Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
- Autores
- Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; Ixtaina, Vanesa Yanet
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials
Fil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Chia oil
Omega-3 fatty acids
Microencapsulation
Natural antioxidants
Essential oils - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_9168f53cdb2091207b5602b217d37266 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oilRodriguez, Erica S.Julio, Luciana MagdalenaHenning, Cynthia PatriciaDiehl, Bernd W. K.Tomás, Mabel CristinaIxtaina, Vanesa YanetChia oilOmega-3 fatty acidsMicroencapsulationNatural antioxidantsEssential oilshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materialsFil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; ArgentinaFil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaJohn Wiley & Sons Ltd2018-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/86378Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-16900022-5142CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.9355info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.9355info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:50:39Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:50:39.473CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
title |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
spellingShingle |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil Rodriguez, Erica S. Chia oil Omega-3 fatty acids Microencapsulation Natural antioxidants Essential oils |
title_short |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
title_full |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
title_fullStr |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
title_full_unstemmed |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
title_sort |
Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rodriguez, Erica S. Julio, Luciana Magdalena Henning, Cynthia Patricia Diehl, Bernd W. K. Tomás, Mabel Cristina Ixtaina, Vanesa Yanet |
author |
Rodriguez, Erica S. |
author_facet |
Rodriguez, Erica S. Julio, Luciana Magdalena Henning, Cynthia Patricia Diehl, Bernd W. K. Tomás, Mabel Cristina Ixtaina, Vanesa Yanet |
author_role |
author |
author2 |
Julio, Luciana Magdalena Henning, Cynthia Patricia Diehl, Bernd W. K. Tomás, Mabel Cristina Ixtaina, Vanesa Yanet |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Chia oil Omega-3 fatty acids Microencapsulation Natural antioxidants Essential oils |
topic |
Chia oil Omega-3 fatty acids Microencapsulation Natural antioxidants Essential oils |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials Fil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; Argentina Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-09 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/86378 Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-1690 0022-5142 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/86378 |
identifier_str_mv |
Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-1690 0022-5142 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.9355 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.9355 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
John Wiley & Sons Ltd |
publisher.none.fl_str_mv |
John Wiley & Sons Ltd |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269044762214400 |
score |
13.13397 |