Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases

Autores
Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; Disalvo, Edgardo Anibal; Frías, María de los Ángeles
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Materia
14:0 DIETHER PC
CHOLESTEROL
DMPC
GENERALIZED POLARIZATION
HYDRATION
MOLECULAR DYNAMICS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255

id CONICETDig_61c08c4f1b5c34c10e91c7bc6fd7de9a
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphasesPérez, Hugo AlejandroAlarcon, Laureano MartinVerde, Alejandro RaúlAppignanesi, Gustavo AdrianGimenez, Rodrigo EstebanDisalvo, Edgardo AnibalFrías, María de los Ángeles14:0 DIETHER PCCHOLESTEROLDMPCGENERALIZED POLARIZATIONHYDRATIONMOLECULAR DYNAMICShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; ArgentinaFil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaElsevier Science2021-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/147255Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-330005-2736CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.bbamem.2020.183489info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:10:29Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/147255instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:10:29.643CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
title Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
spellingShingle Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
Pérez, Hugo Alejandro
14:0 DIETHER PC
CHOLESTEROL
DMPC
GENERALIZED POLARIZATION
HYDRATION
MOLECULAR DYNAMICS
title_short Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
title_full Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
title_fullStr Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
title_full_unstemmed Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
title_sort Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
dc.creator.none.fl_str_mv Pérez, Hugo Alejandro
Alarcon, Laureano Martin
Verde, Alejandro Raúl
Appignanesi, Gustavo Adrian
Gimenez, Rodrigo Esteban
Disalvo, Edgardo Anibal
Frías, María de los Ángeles
author Pérez, Hugo Alejandro
author_facet Pérez, Hugo Alejandro
Alarcon, Laureano Martin
Verde, Alejandro Raúl
Appignanesi, Gustavo Adrian
Gimenez, Rodrigo Esteban
Disalvo, Edgardo Anibal
Frías, María de los Ángeles
author_role author
author2 Alarcon, Laureano Martin
Verde, Alejandro Raúl
Appignanesi, Gustavo Adrian
Gimenez, Rodrigo Esteban
Disalvo, Edgardo Anibal
Frías, María de los Ángeles
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv 14:0 DIETHER PC
CHOLESTEROL
DMPC
GENERALIZED POLARIZATION
HYDRATION
MOLECULAR DYNAMICS
topic 14:0 DIETHER PC
CHOLESTEROL
DMPC
GENERALIZED POLARIZATION
HYDRATION
MOLECULAR DYNAMICS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
description Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/147255
Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33
0005-2736
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/147255
identifier_str_mv Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33
0005-2736
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.bbamem.2020.183489
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842270121377136640
score 13.13397