Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits

Autores
Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Asprelli, Pablo Diego; Galmarini, Claudio Romulo
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.
La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento.
Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Materia
Capsicum annuum y C. baccatum,
germplasm characterization
pre-breeding
pungency
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715

id CONICETDig_c30a7e2c3787e9f1afa36230a8cadc4d
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traitsCaracterización morfológica y de calidad de germoplasma de Capsicum colectado en el noroeste de ArgentinaOcchiuto, Patricia NoemíPeralta, Iris EdithAsprelli, Pablo DiegoGalmarini, Claudio RomuloCapsicum annuum y C. baccatum,germplasm characterizationpre-breedingpungencyhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento.Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; ArgentinaFil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; ArgentinaUniversidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias2014-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/33715Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-731668-298xCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/v773htinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/16530/16342info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:07:57Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:07:57.984CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
Caracterización morfológica y de calidad de germoplasma de Capsicum colectado en el noroeste de Argentina
title Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
spellingShingle Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
Occhiuto, Patricia Noemí
Capsicum annuum y C. baccatum,
germplasm characterization
pre-breeding
pungency
title_short Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
title_full Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
title_fullStr Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
title_full_unstemmed Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
title_sort Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
dc.creator.none.fl_str_mv Occhiuto, Patricia Noemí
Peralta, Iris Edith
Asprelli, Pablo Diego
Galmarini, Claudio Romulo
author Occhiuto, Patricia Noemí
author_facet Occhiuto, Patricia Noemí
Peralta, Iris Edith
Asprelli, Pablo Diego
Galmarini, Claudio Romulo
author_role author
author2 Peralta, Iris Edith
Asprelli, Pablo Diego
Galmarini, Claudio Romulo
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Capsicum annuum y C. baccatum,
germplasm characterization
pre-breeding
pungency
topic Capsicum annuum y C. baccatum,
germplasm characterization
pre-breeding
pungency
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.1
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.
La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento.
Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
description Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/33715
Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-73
1668-298x
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/33715
identifier_str_mv Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-73
1668-298x
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/v773ht
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/16530/16342
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842270025532047360
score 13.13397