Enterococcus Faecalis CECT712: biopreservation of crafted goat cheese
- Autores
- Sparo, Mónica Delfina; Corso, A.; Gaguetti, P.; Delpech, Gastón; Ceci, M.; Confalonieri, Alejandra; Urbizu, Lucia Paola; Sanchez Bruni, Sergio Fabian
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Poor hygienic practices along manufacture process may result in bacterial contamination of craft cheese. The aim of this work was to assess the biopreservative activity of the probiotic strain Enterococcus faecalis CECT7121 on the indigenous microbiota in crafted goat cheese. A goat milk mixture was divided in two groups: Group A, not inoc ulated with the probiotic strain and Group B, inoculated with E. faecalis CECT7121 (5.0 x 104 CFU.mL-1). Small farms` traditional protocol for cheese manufacturing was followed. Viable cell counts of Lactobacillus spp., Lactococcusspp., Enterococcus spp.,Enterobacteriaceae and Staphylococcus aureus were performed. Presence of the probiotic strain in group B was determined by Pulsed-Field Gel Electrophoresis technique. Viable cell counts at T=0 and at the end of the experiment, T=35 days, for the assessment of E. faecalis CECT7121 inhibitory activity were carried out. Bactericidal activity of E. faecalis CECT7121 against Enterobacteriaceae and S. aureus was proven. However, viable cell counts of Lactobacillus spp. and Lactococcuswere spp. were not modified. The biopreservative activity shown by the probiotic strain E. faecalis CECT7121 should be considered as a potential tool for a safer craft goat cheese manufacture.
Fil: Sparo, Mónica Delfina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Corso, A.. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
Fil: Gaguetti, P.. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
Fil: Delpech, Gastón. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Ceci, M.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Confalonieri, Alejandra. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Urbizu, Lucia Paola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Sanchez Bruni, Sergio Fabian. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina - Materia
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Enterococcus Faecalis Cect7121
Probioticos
Alimento - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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