Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size

Autores
Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma
Año de publicación
2012
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Materia
TROPICAL VEGETABLES
GUINO-GOMBO
QUALITY STANDARDS
LOCAL VARIETIES
INTRODUCED CULTIVARS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341

id CONICETDig_9c093f68aa3f77d957ebcadfeb2bc719
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit sizeOlivera, Daniela FlaviaMugridge, AliciaChaves, Alicia RaquelMascheroni, Rodolfo HoracioViña, Sonia ZulmaTROPICAL VEGETABLESGUINO-GOMBOQUALITY STANDARDSLOCAL VARIETIESINTRODUCED CULTIVARShttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaCanadian Center of Science and Education2012-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/103341Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-2351927-0887CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5539/jfr.v1n4p224info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/20200info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:22:58Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/103341instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:22:58.47CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
title Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
spellingShingle Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
Olivera, Daniela Flavia
TROPICAL VEGETABLES
GUINO-GOMBO
QUALITY STANDARDS
LOCAL VARIETIES
INTRODUCED CULTIVARS
title_short Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
title_full Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
title_fullStr Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
title_full_unstemmed Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
title_sort Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size
dc.creator.none.fl_str_mv Olivera, Daniela Flavia
Mugridge, Alicia
Chaves, Alicia Raquel
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Viña, Sonia Zulma
author Olivera, Daniela Flavia
author_facet Olivera, Daniela Flavia
Mugridge, Alicia
Chaves, Alicia Raquel
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Viña, Sonia Zulma
author_role author
author2 Mugridge, Alicia
Chaves, Alicia Raquel
Mascheroni, Rodolfo Horacio
Viña, Sonia Zulma
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv TROPICAL VEGETABLES
GUINO-GOMBO
QUALITY STANDARDS
LOCAL VARIETIES
INTRODUCED CULTIVARS
topic TROPICAL VEGETABLES
GUINO-GOMBO
QUALITY STANDARDS
LOCAL VARIETIES
INTRODUCED CULTIVARS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.
Fil: Olivera, Daniela Flavia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
description Okra is a vegetable widely grown in the tropics, sub-tropics and warmer areas of the temperate zones. Fruit quality plays an important role in marketability and it is mainly related to the characteristic pod length. This work was intended to classify okra fruits belonging to different genotypes (a local variety - LV - and the cultivars Emerald, Clemson Spineless and Annie Oakley II) according to their length and to compare certain quality attributes. LV fruits were considerably firm although they were smaller, thus they should be more suitable for canning or pickling. The hybrid material (Annie Oakley II) yielded high quality fruits. These fruits may be destined for fresh consumption, given that they showed lower fibrousness. At the same time, they had high dry matter content, being suitable for dehydration. Okra fruits highlighted for their contribution of phenolic compounds.Total phenols levels significantly increased with fruit size in LV fruits, meanwhile no significant difference was observed for Annie Oakley II samples. Total flavonoids content showed a similar tendency although values did not differ significantly. Total flavonoids represented between 18-22% of the total phenols contents for the analyzed samples.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/103341
Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-235
1927-0887
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/103341
identifier_str_mv Olivera, Daniela Flavia; Mugridge, Alicia; Chaves, Alicia Raquel; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Viña, Sonia Zulma; Quality attributes of okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) pods as affected by cultivar and fruit size; Canadian Center of Science and Education ; Journal of Food Research; 1; 4; 11-2012; 224-235
1927-0887
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5539/jfr.v1n4p224
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/view/20200
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Canadian Center of Science and Education
publisher.none.fl_str_mv Canadian Center of Science and Education
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846781753074647040
score 12.982451