Microencapsulated chañar phenolics: A potential ingredient for functional foods development

Autores
Costamagna, Milena Soledad; Gómez-Mascaraque, Laura G; Zampini, Iris Catiana; Alberto, Maria Rosa; Perez, Maria Jorgelina; López Rubio, Amparo; Isla, Maria Ines
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In this work, a Geoffroea decorticans (chañar) extract very rich in polyphenols and with antioxidant and inhibitory activity against pro-inflammatory enzymes, was microencapsulated in a zein matrix using electrospraying to improve its stability and facilitate its handling as food ingredient. The electrosprayed microcapsules were characterized in terms of morphology, encapsulation efficiency, water sorption ability and release properties at different pH and during an in vitro digestion process. The bioactivity of the encapsulated extract in terms of inhibitory activity on enzymes related to the metabolic syndrome were also evaluated and compared to that of the non-encapsulated ingredient. Results showed that microencapsulation did not affect biological activity and effectively protected the bioactive polyphenols during the simulated digestion process. Therefore, this encapsulation structures could be considered a potential ingredient for functional food development.
Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Gómez-Mascaraque, Laura G. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: López Rubio, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos; España
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Materia
Chañar
Geoffroea Decorticans
Metabolic Syndrome
Microcapsulates
Polyphenolic Compounds
Zein
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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