National reality of 2020 vegetable production and consumption, in COVID-19 times
- Autores
- Castagnino, Ana Maria; Diaz, Karina Elizabeth; Bazán, P.; Castro Luna, Adolfo Eduardo; Martinoia, Gabriela Ivone; Marina, Javier Alejandro; Echeverría, S.; Galizio, Rodrigo; Rosini, M. B.; Rogers, William John; Rubel, Irene Albertina; Benson, Silvia; Díaz, H.; Reina, R.
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- En el actual contexto de complejidad socioeconómica y sanitaria, con el objetivo de disponer de información actualizada respecto de la realidad nacional de la producción y consumo de hortalizas, de las preferencias y hábitos de consumo de vegetales de la población argentina, así como también de los cambios producidos en la alimentación, por la pandemia global, COVID-19, se realizó una encuesta, a nivel nacional, titulada: "Tendencias del consumo de hortalizas en Argentina, en tiempos del Coronavirus", que fue respondida por 1694 encuestados. La población argentina cuenta con una gran predisposición a la realización de huertas urbanas familiares ante el nuevo contexto, la misma tiene preferencias de consumo claras, valora los beneficios para la salud del consumo de hortalizas y considera que cuenta con una proporción adecuada de vegetales en su dieta. No obstante, surge de la encuesta, que el consumo real es muy inferior a la ingesta recomendada por parte de entidades nacionales e internacionales. Por tal motivo, existe una importante asimetría, entre lo que la población cree que consume y lo que realmente ingiere Este hecho conlleva a intensificar acciones, por parte de diversos organismos e instituciones, tendientes a lograr mayor conciencia de dichas diferencias y promover el consumo de hortalizas en cantidad, calidad y diversidad, que mejore el bienestar, reduzca el riesgo de desarrollo de enfermedades y beneficie la calidad de vida de la población.
In the present complex socioeconomical and sanitary context, with the aim of having updated information on the national reality of vegetable production and consumption, of the Argentinian population’s preferences and consumption habits of vegetables as well as the changes produced in their diet due to the global COVID-19 pandemics, a national survey, titled “Trends in the consumption of vegetables in Argentina in Coronavirus times” was carried out obtaining 1694 responses. The Argentinian population has had a great inclination to start growing, urban family gardens in this new context; it has clear consumption preferences, it values the benefits of consuming vegetables for health reasons and considers it has an adequate proportion of vegetables in its diet. However, the survey shows that real consumption is much lower than that recommended by national and international entities arises from the survey. Therefore, there is a great asymmetry between what the population believes it consumes and what it actually eats. This fact implies intensifying actions towards raising greater awareness of these differences and promoting adequate consumption of quantity, quality and diversity of vegetables to improve well-being, reduce the risk of developing illnesses and benefit the population’s life quality by various organizations and institutions.
Fil: Castagnino, Ana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Diaz, Karina Elizabeth. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Bazán, P.. Universidad Nacional de San Luis; Argentina
Fil: Castro Luna, Adolfo Eduardo. Universidad Nacional de San Luis; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Martinoia, Gabriela Ivone. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Marina, Javier Alejandro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Echeverría, S.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Galizio, Rodrigo. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Rosini, M. B.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Rogers, William John. Universidad Nacional del Centro de la Provincia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Benson, Silvia. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
Fil: Díaz, H.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
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-
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
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Por tal motivo, existe una importante asimetría, entre lo que la población cree que consume y lo que realmente ingiere Este hecho conlleva a intensificar acciones, por parte de diversos organismos e instituciones, tendientes a lograr mayor conciencia de dichas diferencias y promover el consumo de hortalizas en cantidad, calidad y diversidad, que mejore el bienestar, reduzca el riesgo de desarrollo de enfermedades y beneficie la calidad de vida de la población.In the present complex socioeconomical and sanitary context, with the aim of having updated information on the national reality of vegetable production and consumption, of the Argentinian population’s preferences and consumption habits of vegetables as well as the changes produced in their diet due to the global COVID-19 pandemics, a national survey, titled “Trends in the consumption of vegetables in Argentina in Coronavirus times” was carried out obtaining 1694 responses. The Argentinian population has had a great inclination to start growing, urban family gardens in this new context; it has clear consumption preferences, it values the benefits of consuming vegetables for health reasons and considers it has an adequate proportion of vegetables in its diet. However, the survey shows that real consumption is much lower than that recommended by national and international entities arises from the survey. Therefore, there is a great asymmetry between what the population believes it consumes and what it actually eats. This fact implies intensifying actions towards raising greater awareness of these differences and promoting adequate consumption of quantity, quality and diversity of vegetables to improve well-being, reduce the risk of developing illnesses and benefit the population’s life quality by various organizations and institutions.Fil: Castagnino, Ana Maria. 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