Characterisation of liquid food colour from digital images
- Autores
- Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.
Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina - Materia
-
Beverages
Colour
Food Property
Food Quality
Image Analysis - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_6eafb348dc10f2056dc968cb77b5c497 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Characterisation of liquid food colour from digital imagesSegura, Luis IgnacioSalvadori, Viviana OlgaGoñi, Sandro MauricioBeveragesColourFood PropertyFood QualityImage Analysishttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one.Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaTaylor & Francis2017-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/57310Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S4771094-2912CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942912.2017.1299758info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1299758info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:49:55Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/57310instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:49:55.572CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
title |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
spellingShingle |
Characterisation of liquid food colour from digital images Segura, Luis Ignacio Beverages Colour Food Property Food Quality Image Analysis |
title_short |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
title_full |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
title_fullStr |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
title_full_unstemmed |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
title_sort |
Characterisation of liquid food colour from digital images |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Segura, Luis Ignacio Salvadori, Viviana Olga Goñi, Sandro Mauricio |
author |
Segura, Luis Ignacio |
author_facet |
Segura, Luis Ignacio Salvadori, Viviana Olga Goñi, Sandro Mauricio |
author_role |
author |
author2 |
Salvadori, Viviana Olga Goñi, Sandro Mauricio |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Beverages Colour Food Property Food Quality Image Analysis |
topic |
Beverages Colour Food Property Food Quality Image Analysis |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one. Fil: Segura, Luis Ignacio. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina Fil: Salvadori, Viviana Olga. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina Fil: Goñi, Sandro Mauricio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina |
description |
The characteristic colour of translucent liquid foods is defined as the colour values at infinite depth, where the liquid depth and the background effects are surpassed. A measurement cell with variable depth was built, and the L*a*b* colour was measured from digital images. Colour versus depth was fitted to an exponential equation, from which the characteristic colour was obtained. Thirteen different liquids were tested with this methodology and compared with spectrophotometer measurements. The average total colour difference between approaches was 50.85 ± 18.89. Image analysis led to more realistic predictions, and a high correlation between Hue angle values was obtained for most samples, with the exception of only one. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-12 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/57310 Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S477 1094-2912 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/57310 |
identifier_str_mv |
Segura, Luis Ignacio; Salvadori, Viviana Olga; Goñi, Sandro Mauricio; Characterisation of liquid food colour from digital images; Taylor & Francis; International Journal Of Food Properties; 20; Supl. 1; 12-2017; S467-S477 1094-2912 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/10942912.2017.1299758 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2017.1299758 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis |
publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613541940690944 |
score |
13.070432 |