Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil
- Autores
- Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Defain Tesoriero, María Victoria; Camacho, Nahuel Matias; Penci, Maria Cecilia; Martinez, Marcela Lilian; Ribotta, Pablo Daniel
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of this work was to determine the influence of the spray dryer`s aspect ratio (height/diameter) on the physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (CSO). Two different dryers were analyzed: a tall-type dryer [H/D = 5/1], and a short-type dryer [H/D = 1.65/1]. The former corresponded to a co-current flow, while the latter had a central air disperser in the chamber, and a rotary air flow. Emulsions were prepared by homogenization of CSO, and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA). The co-current contact in the tall-type dryer yielded greater oxidative stability indexes (OSI) (three times higher than CSO), which was possibly associated the reduced thermal degradation. It can be concluded that a co-current contact constitutes a better alternative for the protection of CSO.
Fil: Bordón, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
Fil: Defain Tesoriero, María Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina - Materia
-
CHIA SEED OIL
DRYER ASPECT RATIO
MICROENCAPSULATION
OXIDATIVE STABILITY
PHYSICAL PROPERTIES
SPRAY-AIR CONTACT - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/144620
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_d3ee36721327b110d2c70fe8df063588 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/144620 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oilBordón, María GabrielaAlasino, Noelia Pia XimenaDefain Tesoriero, María VictoriaCamacho, Nahuel MatiasPenci, Maria CeciliaMartinez, Marcela LilianRibotta, Pablo DanielCHIA SEED OILDRYER ASPECT RATIOMICROENCAPSULATIONOXIDATIVE STABILITYPHYSICAL PROPERTIESSPRAY-AIR CONTACThttps://purl.org/becyt/ford/2.4https://purl.org/becyt/ford/2The aim of this work was to determine the influence of the spray dryer`s aspect ratio (height/diameter) on the physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (CSO). Two different dryers were analyzed: a tall-type dryer [H/D = 5/1], and a short-type dryer [H/D = 1.65/1]. The former corresponded to a co-current flow, while the latter had a central air disperser in the chamber, and a rotary air flow. Emulsions were prepared by homogenization of CSO, and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA). The co-current contact in the tall-type dryer yielded greater oxidative stability indexes (OSI) (three times higher than CSO), which was possibly associated the reduced thermal degradation. It can be concluded that a co-current contact constitutes a better alternative for the protection of CSO.Fil: Bordón, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; ArgentinaFil: Defain Tesoriero, María Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; ArgentinaFil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; ArgentinaFil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaMDPI2020-08-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/144620Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Defain Tesoriero, María Victoria; Camacho, Nahuel Matias; Penci, Maria Cecilia; et al.; Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil; MDPI; Proceedings; 53; 1; 27-8-2020; 1-72504-3900CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/19info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/proceedings2020053019info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:03:46Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/144620instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:03:46.443CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
title |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
spellingShingle |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil Bordón, María Gabriela CHIA SEED OIL DRYER ASPECT RATIO MICROENCAPSULATION OXIDATIVE STABILITY PHYSICAL PROPERTIES SPRAY-AIR CONTACT |
title_short |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
title_full |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
title_fullStr |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
title_full_unstemmed |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
title_sort |
Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Bordón, María Gabriela Alasino, Noelia Pia Ximena Defain Tesoriero, María Victoria Camacho, Nahuel Matias Penci, Maria Cecilia Martinez, Marcela Lilian Ribotta, Pablo Daniel |
author |
Bordón, María Gabriela |
author_facet |
Bordón, María Gabriela Alasino, Noelia Pia Ximena Defain Tesoriero, María Victoria Camacho, Nahuel Matias Penci, Maria Cecilia Martinez, Marcela Lilian Ribotta, Pablo Daniel |
author_role |
author |
author2 |
Alasino, Noelia Pia Ximena Defain Tesoriero, María Victoria Camacho, Nahuel Matias Penci, Maria Cecilia Martinez, Marcela Lilian Ribotta, Pablo Daniel |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
CHIA SEED OIL DRYER ASPECT RATIO MICROENCAPSULATION OXIDATIVE STABILITY PHYSICAL PROPERTIES SPRAY-AIR CONTACT |
topic |
CHIA SEED OIL DRYER ASPECT RATIO MICROENCAPSULATION OXIDATIVE STABILITY PHYSICAL PROPERTIES SPRAY-AIR CONTACT |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.4 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The aim of this work was to determine the influence of the spray dryer`s aspect ratio (height/diameter) on the physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (CSO). Two different dryers were analyzed: a tall-type dryer [H/D = 5/1], and a short-type dryer [H/D = 1.65/1]. The former corresponded to a co-current flow, while the latter had a central air disperser in the chamber, and a rotary air flow. Emulsions were prepared by homogenization of CSO, and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA). The co-current contact in the tall-type dryer yielded greater oxidative stability indexes (OSI) (three times higher than CSO), which was possibly associated the reduced thermal degradation. It can be concluded that a co-current contact constitutes a better alternative for the protection of CSO. Fil: Bordón, María Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina Fil: Defain Tesoriero, María Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina |
description |
The aim of this work was to determine the influence of the spray dryer`s aspect ratio (height/diameter) on the physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (CSO). Two different dryers were analyzed: a tall-type dryer [H/D = 5/1], and a short-type dryer [H/D = 1.65/1]. The former corresponded to a co-current flow, while the latter had a central air disperser in the chamber, and a rotary air flow. Emulsions were prepared by homogenization of CSO, and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA). The co-current contact in the tall-type dryer yielded greater oxidative stability indexes (OSI) (three times higher than CSO), which was possibly associated the reduced thermal degradation. It can be concluded that a co-current contact constitutes a better alternative for the protection of CSO. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-08-27 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/144620 Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Defain Tesoriero, María Victoria; Camacho, Nahuel Matias; Penci, Maria Cecilia; et al.; Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil; MDPI; Proceedings; 53; 1; 27-8-2020; 1-7 2504-3900 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/144620 |
identifier_str_mv |
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Defain Tesoriero, María Victoria; Camacho, Nahuel Matias; Penci, Maria Cecilia; et al.; Spray-air contact in tall and short-type spray dryers affects important physicochemical properties of microencapsulated chia seed oil; MDPI; Proceedings; 53; 1; 27-8-2020; 1-7 2504-3900 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/19 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/proceedings2020053019 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269818743422976 |
score |
13.13397 |