Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths
- Autores
- Rivera, Marta Carolina; Wright, Eduardo Roberto; Fabrizio, Maria del Carmen; Freixá, G.; Cabalini, R.; Lopez, Silvia Edith
- Año de publicación
- 2013
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Damping off is a frequent disease that kills seedlings. Cultural control is the only tool in organic crops to manage this disease, and only empirical information is available on the efficiency of plant preparations. This work evaluates the effects of fermented onion decoctions on the growth of Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii and disease incidence. Broth (B) and sterilized broth (SB) were respectively obtained by boiling chopped yellow onions in water, and incubating for 14 days at room temperature, with or without subsequent sterilization. The pathogens were grown on PDA supplemented with B and SB at 1.7, 3.3, 8.3, 16.7 and 25% (v/v). Their growth was reduced by B at 8.3, 16.7 and 25%. Production of sclerotia by S. rolfsii was diminished by B, but stimulated by SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum and Aspergillus niger obtained from B behaved as antagonistic against both pathogens, showing antibiosis, competition and hyperparasitism in dual confrontations with them. Broth and SB at 10 and 50% were sprayed on chard (Beta vulgaris), tomato (Solanum lycopersicum), pepper (Capsicum annuum) and eggplant (Solanum melongena) seedlings cultivated in pathogen-colonized soil. Damping off incidence in B treatments at 50% was markedly lower than the observed for SB. It is concluded that B antifungal activity depends on its dilution and mycota. Broth sprays should be considered as a tool to control damping off in low-environment-impact crop production. Further studies are needed for a complete understanding of B chemical and microbiological components, as well as their changes during fermentation.
El mal de los almácigos causa muerte de plántulas. Los controles cultural y biológico constituyen las únicas herramientas orgánicas para su manejo. Acerca de la eficiencia de preparaciones vegetales, sólo se encuentra información de divulgación. Este trabajo evalúa el efecto de caldos fermentados de cebolla sobre el crecimiento de Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii y la incidencia de la enfermedad. Se obtuvieron caldo (B) y caldo esterilizado (SB), respectivamente, mediante hervido de trozos de cebollas y fermentación a temperatura ambiente, con o sin esterilización posterior. Se cultivaron los patógenos en APG suplementado con B y SB diluidos 1,7; 3,3; 8,3; 16,7 y 25%. Su crecimiento decreció con B al 8,3, 16,7 y 25%. La producción de esclerocios por S. rolfsii disminuyó con B, pero aumentó con SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum y Aspergillus niger aislados de B evidenciaron antibiosis, competencia e hiperparasitismo respecto de ambos patógenos. B y SB diluidos 10 y 50% fueron aplicados en almácigos de acelga (Beta vulgaris), tomate (Solanum lycopersicum), pimiento (Capsicum annuum) y berenjena (Solanum melongena) infestados. La pérdida de plántulas fue menor en el tratamiento con B al 50%, en relación al tratamiento con SB. Se concluye que la actividad antifúngica de B depende de su dilución y de su micota. La utilización de caldos de cebolla debería ser contemplada como alternativa para el manejo fitosanitario de bajo impacto ambiental. Se requiere continuar los estudios para completar el conocimiento acerca de los componentes químicos y microbiológicos de los caldos, y sus posibles cambios durante la fermentación.
Fil: Rivera, Marta Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
Fil: Wright, Eduardo Roberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
Fil: Fabrizio, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
Fil: Freixá, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
Fil: Cabalini, R.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina
Fil: Lopez, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
Rhizoctonia solani
Sclerotium rolfsii
Damping off
Onion broth - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/21982
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_d8e91365d2fc2416189db5f7e8cdee7f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/21982 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion brothsControl del mal de los almácigos causado por Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii con caldos de cebollaRivera, Marta CarolinaWright, Eduardo RobertoFabrizio, Maria del CarmenFreixá, G.Cabalini, R.Lopez, Silvia EdithRhizoctonia solaniSclerotium rolfsiiDamping offOnion brothDamping off is a frequent disease that kills seedlings. Cultural control is the only tool in organic crops to manage this disease, and only empirical information is available on the efficiency of plant preparations. This work evaluates the effects of fermented onion decoctions on the growth of Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii and disease incidence. Broth (B) and sterilized broth (SB) were respectively obtained by boiling chopped yellow onions in water, and incubating for 14 days at room temperature, with or without subsequent sterilization. The pathogens were grown on PDA supplemented with B and SB at 1.7, 3.3, 8.3, 16.7 and 25% (v/v). Their growth was reduced by B at 8.3, 16.7 and 25%. Production of sclerotia by S. rolfsii was diminished by B, but stimulated by SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum and Aspergillus niger obtained from B behaved as antagonistic against both pathogens, showing antibiosis, competition and hyperparasitism in dual confrontations with them. Broth and SB at 10 and 50% were sprayed on chard (Beta vulgaris), tomato (Solanum lycopersicum), pepper (Capsicum annuum) and eggplant (Solanum melongena) seedlings cultivated in pathogen-colonized soil. Damping off incidence in B treatments at 50% was markedly lower than the observed for SB. It is concluded that B antifungal activity depends on its dilution and mycota. Broth sprays should be considered as a tool to control damping off in low-environment-impact crop production. Further studies are needed for a complete understanding of B chemical and microbiological components, as well as their changes during fermentation.El mal de los almácigos causa muerte de plántulas. Los controles cultural y biológico constituyen las únicas herramientas orgánicas para su manejo. Acerca de la eficiencia de preparaciones vegetales, sólo se encuentra información de divulgación. Este trabajo evalúa el efecto de caldos fermentados de cebolla sobre el crecimiento de Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii y la incidencia de la enfermedad. Se obtuvieron caldo (B) y caldo esterilizado (SB), respectivamente, mediante hervido de trozos de cebollas y fermentación a temperatura ambiente, con o sin esterilización posterior. Se cultivaron los patógenos en APG suplementado con B y SB diluidos 1,7; 3,3; 8,3; 16,7 y 25%. Su crecimiento decreció con B al 8,3, 16,7 y 25%. La producción de esclerocios por S. rolfsii disminuyó con B, pero aumentó con SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum y Aspergillus niger aislados de B evidenciaron antibiosis, competencia e hiperparasitismo respecto de ambos patógenos. B y SB diluidos 10 y 50% fueron aplicados en almácigos de acelga (Beta vulgaris), tomate (Solanum lycopersicum), pimiento (Capsicum annuum) y berenjena (Solanum melongena) infestados. La pérdida de plántulas fue menor en el tratamiento con B al 50%, en relación al tratamiento con SB. Se concluye que la actividad antifúngica de B depende de su dilución y de su micota. La utilización de caldos de cebolla debería ser contemplada como alternativa para el manejo fitosanitario de bajo impacto ambiental. Se requiere continuar los estudios para completar el conocimiento acerca de los componentes químicos y microbiológicos de los caldos, y sus posibles cambios durante la fermentación.Fil: Rivera, Marta Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; ArgentinaFil: Wright, Eduardo Roberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; ArgentinaFil: Fabrizio, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; ArgentinaFil: Freixá, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; ArgentinaFil: Cabalini, R.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; ArgentinaFil: Lopez, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFundacion Romulo Raggio2013-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/21982Rivera, Marta Carolina; Wright, Eduardo Roberto; Fabrizio, Maria del Carmen; Freixá, G.; Cabalini, R.; et al.; Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths; Fundacion Romulo Raggio; Phyton - International Journal Of Experimental Botany; 82; 8-2013; 227-2340031-94571851-5657CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistaphyton.fund-romuloraggio.org.ar/vol82.htmlinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:56:57Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/21982instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:56:57.994CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths Control del mal de los almácigos causado por Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii con caldos de cebolla |
title |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
spellingShingle |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths Rivera, Marta Carolina Rhizoctonia solani Sclerotium rolfsii Damping off Onion broth |
title_short |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
title_full |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
title_fullStr |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
title_full_unstemmed |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
title_sort |
Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rivera, Marta Carolina Wright, Eduardo Roberto Fabrizio, Maria del Carmen Freixá, G. Cabalini, R. Lopez, Silvia Edith |
author |
Rivera, Marta Carolina |
author_facet |
Rivera, Marta Carolina Wright, Eduardo Roberto Fabrizio, Maria del Carmen Freixá, G. Cabalini, R. Lopez, Silvia Edith |
author_role |
author |
author2 |
Wright, Eduardo Roberto Fabrizio, Maria del Carmen Freixá, G. Cabalini, R. Lopez, Silvia Edith |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Rhizoctonia solani Sclerotium rolfsii Damping off Onion broth |
topic |
Rhizoctonia solani Sclerotium rolfsii Damping off Onion broth |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Damping off is a frequent disease that kills seedlings. Cultural control is the only tool in organic crops to manage this disease, and only empirical information is available on the efficiency of plant preparations. This work evaluates the effects of fermented onion decoctions on the growth of Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii and disease incidence. Broth (B) and sterilized broth (SB) were respectively obtained by boiling chopped yellow onions in water, and incubating for 14 days at room temperature, with or without subsequent sterilization. The pathogens were grown on PDA supplemented with B and SB at 1.7, 3.3, 8.3, 16.7 and 25% (v/v). Their growth was reduced by B at 8.3, 16.7 and 25%. Production of sclerotia by S. rolfsii was diminished by B, but stimulated by SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum and Aspergillus niger obtained from B behaved as antagonistic against both pathogens, showing antibiosis, competition and hyperparasitism in dual confrontations with them. Broth and SB at 10 and 50% were sprayed on chard (Beta vulgaris), tomato (Solanum lycopersicum), pepper (Capsicum annuum) and eggplant (Solanum melongena) seedlings cultivated in pathogen-colonized soil. Damping off incidence in B treatments at 50% was markedly lower than the observed for SB. It is concluded that B antifungal activity depends on its dilution and mycota. Broth sprays should be considered as a tool to control damping off in low-environment-impact crop production. Further studies are needed for a complete understanding of B chemical and microbiological components, as well as their changes during fermentation. El mal de los almácigos causa muerte de plántulas. Los controles cultural y biológico constituyen las únicas herramientas orgánicas para su manejo. Acerca de la eficiencia de preparaciones vegetales, sólo se encuentra información de divulgación. Este trabajo evalúa el efecto de caldos fermentados de cebolla sobre el crecimiento de Rhizoctonia solani y Sclerotium rolfsii y la incidencia de la enfermedad. Se obtuvieron caldo (B) y caldo esterilizado (SB), respectivamente, mediante hervido de trozos de cebollas y fermentación a temperatura ambiente, con o sin esterilización posterior. Se cultivaron los patógenos en APG suplementado con B y SB diluidos 1,7; 3,3; 8,3; 16,7 y 25%. Su crecimiento decreció con B al 8,3, 16,7 y 25%. La producción de esclerocios por S. rolfsii disminuyó con B, pero aumentó con SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum y Aspergillus niger aislados de B evidenciaron antibiosis, competencia e hiperparasitismo respecto de ambos patógenos. B y SB diluidos 10 y 50% fueron aplicados en almácigos de acelga (Beta vulgaris), tomate (Solanum lycopersicum), pimiento (Capsicum annuum) y berenjena (Solanum melongena) infestados. La pérdida de plántulas fue menor en el tratamiento con B al 50%, en relación al tratamiento con SB. Se concluye que la actividad antifúngica de B depende de su dilución y de su micota. La utilización de caldos de cebolla debería ser contemplada como alternativa para el manejo fitosanitario de bajo impacto ambiental. Se requiere continuar los estudios para completar el conocimiento acerca de los componentes químicos y microbiológicos de los caldos, y sus posibles cambios durante la fermentación. Fil: Rivera, Marta Carolina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina Fil: Wright, Eduardo Roberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina Fil: Fabrizio, Maria del Carmen. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina Fil: Freixá, G.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina Fil: Cabalini, R.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomia; Argentina Fil: Lopez, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
description |
Damping off is a frequent disease that kills seedlings. Cultural control is the only tool in organic crops to manage this disease, and only empirical information is available on the efficiency of plant preparations. This work evaluates the effects of fermented onion decoctions on the growth of Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii and disease incidence. Broth (B) and sterilized broth (SB) were respectively obtained by boiling chopped yellow onions in water, and incubating for 14 days at room temperature, with or without subsequent sterilization. The pathogens were grown on PDA supplemented with B and SB at 1.7, 3.3, 8.3, 16.7 and 25% (v/v). Their growth was reduced by B at 8.3, 16.7 and 25%. Production of sclerotia by S. rolfsii was diminished by B, but stimulated by SB. Penicillium purpurogenum, P. simplicissimum and Aspergillus niger obtained from B behaved as antagonistic against both pathogens, showing antibiosis, competition and hyperparasitism in dual confrontations with them. Broth and SB at 10 and 50% were sprayed on chard (Beta vulgaris), tomato (Solanum lycopersicum), pepper (Capsicum annuum) and eggplant (Solanum melongena) seedlings cultivated in pathogen-colonized soil. Damping off incidence in B treatments at 50% was markedly lower than the observed for SB. It is concluded that B antifungal activity depends on its dilution and mycota. Broth sprays should be considered as a tool to control damping off in low-environment-impact crop production. Further studies are needed for a complete understanding of B chemical and microbiological components, as well as their changes during fermentation. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-08 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/21982 Rivera, Marta Carolina; Wright, Eduardo Roberto; Fabrizio, Maria del Carmen; Freixá, G.; Cabalini, R.; et al.; Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths; Fundacion Romulo Raggio; Phyton - International Journal Of Experimental Botany; 82; 8-2013; 227-234 0031-9457 1851-5657 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/21982 |
identifier_str_mv |
Rivera, Marta Carolina; Wright, Eduardo Roberto; Fabrizio, Maria del Carmen; Freixá, G.; Cabalini, R.; et al.; Control of seedling damping of caused by Rhizoctonia solani and Sclerotium rolfsii using onion broths; Fundacion Romulo Raggio; Phyton - International Journal Of Experimental Botany; 82; 8-2013; 227-234 0031-9457 1851-5657 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistaphyton.fund-romuloraggio.org.ar/vol82.html |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Fundacion Romulo Raggio |
publisher.none.fl_str_mv |
Fundacion Romulo Raggio |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613707055759360 |
score |
13.070432 |