Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil

Autores
Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; Ixtaina, Vanesa Yanet
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials
Fil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Chia oil
Omega-3 fatty acids
Microencapsulation
Natural antioxidants
Essential oils
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378

id CONICETDig_9168f53cdb2091207b5602b217d37266
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oilRodriguez, Erica S.Julio, Luciana MagdalenaHenning, Cynthia PatriciaDiehl, Bernd W. K.Tomás, Mabel CristinaIxtaina, Vanesa YanetChia oilOmega-3 fatty acidsMicroencapsulationNatural antioxidantsEssential oilshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materialsFil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; ArgentinaFil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaJohn Wiley & Sons Ltd2018-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/86378Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-16900022-5142CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.9355info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.9355info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:50:39Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/86378instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:50:39.473CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
title Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
spellingShingle Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
Rodriguez, Erica S.
Chia oil
Omega-3 fatty acids
Microencapsulation
Natural antioxidants
Essential oils
title_short Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
title_full Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
title_fullStr Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
title_full_unstemmed Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
title_sort Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil
dc.creator.none.fl_str_mv Rodriguez, Erica S.
Julio, Luciana Magdalena
Henning, Cynthia Patricia
Diehl, Bernd W. K.
Tomás, Mabel Cristina
Ixtaina, Vanesa Yanet
author Rodriguez, Erica S.
author_facet Rodriguez, Erica S.
Julio, Luciana Magdalena
Henning, Cynthia Patricia
Diehl, Bernd W. K.
Tomás, Mabel Cristina
Ixtaina, Vanesa Yanet
author_role author
author2 Julio, Luciana Magdalena
Henning, Cynthia Patricia
Diehl, Bernd W. K.
Tomás, Mabel Cristina
Ixtaina, Vanesa Yanet
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Chia oil
Omega-3 fatty acids
Microencapsulation
Natural antioxidants
Essential oils
topic Chia oil
Omega-3 fatty acids
Microencapsulation
Natural antioxidants
Essential oils
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials
Fil: Rodriguez, Erica S.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Henning, Cynthia Patricia. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service GmbH Laboratorium für Auftragsanalytik, Cologne, Germany; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Chia oil possesses a very high content of polyunsaturated fatty acids, mainly α‐linolenic acid. This characteristic makes this oil possess beneficial properties to health but gives it a high susceptibility to the oxidation process. Microencapsulation and the addition of natural antioxidants are alternatives to protect chia oil against oxidative deterioration. The aim of this study was to investigate the physicochemical characteristics and the oxidative stability of chia seed oil microencapsulated with different natural antioxidants (Guardian Chelox, which is a commercial blend of extracts from chamomile and rosemary, and essential oils from Origanum vulgare, Origanum x majoricum, and Mentha spicata) by freeze‐drying using sodium caseinate and lactose as wall materials
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-09
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/86378
Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-1690
0022-5142
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/86378
identifier_str_mv Rodriguez, Erica S.; Julio, Luciana Magdalena; Henning, Cynthia Patricia; Diehl, Bernd W. K.; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Effect of natural antioxidants on the physicochemical properties and stability of freeze-dried microencapsulated chia seed oil; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 99; 9-2018; 1682-1690
0022-5142
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.9355
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.9355
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv John Wiley & Sons Ltd
publisher.none.fl_str_mv John Wiley & Sons Ltd
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269044762214400
score 13.13397