Nosetto, E.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina |
description |
A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these products |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/84850 Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; et al.; Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 34; 4; 10-2002; 219-221 0325-7541 1851-7617 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/84850 |
identifier_str_mv |
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; et al.; Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 34; 4; 10-2002; 219-221 0325-7541 1851-7617 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_issues&pid=0325-7541&lng=es&nrm=iso info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aam.org.ar/ram.php?r=21 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Asociación Argentina de Microbiología |
publisher.none.fl_str_mv |
Asociación Argentina de Microbiología |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269822127177728 |
score |
13.13397 |