Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
- Autores
- Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; Areco, Vanessa Andrea; Dambolena, José Sebastián
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina - Materia
-
Maize
Sitophilus Zeamais
Fusarium Verticillioides
Sesquiterpenes - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_9c1906cfd8b307e8431c1f67742ee013 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamaisUsseglio, Virginia LaraPizzolitto, Romina PaolaRodriguez, CarolinaZunino, María PaulaZygadlo, Julio AlbertoAreco, Vanessa AndreaDambolena, José SebastiánMaizeSitophilus ZeamaisFusarium VerticillioidesSesquiterpenesMaize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaElsevier2017-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/27082Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-1140022-474XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jspr.2017.08.001info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:46:03Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:46:03.811CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
title |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
spellingShingle |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais Usseglio, Virginia Lara Maize Sitophilus Zeamais Fusarium Verticillioides Sesquiterpenes |
title_short |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
title_full |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
title_fullStr |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
title_full_unstemmed |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
title_sort |
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Usseglio, Virginia Lara Pizzolitto, Romina Paola Rodriguez, Carolina Zunino, María Paula Zygadlo, Julio Alberto Areco, Vanessa Andrea Dambolena, José Sebastián |
author |
Usseglio, Virginia Lara |
author_facet |
Usseglio, Virginia Lara Pizzolitto, Romina Paola Rodriguez, Carolina Zunino, María Paula Zygadlo, Julio Alberto Areco, Vanessa Andrea Dambolena, José Sebastián |
author_role |
author |
author2 |
Pizzolitto, Romina Paola Rodriguez, Carolina Zunino, María Paula Zygadlo, Julio Alberto Areco, Vanessa Andrea Dambolena, José Sebastián |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Maize Sitophilus Zeamais Fusarium Verticillioides Sesquiterpenes |
topic |
Maize Sitophilus Zeamais Fusarium Verticillioides Sesquiterpenes |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination. Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina |
description |
Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-08 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/27082 Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114 0022-474X CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/27082 |
identifier_str_mv |
Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114 0022-474X CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jspr.2017.08.001 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842268770847948800 |
score |
13.13397 |