Phytochemical compounds with promising biological activities from Ascophyllum nodosum extracts using microwave-assisted extraction

Autores
Cassani, Lucía Victoria; Silva, Aurora; Carpena, Maria Florencia; Pellegrini, María Celeste; García Pérez, Pascual; Grosso, Clara; Barroso, Maria Fátima; Simal Gándara, Jesús; Gomez Zavaglia, Andrea; Prieto, Miguel A.
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Phytochemical-rich antioxidant extracts were obtained from Ascophyllum nodosum (AN) using microwave assisted extraction (MAE). Critical extraction factors such as time, pressure, and ethanol concentration were optimized by response surface methodology with a circumscribed central composite design. Under the optimalMAE conditions (3 min, 10.4 bar, 46.8 % ethanol), the maximum recovery of phytochemical compounds (polyphenols and fucoxanthin) with improved antioxidant activity from AN was obtained. In addition, the optimized AN extract showed significant biological activities as it was able to scavenge reactive oxygen and nitrogen species, inhibit central nervous system-related enzymes, and exhibit cytotoxic activity against different cancer cell lines. In addition, the optimized AN extract showed antimicrobial, and anti-quorum sensing activities, indicating that this extract could offer direct and indirect protection against infection by pathogenic microorganisms.This work demonstrated that the sustainably obtained AN extract could be an emerging, non-toxic, andnatural ingredient with potential to be included in different applications.
Fil: Cassani, Lucía Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España
Fil: Silva, Aurora. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España. Instituto Politécnico do Porto; Portugal
Fil: Carpena, Maria Florencia. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España
Fil: Pellegrini, María Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingenieria. Instituto en Ciencia y Tecnología de Alimentos y Ambiente;
Fil: García Pérez, Pascual. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia
Fil: Grosso, Clara. Instituto Politécnico do Porto; Portugal
Fil: Barroso, Maria Fátima. Instituto Politécnico do Porto; Portugal
Fil: Simal Gándara, Jesús. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Prieto, Miguel A.. Universidad de Vigo. Facultad de Ciencias de Ourense. Departamento de Química Analitica y Alimentaria; España
Materia
BIOACTIVE COMPOUNDS
EXTRACTION PROCEDURES
MACROALGAE
SUSTAINABLE INDUSTRIAL APPLICATION
VALORIZATION
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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In addition, the optimized AN extract showed significant biological activities as it was able to scavenge reactive oxygen and nitrogen species, inhibit central nervous system-related enzymes, and exhibit cytotoxic activity against different cancer cell lines. In addition, the optimized AN extract showed antimicrobial, and anti-quorum sensing activities, indicating that this extract could offer direct and indirect protection against infection by pathogenic microorganisms.This work demonstrated that the sustainably obtained AN extract could be an emerging, non-toxic, andnatural ingredient with potential to be included in different applications.Fil: Cassani, Lucía Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. 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