Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
- Autores
- Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma
- Año de publicación
- 2012
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina - Materia
-
TROPICAL VEGETABLES
GUINO-GOMBO
QUALITY STANDARDS
LOCAL VARIETIES
INTRODUCED CULTIVARS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_9c093f68aa3f77d957ebcadfeb2bc719 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit sizeOlivera, Daniela FlaviaMugridge, AliciaChaves, Alicia RaquelMascheroni, Rodolfo HoracioViña, Sonia ZulmaTROPICAL VEGETABLESGUINO-GOMBOQUALITY STANDARDSLOCAL VARIETIESINTRODUCED CULTIVARShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaCanadian Center of Science and Education2012-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/103341Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-2351927-0887CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5539/jfr.v1n4p224info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/20200info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:22:58Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:22:58.47CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| title |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| spellingShingle |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size Olivera, Daniela Flavia TROPICAL VEGETABLES GUINO-GOMBO QUALITY STANDARDS LOCAL VARIETIES INTRODUCED CULTIVARS |
| title_short |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| title_full |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| title_fullStr |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| title_full_unstemmed |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| title_sort |
Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Olivera, Daniela Flavia Mugridge, Alicia Chaves, Alicia Raquel Mascheroni, Rodolfo Horacio Viña, Sonia Zulma |
| author |
Olivera, Daniela Flavia |
| author_facet |
Olivera, Daniela Flavia Mugridge, Alicia Chaves, Alicia Raquel Mascheroni, Rodolfo Horacio Viña, Sonia Zulma |
| author_role |
author |
| author2 |
Mugridge, Alicia Chaves, Alicia Raquel Mascheroni, Rodolfo Horacio Viña, Sonia Zulma |
| author2_role |
author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
TROPICAL VEGETABLES GUINO-GOMBO QUALITY STANDARDS LOCAL VARIETIES INTRODUCED CULTIVARS |
| topic |
TROPICAL VEGETABLES GUINO-GOMBO QUALITY STANDARDS LOCAL VARIETIES INTRODUCED CULTIVARS |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples. Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina |
| description |
Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples. |
| publishDate |
2012 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2012-11 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/103341 Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-235 1927-0887 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/103341 |
| identifier_str_mv |
Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-235 1927-0887 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5539/jfr.v1n4p224 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/20200 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Canadian Center of Science and Education |
| publisher.none.fl_str_mv |
Canadian Center of Science and Education |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1846781753074647040 |
| score |
12.982451 |