Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
- Autores
- Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar
- Año de publicación
- 2011
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.
Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.
Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
Fil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina - Materia
-
Pleurotus
Mushroom Cultivation
Lignocellulosic Waste
Naturally Occurring Strains - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_4f383718317322e39093669e707df372 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom productionMejora de los rendimientos en la producción de Pleurotus mediante la utilización de nuevas cepas silvestres. Pleurotus albidus, una nueva especie propuesta para la producción de hongos comestiblesLechner, Bernardo ErnestoAlberto, Edgardo OmarPleurotusMushroom CultivationLignocellulosic WasteNaturally Occurring Strainshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; ArgentinaFil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); ArgentinaElsevier Doyma Sl2011-01-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/24439Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-1541130-14062173-9188CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130140611000027info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.riam.2010.12.001info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:03:53Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:03:54.156CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production Mejora de los rendimientos en la producción de Pleurotus mediante la utilización de nuevas cepas silvestres. Pleurotus albidus, una nueva especie propuesta para la producción de hongos comestibles |
title |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
spellingShingle |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production Lechner, Bernardo Ernesto Pleurotus Mushroom Cultivation Lignocellulosic Waste Naturally Occurring Strains |
title_short |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
title_full |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
title_fullStr |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
title_full_unstemmed |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
title_sort |
Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lechner, Bernardo Ernesto Alberto, Edgardo Omar |
author |
Lechner, Bernardo Ernesto |
author_facet |
Lechner, Bernardo Ernesto Alberto, Edgardo Omar |
author_role |
author |
author2 |
Alberto, Edgardo Omar |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Pleurotus Mushroom Cultivation Lignocellulosic Waste Naturally Occurring Strains |
topic |
Pleurotus Mushroom Cultivation Lignocellulosic Waste Naturally Occurring Strains |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production. Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial. Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina Fil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina |
description |
Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-01-15 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/24439 Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-154 1130-1406 2173-9188 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/24439 |
identifier_str_mv |
Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-154 1130-1406 2173-9188 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130140611000027 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.riam.2010.12.001 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Doyma Sl |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Doyma Sl |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613860314578944 |
score |
13.070432 |