Heme Oxygenase Contributes to Alleviate Salinity Damage in Glycinemax L. Leaves

Autores
Zilli, Carla Giannina; Santa Cruz, Diego Mario; Yannarelli, Gustavo Gabriel; Noriega, Guillermo Osvaldo; Tomaro, Maria Lujan; Balestrasse, Karina Beatriz
Año de publicación
2009
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Plants are frequently subjected to different kinds of stress, such as salinity and, like other organisms, they have evolved strategies for preventing and repairing cellular damage caused by salt stress. Glycine max L. plants were subjected to different NaCl concentrations (0-200 mM) for 10 days. Treatments with 100 and 200 mM NaCl induced ion leakage and lipid peroxidation augmentation, loss in chlorophyll content, and accumulation of O(2) (*-) and H(2)O(2). However, 50 mM NaCl did not modify these parameters, which remains similar to control values. Catalase, superoxide dismutase, and heme oxygenase (HO-1) activities and gene expressions were increased under 100 mM NaCl, while no differences were observed with respect to controls under 50 mM salt. Treatment with 200 mM NaCl caused a diminution in the enzyme activities and gene expressions. Results here reported let us conclude that HO also plays a leading role in the defense mechanisms against salinity.
Fil: Zilli, Carla Giannina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Fil: Santa Cruz, Diego Mario. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Yannarelli, Gustavo Gabriel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Noriega, Guillermo Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Tomaro, Maria Lujan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Balestrasse, Karina Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
Materia
Glycine max L.
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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description Plants are frequently subjected to different kinds of stress, such as salinity and, like other organisms, they have evolved strategies for preventing and repairing cellular damage caused by salt stress. Glycine max L. plants were subjected to different NaCl concentrations (0-200 mM) for 10 days. Treatments with 100 and 200 mM NaCl induced ion leakage and lipid peroxidation augmentation, loss in chlorophyll content, and accumulation of O(2) (*-) and H(2)O(2). However, 50 mM NaCl did not modify these parameters, which remains similar to control values. Catalase, superoxide dismutase, and heme oxygenase (HO-1) activities and gene expressions were increased under 100 mM NaCl, while no differences were observed with respect to controls under 50 mM salt. Treatment with 200 mM NaCl caused a diminution in the enzyme activities and gene expressions. Results here reported let us conclude that HO also plays a leading role in the defense mechanisms against salinity.
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