Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects

Autores
Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; Vicentin, Dimas; Ferrari, Guillermina; Magrini, Graciano; Hebert, Elvira Maria; Font, Graciela Maria; Varea, Ana María; Tavella, Julio Marcelo; González, Horacio F.
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.
Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Materia
LACTOBACILLUS
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
PROBIOTICS
FUNCTIONAL FOOD
CARDIOVASCULAR RISK
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/113174

id CONICETDig_8a79d29a4fccbd8c4ad01ea2e70fc051
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/113174
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjectsMalpeli, AgustinaTaranto, Maria PiaCravero, Ricardo C.Tavella, MarinaFasano, Maria VictoriaVicentin, DimasFerrari, GuillerminaMagrini, GracianoHebert, Elvira MariaFont, Graciela MariaVarea, Ana MaríaTavella, Julio MarceloGonzález, Horacio F.LACTOBACILLUSHIPERCHOLESTEROLAEMIAPROBIOTICSFUNCTIONAL FOODCARDIOVASCULAR RISKhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; ArgentinaFil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; ArgentinaFil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; ArgentinaFil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; ArgentinaFil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; ArgentinaFil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; ArgentinaFil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaFil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; ArgentinaScientific Research Publishing2015-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/113174Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-15902157-944X2157-9458CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?DOI=10.4236/fns.2015.617163info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4236/fns.2015.617163info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:46:23Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/113174instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:46:24.141CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
title Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
spellingShingle Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
Malpeli, Agustina
LACTOBACILLUS
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
PROBIOTICS
FUNCTIONAL FOOD
CARDIOVASCULAR RISK
title_short Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
title_full Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
title_fullStr Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
title_full_unstemmed Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
title_sort Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects
dc.creator.none.fl_str_mv Malpeli, Agustina
Taranto, Maria Pia
Cravero, Ricardo C.
Tavella, Marina
Fasano, Maria Victoria
Vicentin, Dimas
Ferrari, Guillermina
Magrini, Graciano
Hebert, Elvira Maria
Font, Graciela Maria
Varea, Ana María
Tavella, Julio Marcelo
González, Horacio F.
author Malpeli, Agustina
author_facet Malpeli, Agustina
Taranto, Maria Pia
Cravero, Ricardo C.
Tavella, Marina
Fasano, Maria Victoria
Vicentin, Dimas
Ferrari, Guillermina
Magrini, Graciano
Hebert, Elvira Maria
Font, Graciela Maria
Varea, Ana María
Tavella, Julio Marcelo
González, Horacio F.
author_role author
author2 Taranto, Maria Pia
Cravero, Ricardo C.
Tavella, Marina
Fasano, Maria Victoria
Vicentin, Dimas
Ferrari, Guillermina
Magrini, Graciano
Hebert, Elvira Maria
Font, Graciela Maria
Varea, Ana María
Tavella, Julio Marcelo
González, Horacio F.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv LACTOBACILLUS
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
PROBIOTICS
FUNCTIONAL FOOD
CARDIOVASCULAR RISK
topic LACTOBACILLUS
HIPERCHOLESTEROLAEMIA
PROBIOTICS
FUNCTIONAL FOOD
CARDIOVASCULAR RISK
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.
Fil: Malpeli, Agustina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Taranto, Maria Pia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Cravero, Ricardo C.. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Tavella, Marina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Fasano, Maria Victoria. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Vicentin, Dimas. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Ferrari, Guillermina. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Magrini, Graciano. Sancor Cooperativas Unidas Limitada.; Argentina
Fil: Hebert, Elvira Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
Fil: Varea, Ana María. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: Tavella, Julio Marcelo. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
Fil: González, Horacio F.. Ministerio de Salud. Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Desarrollo e Investigaciones Pediátricas “Prof. Dr. Fernando E. Viteri”. Hospital de Niños de La Plata; Argentina
description The effect of daily consumption of a yogurt containing Lactobacillus reuteri CRL 1098 on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects was evaluated by performing a prospective, randomized, double-blind, cross-over placebo Controlled clinical study. Participants consumed daily a yogurt containing L. reuteri CRL 1098 or a placebo for four weeks, separated by a wash-out period. Total cholesterol, triacylglycerol, high-density (HDL) and low-density (LDL) lipoprotein levels were assessed at the beginning and at the end of each period. We found a statistically significant reduction of total (-7.86 g/dl) and LDL (-7.02 g/dl) cholesterol in absolute changes (before-after) as well as a decreasing trend in the group receiving the yogurt containing L. reuteri with respect to the placebo group, without detecting changes in HDL-cholesterol and triacylglycerol levels. Our results suggest that low amounts of yogurt (125 g/day) and low doses of the CRL 1098 strain (106 CFU) are sufficient to reduce total and LDL-cholesterol levels in hypercholesterolemic subjects.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/113174
Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-1590
2157-944X
2157-9458
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/113174
identifier_str_mv Malpeli, Agustina; Taranto, Maria Pia; Cravero, Ricardo C.; Tavella, Marina; Fasano, Maria Victoria; et al.; Effect of daily consumption of Lactobacillus reuteri CRL 1098 on cholesterol reduction in hypercholesterolemic subjects; Scientific Research Publishing; Food and Nutrition Sciences; 6; 17; 12-2015; 1583-1590
2157-944X
2157-9458
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?DOI=10.4236/fns.2015.617163
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.4236/fns.2015.617163
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Scientific Research Publishing
publisher.none.fl_str_mv Scientific Research Publishing
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268792183324672
score 13.13397