Anthocyanins and flavonoid glycosides as bioactive of Prosopis nigra mesocarp flour
- Autores
- Perez, Maria Jorgelina; Cuello, S.; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; Ordóñez, Roxana Mabel; Quispe, C.; Schmeda Hirschmann, Guillermo; Isla, Maria Ines
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The purple colour of Prosopis pods and the different colour that showed the pods flour from different collections of Prosopis nigra draw our attention. The colour of foods and beverages is one of most important properties to obtain their acceptability. The aim of this study was to determine the content of phenolic compounds and pigments responsible of the pods colours and the biological properties. The colour of the algarrobo pods is related to the content of anthocyanins. P. nigra pods having higher content of anthocyanins are darker (purple).The P. nigra flour shows a pattern characterized by the occurrence of anthocyanins (principally cyanidin-3-glucoside) as well as 14 flavonoid glycosides. The main compounds were quercetin O-glycosides and apigenin- C-glycosides. Furthermore, the polyphenolic ethanolic extracts of P. nigra as well as anthocyanins enriched aqueous extracts from P. nigra showed free radical scavenging activity. Considering the easy extraction of pigments from P. nigra flour and its stability in aqueous system during storage as well as its biological properties, the extract enriched in anthocyanins could be added in food systems. Furthermore, the flour obtained from P. nigra mesocarp showed activity against cyclooxigenase, a pro-inflammatory enzyme.. The results suggest that the P. nigra mesocarp flour could be considered as functional food. .Acknowledgements We thank MINCYT (CH/11/13) ?Valorizacion de frutos nativos sudamericanos. Metabolomica de frutos de algarrobos?, and ANPCyT (PICT 1959) for financial support.
Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Cuello, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cat de Botanica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina
Fil: Quispe, C.. Universidad de Talca; Chile
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina
14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones
Puerto Varas
Chile
Universidad de Talca - Materia
-
Prosopis nigra
Antocianinas
Flavonoides glicosilados
Alimentos funcionales - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
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- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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P. nigra pods having higher content of anthocyanins are darker (purple).The P. nigra flour shows a pattern characterized by the occurrence of anthocyanins (principally cyanidin-3-glucoside) as well as 14 flavonoid glycosides. The main compounds were quercetin O-glycosides and apigenin- C-glycosides. Furthermore, the polyphenolic ethanolic extracts of P. nigra as well as anthocyanins enriched aqueous extracts from P. nigra showed free radical scavenging activity. Considering the easy extraction of pigments from P. nigra flour and its stability in aqueous system during storage as well as its biological properties, the extract enriched in anthocyanins could be added in food systems. Furthermore, the flour obtained from P. nigra mesocarp showed activity against cyclooxigenase, a pro-inflammatory enzyme.. The results suggest that the P. nigra mesocarp flour could be considered as functional food. .Acknowledgements We thank MINCYT (CH/11/13) ?Valorizacion de frutos nativos sudamericanos. Metabolomica de frutos de algarrobos?, and ANPCyT (PICT 1959) for financial support.Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaFil: Cuello, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaFil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaFil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cat de Botanica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; ArgentinaFil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; ArgentinaFil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; ArgentinaFil: Quispe, C.. Universidad de Talca; ChileFil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; ChileFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. 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The purple colour of Prosopis pods and the different colour that showed the pods flour from different collections of Prosopis nigra draw our attention. The colour of foods and beverages is one of most important properties to obtain their acceptability. The aim of this study was to determine the content of phenolic compounds and pigments responsible of the pods colours and the biological properties. The colour of the algarrobo pods is related to the content of anthocyanins. P. nigra pods having higher content of anthocyanins are darker (purple).The P. nigra flour shows a pattern characterized by the occurrence of anthocyanins (principally cyanidin-3-glucoside) as well as 14 flavonoid glycosides. The main compounds were quercetin O-glycosides and apigenin- C-glycosides. Furthermore, the polyphenolic ethanolic extracts of P. nigra as well as anthocyanins enriched aqueous extracts from P. nigra showed free radical scavenging activity. Considering the easy extraction of pigments from P. nigra flour and its stability in aqueous system during storage as well as its biological properties, the extract enriched in anthocyanins could be added in food systems. Furthermore, the flour obtained from P. nigra mesocarp showed activity against cyclooxigenase, a pro-inflammatory enzyme.. The results suggest that the P. nigra mesocarp flour could be considered as functional food. .Acknowledgements We thank MINCYT (CH/11/13) ?Valorizacion de frutos nativos sudamericanos. Metabolomica de frutos de algarrobos?, and ANPCyT (PICT 1959) for financial support. Fil: Perez, Maria Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina Fil: Cuello, S.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cat de Botanica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Cátedra de Fitoquímica; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina Fil: Quispe, C.. Universidad de Talca; Chile Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina 14th International Congress of Ethnopharmacology; VIII Simposio Internacional de Química de Productos Naturales y sus Aplicaciones Puerto Varas Chile Universidad de Talca |
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