Characterisation of beta‐lactoglobulin/sodium alginate dry films

Autores
Báez, Germán David; Llopart, Emilce Elina; Berino, Romina Paola; Moro, Andrea; Verdini, Roxana Andrea; Busti, Pablo Andres; Delorenzi, Nestor Jorge
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Optimum beta-lactoglobulin/sodium alginate dry films (β-LG/SA(S)) formed from casting solutions containing β-LG 1.25% (w/v) and SA 1% (w/v) showed appropriate characteristics to be easily handled. SEM micrographs showed a less homogeneous microstructure of this films respect to sodium alginate dry films used as control (SA(F)). Tensile strength of 18 MPa and an elongation value of 5% were obtained for β-LG/SA(S). DSC thermograms did not demonstrate changes in thermal properties of SA in presence of β-LG. Studies based on fluorescence quenching by acrylamide did not show variations in the tertiary structure of β-LG when β-LG/SA(S) were dissolved in an aqueous environment. In addition, binding properties of the protein were similar to the native one when an alquilsulfonate compound was used as ligand. The maintenance of native binding properties of β-LG after the films’ dissolution would allow the development of new carriers for food bioactive compounds based on β-LG/SA(S) dry films.
Fil: Báez, Germán David. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
Fil: Llopart, Emilce Elina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas.; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas; Argentina
Fil: Berino, Romina Paola. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
Fil: Moro, Andrea. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
Fil: Verdini, Roxana Andrea. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Química Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Química Rosario; Argentina
Fil: Busti, Pablo Andres. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina
Fil: Delorenzi, Nestor Jorge. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Tecnología; Argentina
Materia
BETA-LACTOGLOBULIN
DRY FILM
FILM CHARACTERISTICS
PROTEIN PROPERTIES
SODIUM ALGINATE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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