Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless

Autores
Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; Avenant, Jan Hendrik; Avenant, Eunice; Berli, Federico Javier
Año de publicación
2022
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.
El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.
Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica
Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Materia
AUXIN
BUNCH ARCHITECTURE
GIBBERELLINS
PLANT HORMONES
SEEDLESS TABLE GRAPES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356

id CONICETDig_27d4339504548c37c7fb44f978565fb6
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior SeedlessÁcido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior SeedlessPugliese, Maria BeatrizGuzmán, YaninaPacheco, Daniela ElizabethBottini, Ambrosio RubenTravaglia, Claudia NoemiAvenant, Jan HendrikAvenant, EuniceBerli, Federico JavierAUXINBUNCH ARCHITECTUREGIBBERELLINSPLANT HORMONESSEEDLESS TABLE GRAPEShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; ArgentinaFil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; SudáfricaFil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; SudáfricaFil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo2022-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/201356Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-1741853-8665CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.075info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-12T09:54:47Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-12 09:54:47.837CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
title Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
spellingShingle Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
Pugliese, Maria Beatriz
AUXIN
BUNCH ARCHITECTURE
GIBBERELLINS
PLANT HORMONES
SEEDLESS TABLE GRAPES
title_short Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
title_full Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
title_fullStr Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
title_full_unstemmed Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
title_sort Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
dc.creator.none.fl_str_mv Pugliese, Maria Beatriz
Guzmán, Yanina
Pacheco, Daniela Elizabeth
Bottini, Ambrosio Ruben
Travaglia, Claudia Noemi
Avenant, Jan Hendrik
Avenant, Eunice
Berli, Federico Javier
author Pugliese, Maria Beatriz
author_facet Pugliese, Maria Beatriz
Guzmán, Yanina
Pacheco, Daniela Elizabeth
Bottini, Ambrosio Ruben
Travaglia, Claudia Noemi
Avenant, Jan Hendrik
Avenant, Eunice
Berli, Federico Javier
author_role author
author2 Guzmán, Yanina
Pacheco, Daniela Elizabeth
Bottini, Ambrosio Ruben
Travaglia, Claudia Noemi
Avenant, Jan Hendrik
Avenant, Eunice
Berli, Federico Javier
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv AUXIN
BUNCH ARCHITECTURE
GIBBERELLINS
PLANT HORMONES
SEEDLESS TABLE GRAPES
topic AUXIN
BUNCH ARCHITECTURE
GIBBERELLINS
PLANT HORMONES
SEEDLESS TABLE GRAPES
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.
El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.
Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica
Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
description Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/201356
Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/201356
identifier_str_mv Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174
1853-8665
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.075
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1848598270434082816
score 12.976206