Improvement of the Antioxidant Properties and Postharvest Life of Three Exotic Andean Fruits by UV-C Treatment
- Autores
- Andrade Cuvi, Maria Jose; Moreno, Carlota; Zaro, Maria Jose; Vicente, Ariel Roberto; Concellón, Analía
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Three Andean fruits naranjilla (Solanum quitoense Lam.), uvilla (Physalis peruviana L.), and mortiño (Vaccinium floribundum Kunth) were subjected to prestorage UV-C treatments (0, 8, or 12.5 kJm−2) and evaluated weekly to select the most suitable dose for fruit quality maintenance during storage (21 days at 6°C).The highest dose retains quality through lower deterioration index for all three fruits and was selected to further analyze the effects on physicochemical and antioxidant properties during storage. UVC exposure delayed softening in naranjilla and increased soluble solid content in uvilla. UV-C also improved the maintenance of antioxidant capacity (AC) in mortiño and uvilla. Overall, results indicate that short prestorage UV-C exposure may be an effective nonchemical approach to supplement low temperature storage, maintain quality, and extend the postharvest life of Andean naranjilla, uvilla, and mortiño fruit.
Fil: Andrade Cuvi, Maria Jose. Universidad Tecnológica Equinoccial. Facultad de Ciencias de la Ingeniería; Ecuador
Fil: Moreno, Carlota. Universidad Tecnológica Equinoccial. Facultad de Ciencias de la Ingeniería; Ecuador
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
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UVILLA
MORTIÑO
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ASCORBIC ACID
CAROTENOIDS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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