Modulation of Interfacial Hydration by Carbonyl Groups in Lipid Membranes
- Autores
- Pérez, Hugo Alejandro; Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; Gimenez, Rodrigo Esteban; Disalvo, Edgardo Anibal; Frías, María de los Ángeles
- Año de publicación
- 2020
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The lack of carbonyl groups and the presence of ether bonds give the lipid interphase a different water organization around the phosphate groups that affects the compressibility and electrical properties of lipid membranes. Generalized polarization of 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14:0 diether PC) in correlation with Fourier transform infrared (FTIR) analysis indicates a higher level of polarizability of water molecules in the membrane phase around the phosphate groups both below and above Tm. This reorganization of water promotes a different response in compressibility and dipole moment of the interphase, which is related to different H bonding of water molecules with phosphates (PO) and carbonyl (CO) groups.
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina - Materia
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- acceso abierto
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