Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum

Autores
Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; Reinheimer, Jorge Alberto; Margolles, Abelardo; Ruas Madiedo, Patricia; de Los Reyes Gavilan, Clara G.
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.
Fil: Sanchez, Borja. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Ruiz, Lorena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Margolles, Abelardo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Ruas Madiedo, Patricia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: de Los Reyes Gavilan, Clara G.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Materia
Bifidobacterium
Lactobacillus
Co Culture
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/1587

id CONICETDig_141fb28ff108e74863616722539ffe32
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/1587
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longumSanchez, BorjaBurns, Patricia GracielaRuiz, LorenaBinetti, Ana GriseldaVinderola, Celso GabrielReinheimer, Jorge AlbertoMargolles, AbelardoRuas Madiedo, Patriciade Los Reyes Gavilan, Clara G.BifidobacteriumLactobacillusCo Culturehttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.Fil: Sanchez, Borja. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Fil: Ruiz, Lorena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Margolles, Abelardo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Fil: Ruas Madiedo, Patricia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Fil: de Los Reyes Gavilan, Clara G.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;Elsevier Science2013-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/1587Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; et al.; Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 1080-10830963-9969enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodres.2013.01.026info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:01:39Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/1587instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:01:39.696CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
title Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
spellingShingle Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
Sanchez, Borja
Bifidobacterium
Lactobacillus
Co Culture
title_short Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
title_full Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
title_fullStr Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
title_full_unstemmed Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
title_sort Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum
dc.creator.none.fl_str_mv Sanchez, Borja
Burns, Patricia Graciela
Ruiz, Lorena
Binetti, Ana Griselda
Vinderola, Celso Gabriel
Reinheimer, Jorge Alberto
Margolles, Abelardo
Ruas Madiedo, Patricia
de Los Reyes Gavilan, Clara G.
author Sanchez, Borja
author_facet Sanchez, Borja
Burns, Patricia Graciela
Ruiz, Lorena
Binetti, Ana Griselda
Vinderola, Celso Gabriel
Reinheimer, Jorge Alberto
Margolles, Abelardo
Ruas Madiedo, Patricia
de Los Reyes Gavilan, Clara G.
author_role author
author2 Burns, Patricia Graciela
Ruiz, Lorena
Binetti, Ana Griselda
Vinderola, Celso Gabriel
Reinheimer, Jorge Alberto
Margolles, Abelardo
Ruas Madiedo, Patricia
de Los Reyes Gavilan, Clara G.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Bifidobacterium
Lactobacillus
Co Culture
topic Bifidobacterium
Lactobacillus
Co Culture
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.
Fil: Sanchez, Borja. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Ruiz, Lorena. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Margolles, Abelardo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: Ruas Madiedo, Patricia. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
Fil: de Los Reyes Gavilan, Clara G.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Superior de Productos Lacteos de Asturias; España;
description Some strains of the genus Bifidobacterium are considered probiotics and can be added as adjunct cultures to functional dairy products. Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis is used as a starter in food fermentations. The influence of co-culturing strains Bifidobacterium longum NCIMB 8809 and L. delbrueckii subsp. lactis 193 on the physiology and heat tolerance of these microorganisms was studied. 2DE coupled to MS protein analysis allowed the identification of several proteins from each bacterium whose expression changed when cells were grown in compartmentalized co-cultures compared to mono-cultures. Remarkably, production of stress response chaperones was enhanced in both strains and was related with increased survival to heat shock, a technologically suitable property in the manufacture of some dairy products. This study provides the first insight in understanding communication between B. longum and L. delbrueckii subsp. lactis.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/1587
Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; et al.; Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 1080-1083
0963-9969
url http://hdl.handle.net/11336/1587
identifier_str_mv Sanchez, Borja; Burns, Patricia Graciela; Ruiz, Lorena; Binetti, Ana Griselda; Vinderola, Celso Gabriel; et al.; Co-culture affects protein profile and heat tolerance of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Bifidobacterium longum; Elsevier Science; Food Research International; 54; 1; 11-2013; 1080-1083
0963-9969
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodres.2013.01.026
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269709534232576
score 13.13397