Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods
- Autores
- Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet
- Año de publicación
- 2011
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs.
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina - Materia
-
monitoring ozonation
phenols olutions
oxidationreduction potential (ORP)
proton production (Hp) - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/183235
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_66033da97cc0abd37255e11b34336fb9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/183235 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methodsContreras, Edgardo MartinBertola, Nora CristinaZaritzky, Noemi Elisabetmonitoring ozonationphenols olutionsoxidationreduction potential (ORP)proton production (Hp)https://purl.org/becyt/ford/2.7https://purl.org/becyt/ford/2In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs.Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; ArgentinaFil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; ArgentinaAmerican Chemical Society2011-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/183235Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 50; 16; 7-2011; 9799-98090888-5885CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ie200999hinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1021/ie200999hinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:52:54Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/183235instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:52:54.452CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
title |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
spellingShingle |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods Contreras, Edgardo Martin monitoring ozonation phenols olutions oxidationreduction potential (ORP) proton production (Hp) |
title_short |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
title_full |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
title_fullStr |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
title_full_unstemmed |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
title_sort |
Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Contreras, Edgardo Martin Bertola, Nora Cristina Zaritzky, Noemi Elisabet |
author |
Contreras, Edgardo Martin |
author_facet |
Contreras, Edgardo Martin Bertola, Nora Cristina Zaritzky, Noemi Elisabet |
author_role |
author |
author2 |
Bertola, Nora Cristina Zaritzky, Noemi Elisabet |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
monitoring ozonation phenols olutions oxidationreduction potential (ORP) proton production (Hp) |
topic |
monitoring ozonation phenols olutions oxidationreduction potential (ORP) proton production (Hp) |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.7 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs. Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina |
description |
In this study the oxidation-reduction potential (ORP) and the proton production (Hp) profiles as a function of time were proposed as indicators to monitor the ozonation of phenol solutions at constant pH. Analysis of the ozone gas outlet stream (XO3), COD, and phenol measurements in the aqueous phase confirm the reliability of the proposed indicators. Results show that the derivative with respect to time of the normalized ozone gas outlet concentration ((1/XO30)dXO3/dt), of the oxidation-reduction potential (dORP/dt) or of its logarithmic value (dLog(ORP)/dt), and of the proton production rate (dHp/dt) exhibited maximum values that were close to the critical ozonation time (tc) determined by XO3, COD, and phenol measurements. Additionally, ORP and XO3 measurements were useful to determine tc for all the tested pHs (5 to 11); however, Hp was useful only for pH values higher than 9. The indicators of the ozonation process proposed in the present work (ORP, Hp) as alternatives of XO3 may be useful to control the addition of ozone, minimizing the ozonation process costs. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-07 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/183235 Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 50; 16; 7-2011; 9799-9809 0888-5885 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/183235 |
identifier_str_mv |
Contreras, Edgardo Martin; Bertola, Nora Cristina; Zaritzky, Noemi Elisabet; Monitoring the ozonation of phenol solutions at constant pH by different methods; American Chemical Society; Industrial & Engineering Chemical Research; 50; 16; 7-2011; 9799-9809 0888-5885 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ie200999h info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1021/ie200999h |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
American Chemical Society |
publisher.none.fl_str_mv |
American Chemical Society |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613620853374976 |
score |
13.070432 |