Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum

Autores
López, Paula Gladys; Gorzalczany, Susana Beatriz; Acevedo, Cristina; Alonso, Maria del Rosario; Ferraro, Graciela Ester
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Capsicum species, Solanaceae, have been used for centuries as food additives by populations of different regions of the world. Capsaicin (trans-methylN-vainillyl-nonenamide) is the main pungent compound extracted from the red hot pepper fruit (Capsicum spp.). The capsaicin content was determined by means of a HPLC method. The results showed that Capsicum chacoense Hunz., contains similar amounts of capsaicin (13.9 mg/100 g of dry fruit) in comparison with Capsicum baccatum L. (12.6 mg/100 g) and Capsicum annum L. (10.1 mg/100 g). Dichloromethane (CH2 Cl2 ) and ethanol (EtOH) extracts of C. chacoense elicited a 46% and 38 % of inhibition on the arachidonic acid (AA) pathway in ear edema respectively while the CH2 Cl2 and EtOH extracts of C. baccatum inhibited 52% and 35% the arachidonic acid response respectively.
Fil: López, Paula Gladys. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
Fil: Gorzalczany, Susana Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; Argentina
Fil: Acevedo, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; Argentina
Fil: Alonso, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
Fil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
Materia
antiinflammatory effect
capsaicin content
Capsicum baccatum
Capsicum chacoense
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/269487

id CONICETDig_ce5fff8028354b01fea6b1e105d43f56
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/269487
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatumLópez, Paula GladysGorzalczany, Susana BeatrizAcevedo, CristinaAlonso, Maria del RosarioFerraro, Graciela Esterantiinflammatory effectcapsaicin contentCapsicum baccatumCapsicum chacoensehttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Capsicum species, Solanaceae, have been used for centuries as food additives by populations of different regions of the world. Capsaicin (trans-methylN-vainillyl-nonenamide) is the main pungent compound extracted from the red hot pepper fruit (Capsicum spp.). The capsaicin content was determined by means of a HPLC method. The results showed that Capsicum chacoense Hunz., contains similar amounts of capsaicin (13.9 mg/100 g of dry fruit) in comparison with Capsicum baccatum L. (12.6 mg/100 g) and Capsicum annum L. (10.1 mg/100 g). Dichloromethane (CH2 Cl2 ) and ethanol (EtOH) extracts of C. chacoense elicited a 46% and 38 % of inhibition on the arachidonic acid (AA) pathway in ear edema respectively while the CH2 Cl2 and EtOH extracts of C. baccatum inhibited 52% and 35% the arachidonic acid response respectively.Fil: López, Paula Gladys. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; ArgentinaFil: Gorzalczany, Susana Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; ArgentinaFil: Acevedo, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; ArgentinaFil: Alonso, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; ArgentinaFil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; ArgentinaSociedade Brasileira de Farmacognosia2012-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/269487López, Paula Gladys; Gorzalczany, Susana Beatriz; Acevedo, Cristina; Alonso, Maria del Rosario; Ferraro, Graciela Ester; Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum; Sociedade Brasileira de Farmacognosia; Revista Brasileira de Farmacognosia; 22; 2; 4-2012; 455-4580102-695X1981-528XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/rbfar/a/wzjbYQm97xTx7v7VFNYhY5r/info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1590/S0102-695X2011005000187info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:05:16Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/269487instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:05:16.975CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
title Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
spellingShingle Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
López, Paula Gladys
antiinflammatory effect
capsaicin content
Capsicum baccatum
Capsicum chacoense
title_short Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
title_full Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
title_fullStr Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
title_full_unstemmed Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
title_sort Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum
dc.creator.none.fl_str_mv López, Paula Gladys
Gorzalczany, Susana Beatriz
Acevedo, Cristina
Alonso, Maria del Rosario
Ferraro, Graciela Ester
author López, Paula Gladys
author_facet López, Paula Gladys
Gorzalczany, Susana Beatriz
Acevedo, Cristina
Alonso, Maria del Rosario
Ferraro, Graciela Ester
author_role author
author2 Gorzalczany, Susana Beatriz
Acevedo, Cristina
Alonso, Maria del Rosario
Ferraro, Graciela Ester
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv antiinflammatory effect
capsaicin content
Capsicum baccatum
Capsicum chacoense
topic antiinflammatory effect
capsaicin content
Capsicum baccatum
Capsicum chacoense
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Capsicum species, Solanaceae, have been used for centuries as food additives by populations of different regions of the world. Capsaicin (trans-methylN-vainillyl-nonenamide) is the main pungent compound extracted from the red hot pepper fruit (Capsicum spp.). The capsaicin content was determined by means of a HPLC method. The results showed that Capsicum chacoense Hunz., contains similar amounts of capsaicin (13.9 mg/100 g of dry fruit) in comparison with Capsicum baccatum L. (12.6 mg/100 g) and Capsicum annum L. (10.1 mg/100 g). Dichloromethane (CH2 Cl2 ) and ethanol (EtOH) extracts of C. chacoense elicited a 46% and 38 % of inhibition on the arachidonic acid (AA) pathway in ear edema respectively while the CH2 Cl2 and EtOH extracts of C. baccatum inhibited 52% and 35% the arachidonic acid response respectively.
Fil: López, Paula Gladys. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
Fil: Gorzalczany, Susana Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; Argentina
Fil: Acevedo, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología. Cátedra de Farmacología; Argentina
Fil: Alonso, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
Fil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
description Capsicum species, Solanaceae, have been used for centuries as food additives by populations of different regions of the world. Capsaicin (trans-methylN-vainillyl-nonenamide) is the main pungent compound extracted from the red hot pepper fruit (Capsicum spp.). The capsaicin content was determined by means of a HPLC method. The results showed that Capsicum chacoense Hunz., contains similar amounts of capsaicin (13.9 mg/100 g of dry fruit) in comparison with Capsicum baccatum L. (12.6 mg/100 g) and Capsicum annum L. (10.1 mg/100 g). Dichloromethane (CH2 Cl2 ) and ethanol (EtOH) extracts of C. chacoense elicited a 46% and 38 % of inhibition on the arachidonic acid (AA) pathway in ear edema respectively while the CH2 Cl2 and EtOH extracts of C. baccatum inhibited 52% and 35% the arachidonic acid response respectively.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/269487
López, Paula Gladys; Gorzalczany, Susana Beatriz; Acevedo, Cristina; Alonso, Maria del Rosario; Ferraro, Graciela Ester; Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum; Sociedade Brasileira de Farmacognosia; Revista Brasileira de Farmacognosia; 22; 2; 4-2012; 455-458
0102-695X
1981-528X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/269487
identifier_str_mv López, Paula Gladys; Gorzalczany, Susana Beatriz; Acevedo, Cristina; Alonso, Maria del Rosario; Ferraro, Graciela Ester; Chemical study and anti-inflammatory activity of Capsicum chacoense and C. baccatum; Sociedade Brasileira de Farmacognosia; Revista Brasileira de Farmacognosia; 22; 2; 4-2012; 455-458
0102-695X
1981-528X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.br/j/rbfar/a/wzjbYQm97xTx7v7VFNYhY5r/
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1590/S0102-695X2011005000187
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Farmacognosia
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Farmacognosia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269903178956800
score 13.13397