Chia oil microencapsulation as a technological alternative to increase its oxidative stability

Autores
Bordón, María Gabriela; Paredes, Alejandro Javier; Camacho, Nahuel Matias; Defaín Tesoriero, Victoria; Ruíz Díaz, Roberto; Lelli, Diego; González, Agustín; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel; Martinez, Marcela Lilian
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Chia seed oil (CSO) is the major vegetable source of alpha-linolenic acid. Microencapsulation technologies protect these fatty acids against oxidative degradation, allow the handling of products rich in oils as solid materials and facilitate its incorporation in certain foods such as bakery products. Among them, spray drying is the most widely used due to its low cost, flexibility and scalability. The aim of this work was to analyze different alternatives of gas-droplet contact for the spray drying of chia oil-in-water emulsions. The former configuration corresponded to a laboratory scale tall type spray dryer, while the latter corresponded to a pilot scale short type spray dryer. Coarse emulsions were prepared by high speed homogenization of CSO and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA) as encapsulants; 1/1 SPI/GA and 2/1 [(SPI+GA)/CSO] ratios were used. The coarse emulsions were further homogenized in a high-pressure valve homogenizer. The pH of fine emulsions was adjusted to 3.0 to induce complex coacervation, and the reaction was completed with stirring at 40 °C and 30 min. Finally, maltodextrin DE 5 as carrier agent was incorporated before spray drying to achieve a 22% w/v final total solid content. The co-current contact gave microcapsules with greater oxidative stability (3 times higher than bulk oil), which was associated to less thermal degradation. Meanwhile, the mixed flow configuration yielded products with poor oxidative stability. It can be concluded that a co-current spray dryer configuration constitutes a better alternative for the protection of heat-sensitive ingredients.
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
Fil: Defaín Tesoriero, Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
Fil: Ruíz Díaz, Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
Fil: Lelli, Diego. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
13th International Food Data Conference
Lisboa
Portugal
República Portuguesa Saúde
Serviço Nacional de Saúde
Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
Materia
Chia oil
Microencapsulation
Spray drying
Aboratory scale
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The former configuration corresponded to a laboratory scale tall type spray dryer, while the latter corresponded to a pilot scale short type spray dryer. Coarse emulsions were prepared by high speed homogenization of CSO and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA) as encapsulants; 1/1 SPI/GA and 2/1 [(SPI+GA)/CSO] ratios were used. The coarse emulsions were further homogenized in a high-pressure valve homogenizer. The pH of fine emulsions was adjusted to 3.0 to induce complex coacervation, and the reaction was completed with stirring at 40 °C and 30 min. Finally, maltodextrin DE 5 as carrier agent was incorporated before spray drying to achieve a 22% w/v final total solid content. The co-current contact gave microcapsules with greater oxidative stability (3 times higher than bulk oil), which was associated to less thermal degradation. Meanwhile, the mixed flow configuration yielded products with poor oxidative stability. It can be concluded that a co-current spray dryer configuration constitutes a better alternative for the protection of heat-sensitive ingredients.Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; ArgentinaFil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; ArgentinaFil: Defaín Tesoriero, Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; ArgentinaFil: Ruíz Díaz, Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; ArgentinaFil: Lelli, Diego. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; ArgentinaFil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; ArgentinaFil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. 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13th International Food Data Conference
Lisboa
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Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
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