Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production

Autores
Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar
Año de publicación
2011
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.
Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.
Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
Fil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
Materia
Pleurotus
Mushroom Cultivation
Lignocellulosic Waste
Naturally Occurring Strains
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439

id CONICETDig_4f383718317322e39093669e707df372
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom productionMejora de los rendimientos en la producción de Pleurotus mediante la utilización de nuevas cepas silvestres. Pleurotus albidus, una nueva especie propuesta para la producción de hongos comestiblesLechner, Bernardo ErnestoAlberto, Edgardo OmarPleurotusMushroom CultivationLignocellulosic WasteNaturally Occurring Strainshttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; ArgentinaFil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); ArgentinaElsevier Doyma Sl2011-01-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/24439Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-1541130-14062173-9188CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130140611000027info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.riam.2010.12.001info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:03:53Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/24439instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:03:54.156CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
Mejora de los rendimientos en la producción de Pleurotus mediante la utilización de nuevas cepas silvestres. Pleurotus albidus, una nueva especie propuesta para la producción de hongos comestibles
title Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
spellingShingle Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
Lechner, Bernardo Ernesto
Pleurotus
Mushroom Cultivation
Lignocellulosic Waste
Naturally Occurring Strains
title_short Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
title_full Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
title_fullStr Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
title_full_unstemmed Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
title_sort Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production
dc.creator.none.fl_str_mv Lechner, Bernardo Ernesto
Alberto, Edgardo Omar
author Lechner, Bernardo Ernesto
author_facet Lechner, Bernardo Ernesto
Alberto, Edgardo Omar
author_role author
author2 Alberto, Edgardo Omar
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Pleurotus
Mushroom Cultivation
Lignocellulosic Waste
Naturally Occurring Strains
topic Pleurotus
Mushroom Cultivation
Lignocellulosic Waste
Naturally Occurring Strains
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.
Antecedentes: Las especies del género Pleurotus son cultivadas en todo el mundo. Objetivos: Evaluar el crecimiento, la producción y la variación morfológica de las fructificaciones obtenidas en cultivo de catorce cepas silvestres de Pleurotus aisladas en la Argentina. Métodos: Las cepas fueron evaluadas a diferentes temperaturas de crecimiento en medio de Nobles. Se emplearon como sustrato aserrín de Salix suplementado, paja de trigo suplementada y no suplementada. Las especies estudiadas fueron Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus y Pleurotus pulmonarius. Resultados: La máxima tasa de crecimiento fue lograda por las cepas de P. pulmonarius, P. albidus y P. ostreatus. No se encontraron relaciones entre el crecimiento micelial óptimo, el tiempo de incubación y los rendimientos. El mayor rendimiento se obtuvo con P. albidus en paja de trigo (eficiencia biológica 171,3%), que superó en un 82% el obtenido por la cepa comercial en el mismo sustrato. Al analizar las variaciones morfológicas para cada especie, se encontraron diferencias significativas entre las cepas. Fue posible encontrar una cepa silvestre de P. ostreatus con rendimientos superiores a la cepa control empleada. Conclusiones: Proponemos estudiar las cepas silvestres como práctica útil para incrementar los rendimientos en cultivo de las especies de Pleurotus. Por los altos rendimientos obtenidos, se propone a P. albidus como una nueva especie cultivable a nivel comercial.
Fil: Lechner, Bernardo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Micología y Botánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Micología y Botánica; Argentina
Fil: Alberto, Edgardo Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús). Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas "Dr. Raúl Alfonsín" (sede Chascomús); Argentina
description Background: The species of genus Pleurotus are worldwide cultivated. Aims: To evaluate growth, yield production and morphological variations of fruiting bodies obtained from the cultivation of fourteen naturally occurring Pleurotus strains isolated from Argentina. Methods: The strains growth was tested at different temperatures on Nobles’ medium. Substrates assayed were: supplemented Salix sawdust, supplemented and non supplemented wheat straw. The species studied were Pleurotus albidus, Pleurotus cystidiosus, Pleurotus djamor, Pleurotus ostreatus and Pleurotus pulmonarius. Results: The maximum rate growth was reached by strains of P. pulmonarius, P. albidus, and P. ostreatus. No relationship was found when optimal mycelium growth, incubation time and yields were compared. The highest yield was obtained with P. albidus on wheat straw (biological efficiency 171.3%) which overcame in 82% the yield obtained for the commercial strain in the same substrate. When morphological variations were analyzed for each species, significant differences were found among strains. It was also possible to find a naturally occurring strain of P. ostreatus with better biological efficiency than the commercial strain assayed. Conclusions: We propose the study of naturally occurring strains as a useful practice to improve yields of species of Pleurotus. Due to the high biological efficiency obtained we propose P. albidus as a new species for commercial production.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-01-15
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/24439
Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-154
1130-1406
2173-9188
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/24439
identifier_str_mv Lechner, Bernardo Ernesto; Alberto, Edgardo Omar; Search for new naturally occurring strains of Pleurotus to improve yields. Pleurotus albidus as a novel proposed species for mushroom production; Elsevier Doyma Sl; Revista Iberoamericana de Micologia; 28; 4; 15-1-2011; 148-154
1130-1406
2173-9188
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130140611000027
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.riam.2010.12.001
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Doyma Sl
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Doyma Sl
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613860314578944
score 13.070432