Multiomics analyses reveal the roles of the ASR1 transcription factor in tomato fruits
- Autores
- Dominguez, Pia Guadalupe; Conti, Gabriela; Duffy, Tomás; Insani, Ester Marina; Alseekh, Saleh; Asurmendi, Sebastian; Fernie, Alisdair R; Carrari, Fernando Oscar
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The transcription factor ASR1 (ABA, STRESS, RIPENING 1) plays multiple roles in plant responses to abiotic stresses as well as being involved in the regulation of central metabolism in several plant species. However, despite the high expression of ASR1 in tomato fruits, large scale analyses to uncover its function in fruits are still lacking. In order to study its function in the context of fruit ripening, we performed a multiomics analysis of ASR1-antisense transgenic tomato fruits at the transcriptome and metabolome levels. Our results indicate that ASR1 is involved in several pathways implicated in the fruit ripening process, including cell wall, amino acid, and carotenoid metabolism, as well as abiotic stress pathways. Moreover, we found that ASR1-antisense fruits are more susceptible to the infection by the necrotrophic fungus Botrytis cinerea. Given that ASR1 could be regulated by fruit ripening regulators such as FRUITFULL1/FRUITFULL2 (FUL1/FUL2), NON-RIPENING (NOR), and COLORLESS NON-RIPENING (CNR), we positioned it in the regulatory cascade of red ripe tomato fruits. These data extend the known range of functions of ASR1 as an important auxiliary regulator of tomato fruit ripening.
Fil: Dominguez, Pia Guadalupe. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Conti, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Duffy, Tomás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Insani, Ester Marina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Alseekh, Saleh. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria
Fil: Asurmendi, Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
Fil: Fernie, Alisdair R. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina - Materia
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Our results indicate that ASR1 is involved in several pathways implicated in the fruit ripening process, including cell wall, amino acid, and carotenoid metabolism, as well as abiotic stress pathways. Moreover, we found that ASR1-antisense fruits are more susceptible to the infection by the necrotrophic fungus Botrytis cinerea. Given that ASR1 could be regulated by fruit ripening regulators such as FRUITFULL1/FRUITFULL2 (FUL1/FUL2), NON-RIPENING (NOR), and COLORLESS NON-RIPENING (CNR), we positioned it in the regulatory cascade of red ripe tomato fruits. These data extend the known range of functions of ASR1 as an important auxiliary regulator of tomato fruit ripening.Fil: Dominguez, Pia Guadalupe. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. 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Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; ArgentinaFil: Alseekh, Saleh. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; BulgariaFil: Asurmendi, Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; ArgentinaFil: Fernie, Alisdair R. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; BulgariaFil: Carrari, Fernando Oscar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. 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