Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi
- Autores
- Peyrano, Felicitas; De Lamballerie, M.; Avanza, María Victoria; Speroni, Francisco
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Cowpea (Vigna unguiculata) is cultivated in the North East of Argentina and has high protein content(24-27%). Knowledge and modification of the functional properties of their protein products canincrease their added value and their incorporation as an ingredient. Our aim was to modify the thermalgelation process of cowpea protein isolates (APC) changing factors which influence the protein-proteinand protein-water interactions: the initial proteins conformation (pH-shifting during protein extraction,A8 and A10); partial denaturation of protein with high hydrostatic pressure (APH) pretreatment; andcalcium (CaCl2) incorporation before thermal gelation.The pH-shifting improved the gelling ability since A10 had lower critical protein concentration (CPC) andhigher values of G? than A8 a each protein concentration (ConcProt). APH pretreatment made cowpeaproteins more dependent on ConcProt for gel formation: increased CPC; at low ConcProt the gels wereweaker and with higher contribution of hydrogen bonds; at high ConcProt the gels were stronger andwith less contribution of hydrogen bonds than the samples not pre-treated.
Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
Fil: De Lamballerie, M.. Universite de Nantes; Francia
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
Fil: Speroni, Francisco. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos
Cordoba
Argentina
Consejo Federal de Inversiones
Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología - Materia
-
AISLADOS PROTECIOS
REOLOGIA - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/180659
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_7a31a111a213626fa1bed60ca7c484f0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/180659 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupiPeyrano, FelicitasDe Lamballerie, M.Avanza, María VictoriaSperoni, FranciscoAISLADOS PROTECIOSREOLOGIAhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Cowpea (Vigna unguiculata) is cultivated in the North East of Argentina and has high protein content(24-27%). Knowledge and modification of the functional properties of their protein products canincrease their added value and their incorporation as an ingredient. Our aim was to modify the thermalgelation process of cowpea protein isolates (APC) changing factors which influence the protein-proteinand protein-water interactions: the initial proteins conformation (pH-shifting during protein extraction,A8 and A10); partial denaturation of protein with high hydrostatic pressure (APH) pretreatment; andcalcium (CaCl2) incorporation before thermal gelation.The pH-shifting improved the gelling ability since A10 had lower critical protein concentration (CPC) andhigher values of G? than A8 a each protein concentration (ConcProt). APH pretreatment made cowpeaproteins more dependent on ConcProt for gel formation: increased CPC; at low ConcProt the gels wereweaker and with higher contribution of hydrogen bonds; at high ConcProt the gels were stronger andwith less contribution of hydrogen bonds than the samples not pre-treated.Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; ArgentinaFil: De Lamballerie, M.. Universite de Nantes; FranciaFil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; ArgentinaFil: Speroni, Francisco. Universidad Nacional de La Plata; ArgentinaVII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de AlimentosCordobaArgentinaConsejo Federal de InversionesProvincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y TecnologíaProvincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología2018info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectCongresoBookhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/180659Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi; VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos; Cordoba; Argentina; 2018; 1-4978-987-45380-9-3CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://cicytac.cba.gov.ar/wp-content/uploads/2018/12/Libro-de-Res%C3%BAmenes-VII-CICYTAC-2018.pdfInternacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:36:06Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/180659instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:36:07.034CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
title |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
spellingShingle |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi Peyrano, Felicitas AISLADOS PROTECIOS REOLOGIA |
title_short |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
title_full |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
title_fullStr |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
title_full_unstemmed |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
title_sort |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Peyrano, Felicitas De Lamballerie, M. Avanza, María Victoria Speroni, Francisco |
author |
Peyrano, Felicitas |
author_facet |
Peyrano, Felicitas De Lamballerie, M. Avanza, María Victoria Speroni, Francisco |
author_role |
author |
author2 |
De Lamballerie, M. Avanza, María Victoria Speroni, Francisco |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
AISLADOS PROTECIOS REOLOGIA |
topic |
AISLADOS PROTECIOS REOLOGIA |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Cowpea (Vigna unguiculata) is cultivated in the North East of Argentina and has high protein content(24-27%). Knowledge and modification of the functional properties of their protein products canincrease their added value and their incorporation as an ingredient. Our aim was to modify the thermalgelation process of cowpea protein isolates (APC) changing factors which influence the protein-proteinand protein-water interactions: the initial proteins conformation (pH-shifting during protein extraction,A8 and A10); partial denaturation of protein with high hydrostatic pressure (APH) pretreatment; andcalcium (CaCl2) incorporation before thermal gelation.The pH-shifting improved the gelling ability since A10 had lower critical protein concentration (CPC) andhigher values of G? than A8 a each protein concentration (ConcProt). APH pretreatment made cowpeaproteins more dependent on ConcProt for gel formation: increased CPC; at low ConcProt the gels wereweaker and with higher contribution of hydrogen bonds; at high ConcProt the gels were stronger andwith less contribution of hydrogen bonds than the samples not pre-treated. Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina Fil: De Lamballerie, M.. Universite de Nantes; Francia Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina Fil: Speroni, Francisco. Universidad Nacional de La Plata; Argentina VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos Cordoba Argentina Consejo Federal de Inversiones Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología |
description |
Cowpea (Vigna unguiculata) is cultivated in the North East of Argentina and has high protein content(24-27%). Knowledge and modification of the functional properties of their protein products canincrease their added value and their incorporation as an ingredient. Our aim was to modify the thermalgelation process of cowpea protein isolates (APC) changing factors which influence the protein-proteinand protein-water interactions: the initial proteins conformation (pH-shifting during protein extraction,A8 and A10); partial denaturation of protein with high hydrostatic pressure (APH) pretreatment; andcalcium (CaCl2) incorporation before thermal gelation.The pH-shifting improved the gelling ability since A10 had lower critical protein concentration (CPC) andhigher values of G? than A8 a each protein concentration (ConcProt). APH pretreatment made cowpeaproteins more dependent on ConcProt for gel formation: increased CPC; at low ConcProt the gels wereweaker and with higher contribution of hydrogen bonds; at high ConcProt the gels were stronger andwith less contribution of hydrogen bonds than the samples not pre-treated. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/conferenceObject Congreso Book http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
status_str |
publishedVersion |
format |
conferenceObject |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/180659 Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi; VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos; Cordoba; Argentina; 2018; 1-4 978-987-45380-9-3 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/180659 |
identifier_str_mv |
Efecto de la modificación estructural o incorporación de calcio en la gelificación térmica de aislados protecios de caupi; VII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos; Cordoba; Argentina; 2018; 1-4 978-987-45380-9-3 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://cicytac.cba.gov.ar/wp-content/uploads/2018/12/Libro-de-Res%C3%BAmenes-VII-CICYTAC-2018.pdf |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Internacional |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología |
publisher.none.fl_str_mv |
Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1846083485354164224 |
score |
13.22299 |