Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits
- Autores
- Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Asprelli, Pablo Diego; Galmarini, Claudio Romulo
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.
La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento.
Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina - Materia
-
Capsicum annuum y C. baccatum,
germplasm characterization
pre-breeding
pungency - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_c30a7e2c3787e9f1afa36230a8cadc4d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traitsCaracterización morfológica y de calidad de germoplasma de Capsicum colectado en el noroeste de ArgentinaOcchiuto, Patricia NoemíPeralta, Iris EdithAsprelli, Pablo DiegoGalmarini, Claudio RomuloCapsicum annuum y C. baccatum,germplasm characterizationpre-breedingpungencyhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes.La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento.Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; ArgentinaFil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; ArgentinaUniversidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias2014-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/33715Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-731668-298xCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/v773htinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/16530/16342info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:07:57Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/33715instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:07:57.984CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits Caracterización morfológica y de calidad de germoplasma de Capsicum colectado en el noroeste de Argentina |
title |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
spellingShingle |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits Occhiuto, Patricia Noemí Capsicum annuum y C. baccatum, germplasm characterization pre-breeding pungency |
title_short |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
title_full |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
title_fullStr |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
title_full_unstemmed |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
title_sort |
Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Occhiuto, Patricia Noemí Peralta, Iris Edith Asprelli, Pablo Diego Galmarini, Claudio Romulo |
author |
Occhiuto, Patricia Noemí |
author_facet |
Occhiuto, Patricia Noemí Peralta, Iris Edith Asprelli, Pablo Diego Galmarini, Claudio Romulo |
author_role |
author |
author2 |
Peralta, Iris Edith Asprelli, Pablo Diego Galmarini, Claudio Romulo |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Capsicum annuum y C. baccatum, germplasm characterization pre-breeding pungency |
topic |
Capsicum annuum y C. baccatum, germplasm characterization pre-breeding pungency |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.1 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes. La producción de pimiento para pimentón se concentra en el noroeste de la Argentina, donde anualmente se cultivan unas 1500 hectáreas. En los valles andinos los agricultores mantienen sus variedades locales o "criollas" en diferentes condiciones ambientales y siguiendo sus tradiciones agrícolas y criterios de selección. Estas variedades son recursos genéticos valiosos para la conservación y selección de caracteres agronómicos y de calidad. Entre 2005 y 2007 se realizaron ocho viajes a dicha zona, con el fin de recuperar el germoplasma local. Como resultado 500 nuevas muestras de semillas de hortalizas se han incorporado en el Banco de Germoplasma. Entre ellas 32 entradas de Capsicum, la mayoría utilizadas para la producción de pimentón, que se evaluaron a campo mediante un diseño de bloques al azar con tres repeticiones de ocho plantas por entrada, y se midieron 54 caracteres morfológicos y agronómicos durante dos ciclos de producción. El análisis multivariado determinó tres grupos, donde los caracteres del fruto fueron más eficientes para la diferenciación de las entradas. Se estudiaron en particular las entradas para la producción de pimentón, encontrándose variabilidad en el picor y en el color del fruto. Las entradas promisorias fueron seleccionadas para su conservación ex situ y mejoramiento. Fil: Occhiuto, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina Fil: Asprelli, Pablo Diego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina |
description |
Paprika production is concentrated in Northwestern Argentina, where around 1500 ha are annually grown. Farmers mainly from Andean valleys, maintain their local landraces or ?criollas? under different environmental conditions, using their farming traditions and selection criteria. These traditional varieties represent valuable genetic resources for conservation and selection of agronomical and quality traits. Between 2005 and 2007 eight collecting trips were made to Northwestern Argentina in order to recover local germplasm. As a result, five hundred new vegetable seed samples have been incorporated into the Germplasm Bank. Among these accessions 32 belong to Capsicum, the majority for paprika production, that were evaluated in field conditions using a randomized block design with three repetitions of eight plants per accession; 54 morphological and agronomical traits were measured during two production cycles. Multivariate analyses determine three groups, where fruit characters were the most efficient for accession differentiation. Accessions suitable for paprika production were further examined, and variability for fruit pungency and color was found. Promising accessions were selected for ex situ conservation and breeding purposes. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-11 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/33715 Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-73 1668-298x CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/33715 |
identifier_str_mv |
Galmarini, Claudio Romulo; Asprelli, Pablo Diego; Occhiuto, Patricia Noemí; Peralta, Iris Edith; Characterization of Capsicum germplasm collected in Northwestern Argentina based on morphological and quality traits; Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Agriscientia; 31; 2; 11-2014; 63-73 1668-298x CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/v773ht info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/16530/16342 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842270025532047360 |
score |
13.13397 |