Characterisation of liquid food colour from digital images

Autores
Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.
Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Materia
Beverages
Colour
Food Property
Food Quality
Image Analysis
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310

id CONICETDig_6eafb348dc10f2056dc968cb77b5c497
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Characterisation of liquid food colour from digital imagesSegura, Luis IgnacioSalvadori, Viviana OlgaGoñi, Sandro MauricioBeveragesColourFood PropertyFood QualityImage Analysishttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaTaylor & Francis2017-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/57310Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S4771094-2912CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942912.2017.1299758info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1299758info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:49:55Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:49:55.572CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Characterisation of liquid food colour from digital images
title Characterisation of liquid food colour from digital images
spellingShingle Characterisation of liquid food colour from digital images
Segura, Luis Ignacio
Beverages
Colour
Food Property
Food Quality
Image Analysis
title_short Characterisation of liquid food colour from digital images
title_full Characterisation of liquid food colour from digital images
title_fullStr Characterisation of liquid food colour from digital images
title_full_unstemmed Characterisation of liquid food colour from digital images
title_sort Characterisation of liquid food colour from digital images
dc.creator.none.fl_str_mv Segura, Luis Ignacio
Salvadori, Viviana Olga
Goñi, Sandro Mauricio
author Segura, Luis Ignacio
author_facet Segura, Luis Ignacio
Salvadori, Viviana Olga
Goñi, Sandro Mauricio
author_role author
author2 Salvadori, Viviana Olga
Goñi, Sandro Mauricio
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Beverages
Colour
Food Property
Food Quality
Image Analysis
topic Beverages
Colour
Food Property
Food Quality
Image Analysis
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.
Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
description The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/57310
Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S477
1094-2912
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/57310
identifier_str_mv Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S477
1094-2912
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942912.2017.1299758
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1299758
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Taylor & Francis
publisher.none.fl_str_mv Taylor & Francis
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613541940690944
score 13.070432