Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods

Autores
Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs.
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
Materia
monitoring ozonation
phenols olutions
oxidationreduction potential (ORP)
proton production (Hp)
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
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