Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans
- Autores
- Herman, Cristian; Maguna, Fabiana P.; Garro, Oscar Alfredo; Castro, Eduardo Alberto
- Año de publicación
- 2009
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of this work was to determine the influence of pH, sodium chloride concentration and the combination of different temperatures and periods of exposure on the antimicrobial activity against Lactobacillus fructivorans. Turbidity of the different system conditions was monitored in order to establish the microorganism growth. The effect of temperatures ranging from 60 to 120ºC during periods of 10 to 60 minutes was evaluated. Nisin activity was only changed by temperatures ranging from 100 to 120ºC, in several exposure times. A pH range between 3.5 and 7 was tested. The highest inhibitory effect was recorded for neutral pH and lightly acidic conditions. Sodium chloride concentrations studied were 1 and 2 % w/v. The latter value helped to enhance the inhibitory effect of the bacteriocin. These results show the influence that the studied factors exert on nisin activity against L. fructivorans and suggest that they have to be taken into account when nisin is to be used as a biopreservative in food.
El presente trabajo tuvo como objetivo determinar la influencia del pH, concentración de cloruro de sodio y la combinación de diferentes temperaturas y períodos de exposición sobre la actividad antimicrobiana de nisina s obre una bacteria alterante Lactobacillus fructivorans. El crecimiento del microorganismo bajo diferentes condiciones fue determinado por la presencia de turbidez. Se evaluó el efecto de la temperatura en un rango de 60 a 120ºC durante períodos de 10 a 60 minutos. La actividad de la nisina fue afectada solamente por temperaturas de 100 y 120ºC, a cualquier tiempo de exposición considerado. Los ensayos se realizaron con un rango de pH entre 3,5 y 7. El mayor efecto inhibitorio fue a pH neutro y levemente ácido. Las concentraciones de cloruro de sodio fueron de 1 y 2% p/v. Sólo a la mayor concentración se ve un incremento en la actividad inhibitoria de la bacteriocina. Estos resultados muestran la influencia que los factores estudiados ejercen sobre la actividad de la bacteriocina frente a L. fructivorans e indican que tales factores deben ser tenidos en cuenta cuando la nisina sea usada en la preservación de alimentos.
Fil: Herman, Cristian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina
Fil: Maguna, Fabiana P.. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina
Fil: Garro, Oscar Alfredo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina - Materia
-
NISIN
LACTOBACILLUS
FRUCTIVORANS
TEMPERATURE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/58598
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_5bdc70a2ccf43873fb715f8bf3a4d155 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/58598 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivoransHerman, CristianMaguna, Fabiana P.Garro, Oscar AlfredoCastro, Eduardo AlbertoNISINLACTOBACILLUSFRUCTIVORANSTEMPERATUREhttps://purl.org/becyt/ford/2.9https://purl.org/becyt/ford/2The aim of this work was to determine the influence of pH, sodium chloride concentration and the combination of different temperatures and periods of exposure on the antimicrobial activity against Lactobacillus fructivorans. Turbidity of the different system conditions was monitored in order to establish the microorganism growth. The effect of temperatures ranging from 60 to 120ºC during periods of 10 to 60 minutes was evaluated. Nisin activity was only changed by temperatures ranging from 100 to 120ºC, in several exposure times. A pH range between 3.5 and 7 was tested. The highest inhibitory effect was recorded for neutral pH and lightly acidic conditions. Sodium chloride concentrations studied were 1 and 2 % w/v. The latter value helped to enhance the inhibitory effect of the bacteriocin. These results show the influence that the studied factors exert on nisin activity against L. fructivorans and suggest that they have to be taken into account when nisin is to be used as a biopreservative in food.El presente trabajo tuvo como objetivo determinar la influencia del pH, concentración de cloruro de sodio y la combinación de diferentes temperaturas y períodos de exposición sobre la actividad antimicrobiana de nisina s obre una bacteria alterante Lactobacillus fructivorans. El crecimiento del microorganismo bajo diferentes condiciones fue determinado por la presencia de turbidez. Se evaluó el efecto de la temperatura en un rango de 60 a 120ºC durante períodos de 10 a 60 minutos. La actividad de la nisina fue afectada solamente por temperaturas de 100 y 120ºC, a cualquier tiempo de exposición considerado. Los ensayos se realizaron con un rango de pH entre 3,5 y 7. El mayor efecto inhibitorio fue a pH neutro y levemente ácido. Las concentraciones de cloruro de sodio fueron de 1 y 2% p/v. Sólo a la mayor concentración se ve un incremento en la actividad inhibitoria de la bacteriocina. Estos resultados muestran la influencia que los factores estudiados ejercen sobre la actividad de la bacteriocina frente a L. fructivorans e indican que tales factores deben ser tenidos en cuenta cuando la nisina sea usada en la preservación de alimentos.Fil: Herman, Cristian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; ArgentinaFil: Maguna, Fabiana P.. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; ArgentinaFil: Garro, Oscar Alfredo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; ArgentinaFil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; ArgentinaAsociación Química Argentina2009-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/58598Herman, Cristian; Maguna, Fabiana P.; Garro, Oscar Alfredo; Castro, Eduardo Alberto; Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans; Asociación Química Argentina; Journal of the Argentine Chemical Society; 97; 2; 12-2009; 11-180365-03751852-1428CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aqa.org.ar/images/anales/pdf9702/9702art2.pdfinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T12:19:17Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/58598instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 12:19:17.762CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| title |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| spellingShingle |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans Herman, Cristian NISIN LACTOBACILLUS FRUCTIVORANS TEMPERATURE |
| title_short |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| title_full |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| title_fullStr |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| title_full_unstemmed |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| title_sort |
Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Herman, Cristian Maguna, Fabiana P. Garro, Oscar Alfredo Castro, Eduardo Alberto |
| author |
Herman, Cristian |
| author_facet |
Herman, Cristian Maguna, Fabiana P. Garro, Oscar Alfredo Castro, Eduardo Alberto |
| author_role |
author |
| author2 |
Maguna, Fabiana P. Garro, Oscar Alfredo Castro, Eduardo Alberto |
| author2_role |
author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
NISIN LACTOBACILLUS FRUCTIVORANS TEMPERATURE |
| topic |
NISIN LACTOBACILLUS FRUCTIVORANS TEMPERATURE |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.9 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
The aim of this work was to determine the influence of pH, sodium chloride concentration and the combination of different temperatures and periods of exposure on the antimicrobial activity against Lactobacillus fructivorans. Turbidity of the different system conditions was monitored in order to establish the microorganism growth. The effect of temperatures ranging from 60 to 120ºC during periods of 10 to 60 minutes was evaluated. Nisin activity was only changed by temperatures ranging from 100 to 120ºC, in several exposure times. A pH range between 3.5 and 7 was tested. The highest inhibitory effect was recorded for neutral pH and lightly acidic conditions. Sodium chloride concentrations studied were 1 and 2 % w/v. The latter value helped to enhance the inhibitory effect of the bacteriocin. These results show the influence that the studied factors exert on nisin activity against L. fructivorans and suggest that they have to be taken into account when nisin is to be used as a biopreservative in food. El presente trabajo tuvo como objetivo determinar la influencia del pH, concentración de cloruro de sodio y la combinación de diferentes temperaturas y períodos de exposición sobre la actividad antimicrobiana de nisina s obre una bacteria alterante Lactobacillus fructivorans. El crecimiento del microorganismo bajo diferentes condiciones fue determinado por la presencia de turbidez. Se evaluó el efecto de la temperatura en un rango de 60 a 120ºC durante períodos de 10 a 60 minutos. La actividad de la nisina fue afectada solamente por temperaturas de 100 y 120ºC, a cualquier tiempo de exposición considerado. Los ensayos se realizaron con un rango de pH entre 3,5 y 7. El mayor efecto inhibitorio fue a pH neutro y levemente ácido. Las concentraciones de cloruro de sodio fueron de 1 y 2% p/v. Sólo a la mayor concentración se ve un incremento en la actividad inhibitoria de la bacteriocina. Estos resultados muestran la influencia que los factores estudiados ejercen sobre la actividad de la bacteriocina frente a L. fructivorans e indican que tales factores deben ser tenidos en cuenta cuando la nisina sea usada en la preservación de alimentos. Fil: Herman, Cristian. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina Fil: Maguna, Fabiana P.. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina Fil: Garro, Oscar Alfredo. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Agroindustrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina Fil: Castro, Eduardo Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina |
| description |
The aim of this work was to determine the influence of pH, sodium chloride concentration and the combination of different temperatures and periods of exposure on the antimicrobial activity against Lactobacillus fructivorans. Turbidity of the different system conditions was monitored in order to establish the microorganism growth. The effect of temperatures ranging from 60 to 120ºC during periods of 10 to 60 minutes was evaluated. Nisin activity was only changed by temperatures ranging from 100 to 120ºC, in several exposure times. A pH range between 3.5 and 7 was tested. The highest inhibitory effect was recorded for neutral pH and lightly acidic conditions. Sodium chloride concentrations studied were 1 and 2 % w/v. The latter value helped to enhance the inhibitory effect of the bacteriocin. These results show the influence that the studied factors exert on nisin activity against L. fructivorans and suggest that they have to be taken into account when nisin is to be used as a biopreservative in food. |
| publishDate |
2009 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2009-12 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/58598 Herman, Cristian; Maguna, Fabiana P.; Garro, Oscar Alfredo; Castro, Eduardo Alberto; Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans; Asociación Química Argentina; Journal of the Argentine Chemical Society; 97; 2; 12-2009; 11-18 0365-0375 1852-1428 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/58598 |
| identifier_str_mv |
Herman, Cristian; Maguna, Fabiana P.; Garro, Oscar Alfredo; Castro, Eduardo Alberto; Effect of temperature, pH and NaCl on nisin activity against Lactobacillus fructivorans; Asociación Química Argentina; Journal of the Argentine Chemical Society; 97; 2; 12-2009; 11-18 0365-0375 1852-1428 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aqa.org.ar/images/anales/pdf9702/9702art2.pdf |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Asociación Química Argentina |
| publisher.none.fl_str_mv |
Asociación Química Argentina |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1846782629724028928 |
| score |
12.982451 |