Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
- Autores
- Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; Avenant, Jan Hendrik; Avenant, Eunice; Berli, Federico Javier
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.
El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.
Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica
Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina - Materia
-
AUXIN
BUNCH ARCHITECTURE
GIBBERELLINS
PLANT HORMONES
SEEDLESS TABLE GRAPES - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_27d4339504548c37c7fb44f978565fb6 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior SeedlessÁcido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior SeedlessPugliese, Maria BeatrizGuzmán, YaninaPacheco, Daniela ElizabethBottini, Ambrosio RubenTravaglia, Claudia NoemiAvenant, Jan HendrikAvenant, EuniceBerli, Federico JavierAUXINBUNCH ARCHITECTUREGIBBERELLINSPLANT HORMONESSEEDLESS TABLE GRAPEShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes.El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas.Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; ArgentinaFil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; SudáfricaFil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; SudáfricaFil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaUniversidad Nacional de Cuyo2022-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/201356Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-1741853-8665CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.075info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-12T09:54:47Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/201356instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-12 09:54:47.837CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| title |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| spellingShingle |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless Pugliese, Maria Beatriz AUXIN BUNCH ARCHITECTURE GIBBERELLINS PLANT HORMONES SEEDLESS TABLE GRAPES |
| title_short |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| title_full |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| title_fullStr |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| title_full_unstemmed |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| title_sort |
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Pugliese, Maria Beatriz Guzmán, Yanina Pacheco, Daniela Elizabeth Bottini, Ambrosio Ruben Travaglia, Claudia Noemi Avenant, Jan Hendrik Avenant, Eunice Berli, Federico Javier |
| author |
Pugliese, Maria Beatriz |
| author_facet |
Pugliese, Maria Beatriz Guzmán, Yanina Pacheco, Daniela Elizabeth Bottini, Ambrosio Ruben Travaglia, Claudia Noemi Avenant, Jan Hendrik Avenant, Eunice Berli, Federico Javier |
| author_role |
author |
| author2 |
Guzmán, Yanina Pacheco, Daniela Elizabeth Bottini, Ambrosio Ruben Travaglia, Claudia Noemi Avenant, Jan Hendrik Avenant, Eunice Berli, Federico Javier |
| author2_role |
author author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
AUXIN BUNCH ARCHITECTURE GIBBERELLINS PLANT HORMONES SEEDLESS TABLE GRAPES |
| topic |
AUXIN BUNCH ARCHITECTURE GIBBERELLINS PLANT HORMONES SEEDLESS TABLE GRAPES |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes. El ácido giberélico (GA3 ) es el regulador de crecimiento vegetal más utilizado para ralear flores en racimos y aumentar el tamaño de las bayas en uvas de mesa sin semilla, pero hay evidencia de efectos negativos por su uso, incluyendo pérdida de fertilidad y malformaciones del raquis. En este estudio se analizan los efectos de aplicar la auxina ácida indol-3- butírico (IBA), como alternativa novedosa, sobre el rendimiento de frutos, estructura del racimo, anatomía y calidad poscosecha del cv. Superior Seedless. Se comparó la aplicación de IBA y GA3 en diferentes estadios fenológicos (brote de 15 cm, floración plena, cuaje y baya grano arveja) y dosis (2, 20 y 50 ppm), en un experimento de dos temporadas de cultivo. La aspersión de IBA en floración plena o en cuaje mejoró el peso del racimo al aumentar el tamaño y el peso de las bayas, correlacionándose con la promoción de los tejidos vasculares del raquis. Los racimos tratados con IBA retuvieron un mayor número de bayas a cosecha sin generar compacidad, ya que también se favoreció el alargamiento de los entrenudos del raquis y la longitud de los laterales. Además, IBA aumentó la calidad poscosecha de los racimos al reducir el oscurecimiento del raquis y aumentar la firmeza de la baya. Estos resultados sugieren que el uso de IBA es una tecnología beneficiosa para mejorar la estructura y calidad de los racimos en uvas sin semillas. Fil: Pugliese, Maria Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Guzmán, Yanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Bottini, Ambrosio Ruben. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina Fil: Travaglia, Claudia Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina Fil: Avenant, Jan Hendrik. Agricultural Research Council; Sudáfrica Fil: Avenant, Eunice. Stellenbosch University; Sudáfrica Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina |
| description |
Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and malformations of the rachis. This study analyses the effects of applying the auxin indole-3-butyric acid (IBA), as a novel alternative, on fruit yield, bunch structure, anatomy and postharvest quality of cv. Superior Seedless. The application of IBA and GA3 at different phenological stages (15 cm shoot length, full bloom, fruit set and pea-size berry) and doses (2, 20 and 50 ppm) were compared in a two-growing season experiment. Spraying IBA at full bloom or fruit set, improved bunch weight by increasing the size and weight of the berries, correlating with the promotion of rachis vascular tissues. Bunches treated with IBA retained a greater number of berries at harvest without generating compactness, since the elongation of the rachis internodes and lateral shoulders were also promoted. In addition, IBA augmented postharvest quality of bunches by reducing rachis browning and increasing berry firmness. These results suggest that the use of IBA is a beneficial technology to improve bunch structure and quality in seedless grapes. |
| publishDate |
2022 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2022-01 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/201356 Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174 1853-8665 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/201356 |
| identifier_str_mv |
Pugliese, Maria Beatriz; Guzmán, Yanina; Pacheco, Daniela Elizabeth; Bottini, Ambrosio Ruben; Travaglia, Claudia Noemi; et al.; Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless; Universidad Nacional de Cuyo; Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo; 54; 1; 1-2022; 163-174 1853-8665 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/5543 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.48162/rev.39.075 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Cuyo |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1848598270434082816 |
| score |
12.976206 |