Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
- Autores
- Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; Disalvo, Edgardo Anibal; Frías, María de los Ángeles
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina - Materia
-
14:0 DIETHER PC
CHOLESTEROL
DMPC
GENERALIZED POLARIZATION
HYDRATION
MOLECULAR DYNAMICS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_61c08c4f1b5c34c10e91c7bc6fd7de9a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphasesPérez, Hugo AlejandroAlarcon, Laureano MartinVerde, Alejandro RaúlAppignanesi, Gustavo AdrianGimenez, Rodrigo EstebanDisalvo, Edgardo AnibalFrías, María de los Ángeles14:0 DIETHER PCCHOLESTEROLDMPCGENERALIZED POLARIZATIONHYDRATIONMOLECULAR DYNAMICShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaElsevier Science2021-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/147255Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-330005-2736CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.bbamem.2020.183489info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:10:29Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:10:29.643CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
title |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
spellingShingle |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases Pérez, Hugo Alejandro 14:0 DIETHER PC CHOLESTEROL DMPC GENERALIZED POLARIZATION HYDRATION MOLECULAR DYNAMICS |
title_short |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
title_full |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
title_fullStr |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
title_full_unstemmed |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
title_sort |
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pérez, Hugo Alejandro Alarcon, Laureano Martin Verde, Alejandro Raúl Appignanesi, Gustavo Adrian Gimenez, Rodrigo Esteban Disalvo, Edgardo Anibal Frías, María de los Ángeles |
author |
Pérez, Hugo Alejandro |
author_facet |
Pérez, Hugo Alejandro Alarcon, Laureano Martin Verde, Alejandro Raúl Appignanesi, Gustavo Adrian Gimenez, Rodrigo Esteban Disalvo, Edgardo Anibal Frías, María de los Ángeles |
author_role |
author |
author2 |
Alarcon, Laureano Martin Verde, Alejandro Raúl Appignanesi, Gustavo Adrian Gimenez, Rodrigo Esteban Disalvo, Edgardo Anibal Frías, María de los Ángeles |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
14:0 DIETHER PC CHOLESTEROL DMPC GENERALIZED POLARIZATION HYDRATION MOLECULAR DYNAMICS |
topic |
14:0 DIETHER PC CHOLESTEROL DMPC GENERALIZED POLARIZATION HYDRATION MOLECULAR DYNAMICS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC. Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina |
description |
Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/147255 Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33 0005-2736 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/147255 |
identifier_str_mv |
Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33 0005-2736 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.bbamem.2020.183489 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842270121377136640 |
score |
13.13397 |