Microstructure of minerals and yerba mate extract co-crystallized with sucrose

Autores
Deladino, Lorena; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Martino, Miriam Nora
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Co-crystallization with sucrose is an interesting alternative for handling and preservation of different active compounds used in the food industry. Sucrose products containing different active compounds (calcium lactate, magnesium sulphate and yerba mate extract) were obtained by co-crystallization. The microstructure of these products and raw materials was analyzed by Differential Scanning Calorimetry (DSC), X-rays Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscopy (SEM). The co-crystallized products showed the basic crystalline structure of the treated sucrose without active compound. Mineral distribution in the co-crystallized products was uniform as seen by Energy Dispersive X-rays (EDX). DSC and X-rays analysis showed that the salts were partially dehydrated during the process, yielding products with a crystalline sucrose matrix and, both, anhydrous and hydrated forms of the salts. This characterization helped understanding macroscopic behaviour of the products.
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
CALCIUM LACTATE
CO-CRYSTALLIZATION
DSC
MAGNESIUM SULPHATE
SUCROSE
X-RAYS
YERBA MATE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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description Co-crystallization with sucrose is an interesting alternative for handling and preservation of different active compounds used in the food industry. Sucrose products containing different active compounds (calcium lactate, magnesium sulphate and yerba mate extract) were obtained by co-crystallization. The microstructure of these products and raw materials was analyzed by Differential Scanning Calorimetry (DSC), X-rays Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscopy (SEM). The co-crystallized products showed the basic crystalline structure of the treated sucrose without active compound. Mineral distribution in the co-crystallized products was uniform as seen by Energy Dispersive X-rays (EDX). DSC and X-rays analysis showed that the salts were partially dehydrated during the process, yielding products with a crystalline sucrose matrix and, both, anhydrous and hydrated forms of the salts. This characterization helped understanding macroscopic behaviour of the products.
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