Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells
- Autores
- Iraporda, Carolina; Errea, Agustina Juliana; Romanin, David Emmanuel; Cayet, Delphine; Pereyra, Elba Nora; Pignataro, Omar Pedro; Sirard, Jean Claude; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Rumbo, Martín
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The use of short chain fatty acids to modulate gastrointestinal inflammatory conditions such as ulcerative colitis has produced encouraging results either in animal models or also in clinical trials. Identifying the key cellular and molecular targets of this activity will contribute to establish the appropriate combinations/targeting strategies to maximize the efficacy of anti-inflammatory interventions. In the present work, we evaluated in vitro the interaction of lactate, acetate, propionate and butyrate on cells relevant for innate immune response of the gastrointestinal tract. All molecules tested regulate the production of proinflammatory cytokines by TLR-4 and TLR-5 activated intestinal epithelial cells in a dose response manner. Furthermore SCFAs and lactate modulate cytokine secretion of TLR-activated bone marrow derived macrophages and also TLR-dependent CD40 upregulation in bone marrow derived dendritic in a dose-dependent manner. Butyrate and propionate have been effective at concentrations of 1 to 5mM whereas acetate and lactate produced modulatory effects at concentrations higher than 20-50mM in different assays. Our results indicate that in concentrations similar to found in large bowel lumen, all SCFAs tested and lactate can modulate activity of relevant sentinel cell types activated by TLR signals. Modulatory activity was not inhibited by pertussis toxin treatment indicating that the effects are not related to Gi signaling. The use of these molecules in combined or separately as intervention strategy in conditions where epithelial or myeloid cells are main triggers of the inflammatory situation seems appropriate.
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
Fil: Romanin, David Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
Fil: Cayet, Delphine. Institut Pasteur de Lille; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia
Fil: Pereyra, Elba Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina
Fil: Pignataro, Omar Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Sirard, Jean Claude. Institut Pasteur de Lille; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina - Materia
-
Immunomodulation
Inflammation
Innate Immunity
Lactate
Short Chain Fatty Acids - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/49140
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_95e32571b2adcd1c5c05d686f9bc824a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/49140 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cellsIraporda, CarolinaErrea, Agustina JulianaRomanin, David EmmanuelCayet, DelphinePereyra, Elba NoraPignataro, Omar PedroSirard, Jean ClaudeGarrote, Graciela LilianaAbraham, Analia GracielaRumbo, MartínImmunomodulationInflammationInnate ImmunityLactateShort Chain Fatty Acidshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The use of short chain fatty acids to modulate gastrointestinal inflammatory conditions such as ulcerative colitis has produced encouraging results either in animal models or also in clinical trials. Identifying the key cellular and molecular targets of this activity will contribute to establish the appropriate combinations/targeting strategies to maximize the efficacy of anti-inflammatory interventions. In the present work, we evaluated in vitro the interaction of lactate, acetate, propionate and butyrate on cells relevant for innate immune response of the gastrointestinal tract. All molecules tested regulate the production of proinflammatory cytokines by TLR-4 and TLR-5 activated intestinal epithelial cells in a dose response manner. Furthermore SCFAs and lactate modulate cytokine secretion of TLR-activated bone marrow derived macrophages and also TLR-dependent CD40 upregulation in bone marrow derived dendritic in a dose-dependent manner. Butyrate and propionate have been effective at concentrations of 1 to 5mM whereas acetate and lactate produced modulatory effects at concentrations higher than 20-50mM in different assays. Our results indicate that in concentrations similar to found in large bowel lumen, all SCFAs tested and lactate can modulate activity of relevant sentinel cell types activated by TLR signals. Modulatory activity was not inhibited by pertussis toxin treatment indicating that the effects are not related to Gi signaling. The use of these molecules in combined or separately as intervention strategy in conditions where epithelial or myeloid cells are main triggers of the inflammatory situation seems appropriate.Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; ArgentinaFil: Romanin, David Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; ArgentinaFil: Cayet, Delphine. Institut Pasteur de Lille; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; FranciaFil: Pereyra, Elba Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; ArgentinaFil: Pignataro, Omar Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; ArgentinaFil: Sirard, Jean Claude. Institut Pasteur de Lille; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; FranciaFil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; ArgentinaElsevier Gmbh2015-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/49140Iraporda, Carolina; Errea, Agustina Juliana; Romanin, David Emmanuel; Cayet, Delphine; Pereyra, Elba Nora; et al.; Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells; Elsevier Gmbh; Immunobiology; 220; 10; 10-2015; 1161-11690171-2985CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.imbio.2015.06.004info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0171298515300085info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:18:42Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/49140instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:18:43.272CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
title |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
spellingShingle |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells Iraporda, Carolina Immunomodulation Inflammation Innate Immunity Lactate Short Chain Fatty Acids |
title_short |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
title_full |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
title_fullStr |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
title_full_unstemmed |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
title_sort |
Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Iraporda, Carolina Errea, Agustina Juliana Romanin, David Emmanuel Cayet, Delphine Pereyra, Elba Nora Pignataro, Omar Pedro Sirard, Jean Claude Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Rumbo, Martín |
author |
Iraporda, Carolina |
author_facet |
Iraporda, Carolina Errea, Agustina Juliana Romanin, David Emmanuel Cayet, Delphine Pereyra, Elba Nora Pignataro, Omar Pedro Sirard, Jean Claude Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Rumbo, Martín |
author_role |
author |
author2 |
Errea, Agustina Juliana Romanin, David Emmanuel Cayet, Delphine Pereyra, Elba Nora Pignataro, Omar Pedro Sirard, Jean Claude Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Rumbo, Martín |
author2_role |
author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Immunomodulation Inflammation Innate Immunity Lactate Short Chain Fatty Acids |
topic |
Immunomodulation Inflammation Innate Immunity Lactate Short Chain Fatty Acids |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The use of short chain fatty acids to modulate gastrointestinal inflammatory conditions such as ulcerative colitis has produced encouraging results either in animal models or also in clinical trials. Identifying the key cellular and molecular targets of this activity will contribute to establish the appropriate combinations/targeting strategies to maximize the efficacy of anti-inflammatory interventions. In the present work, we evaluated in vitro the interaction of lactate, acetate, propionate and butyrate on cells relevant for innate immune response of the gastrointestinal tract. All molecules tested regulate the production of proinflammatory cytokines by TLR-4 and TLR-5 activated intestinal epithelial cells in a dose response manner. Furthermore SCFAs and lactate modulate cytokine secretion of TLR-activated bone marrow derived macrophages and also TLR-dependent CD40 upregulation in bone marrow derived dendritic in a dose-dependent manner. Butyrate and propionate have been effective at concentrations of 1 to 5mM whereas acetate and lactate produced modulatory effects at concentrations higher than 20-50mM in different assays. Our results indicate that in concentrations similar to found in large bowel lumen, all SCFAs tested and lactate can modulate activity of relevant sentinel cell types activated by TLR signals. Modulatory activity was not inhibited by pertussis toxin treatment indicating that the effects are not related to Gi signaling. The use of these molecules in combined or separately as intervention strategy in conditions where epithelial or myeloid cells are main triggers of the inflammatory situation seems appropriate. Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Errea, Agustina Juliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina Fil: Romanin, David Emmanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina Fil: Cayet, Delphine. Institut Pasteur de Lille; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia Fil: Pereyra, Elba Nora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina Fil: Pignataro, Omar Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología y Medicina Experimental. Fundación de Instituto de Biología y Medicina Experimental. Instituto de Biología y Medicina Experimental; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina Fil: Sirard, Jean Claude. Institut Pasteur de Lille; Francia. Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale; Francia. Centre National de la Recherche Scientifique; Francia. Université Lille Nord de France; Francia Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Rumbo, Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina |
description |
The use of short chain fatty acids to modulate gastrointestinal inflammatory conditions such as ulcerative colitis has produced encouraging results either in animal models or also in clinical trials. Identifying the key cellular and molecular targets of this activity will contribute to establish the appropriate combinations/targeting strategies to maximize the efficacy of anti-inflammatory interventions. In the present work, we evaluated in vitro the interaction of lactate, acetate, propionate and butyrate on cells relevant for innate immune response of the gastrointestinal tract. All molecules tested regulate the production of proinflammatory cytokines by TLR-4 and TLR-5 activated intestinal epithelial cells in a dose response manner. Furthermore SCFAs and lactate modulate cytokine secretion of TLR-activated bone marrow derived macrophages and also TLR-dependent CD40 upregulation in bone marrow derived dendritic in a dose-dependent manner. Butyrate and propionate have been effective at concentrations of 1 to 5mM whereas acetate and lactate produced modulatory effects at concentrations higher than 20-50mM in different assays. Our results indicate that in concentrations similar to found in large bowel lumen, all SCFAs tested and lactate can modulate activity of relevant sentinel cell types activated by TLR signals. Modulatory activity was not inhibited by pertussis toxin treatment indicating that the effects are not related to Gi signaling. The use of these molecules in combined or separately as intervention strategy in conditions where epithelial or myeloid cells are main triggers of the inflammatory situation seems appropriate. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/49140 Iraporda, Carolina; Errea, Agustina Juliana; Romanin, David Emmanuel; Cayet, Delphine; Pereyra, Elba Nora; et al.; Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells; Elsevier Gmbh; Immunobiology; 220; 10; 10-2015; 1161-1169 0171-2985 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/49140 |
identifier_str_mv |
Iraporda, Carolina; Errea, Agustina Juliana; Romanin, David Emmanuel; Cayet, Delphine; Pereyra, Elba Nora; et al.; Lactate and short chain fatty acids produced by microbial fermentation downregulate proinflammatory responses in intestinal epithelial cells and myeloid cells; Elsevier Gmbh; Immunobiology; 220; 10; 10-2015; 1161-1169 0171-2985 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.imbio.2015.06.004 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0171298515300085 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Gmbh |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Gmbh |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614152257011712 |
score |
13.070432 |