The role of lactate on the immunomodulatory properties of the nonbacterial fraction of kefir

Autores
Iraporda, Carolina; Romanin, David Emmanuel; Rumbo, Martín; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The identification of components responsible for the bioactive properties of functional foods is of central interest in the food industry. In particular, fermented dairy products that are of a health benefit to the consumer may exert those salutary effects through the constituent microorganisms per se and/or through other bioactive components. Kefir is a beverage obtained by the fermentation of milk with kefir grains containing different lactic- and acetic-acid bacteria plus yeasts. We studied the immunomodulatory capacity of the nonbacterial fraction of kefir through approaches involving biochemistry and cell biology. Lactate, a major microbial metabolic product, was identified as the component responsible for the modulation of certain innate immune epithelial response: At the concentrations found in kefir-fermented milk, lactate inhibits the activation of intestinal epithelial cells triggered by interleukin-1β, tumor necrosis factor-α, or flagellin. Lactate treatment furthermore abrogates NF-κB signaling in the cells, whose action could be responsible for the observed modulation of the inflammatory response. These findings provide a new perspective in the analysis of the biologic properties of kefir-fermented-milk products.
Fil: Iraporda, Carolina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Romanin, David Emmanuel. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
Fil: Rumbo, Martín. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Lactate
Intestinal Epitelium
Innate Response Modulation
Microbial Metabolite
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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