Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais

Autores
Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; Areco, Vanessa Andrea; Dambolena, José Sebastián
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Materia
Maize
Sitophilus Zeamais
Fusarium Verticillioides
Sesquiterpenes
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082

id CONICETDig_9c1906cfd8b307e8431c1f67742ee013
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamaisUsseglio, Virginia LaraPizzolitto, Romina PaolaRodriguez, CarolinaZunino, María PaulaZygadlo, Julio AlbertoAreco, Vanessa AndreaDambolena, José SebastiánMaizeSitophilus ZeamaisFusarium VerticillioidesSesquiterpenesMaize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; ArgentinaElsevier2017-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/27082Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-1140022-474XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jspr.2017.08.001info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:46:03Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/27082instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:46:03.811CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
title Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
spellingShingle Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
Usseglio, Virginia Lara
Maize
Sitophilus Zeamais
Fusarium Verticillioides
Sesquiterpenes
title_short Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
title_full Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
title_fullStr Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
title_full_unstemmed Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
title_sort Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
dc.creator.none.fl_str_mv Usseglio, Virginia Lara
Pizzolitto, Romina Paola
Rodriguez, Carolina
Zunino, María Paula
Zygadlo, Julio Alberto
Areco, Vanessa Andrea
Dambolena, José Sebastián
author Usseglio, Virginia Lara
author_facet Usseglio, Virginia Lara
Pizzolitto, Romina Paola
Rodriguez, Carolina
Zunino, María Paula
Zygadlo, Julio Alberto
Areco, Vanessa Andrea
Dambolena, José Sebastián
author_role author
author2 Pizzolitto, Romina Paola
Rodriguez, Carolina
Zunino, María Paula
Zygadlo, Julio Alberto
Areco, Vanessa Andrea
Dambolena, José Sebastián
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Maize
Sitophilus Zeamais
Fusarium Verticillioides
Sesquiterpenes
topic Maize
Sitophilus Zeamais
Fusarium Verticillioides
Sesquiterpenes
dc.description.none.fl_txt_mv Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
description Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/27082
Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114
0022-474X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/27082
identifier_str_mv Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114
0022-474X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jspr.2017.08.001
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268770847948800
score 13.13397