Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina

Autores
Nichea, Maria Julia; Cendoya, Eugenia; Romero Donato, Cindy Johana; Humaran, Juan Francisco; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; Palacios, Sofia Alejendra; Ramirez, Maria Laura
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Chickpeas are a very important legume due to their nutritional richness and high protein content and they are used as food for humans and as fodder for livestock. However, they are susceptible to fungal infections and mycotoxin contamination. The Alternaria genus was among the main fungi isolated from chickpea samples in Argentina. The species within this genus are able to produce several mycotoxins such as alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), and tenuazonic acid (TA). So, the objectives of this study were to identify the Alternaria spp. found in the chickpea samples and to determine their toxigenic potential in vitro. A phylogenetic analysis of 32 Alternaria strains was carried out based on the combined sequences of the tef1, gpd, and Alt a1 genes. All Alternaria strains clustered into the section Alternaria and were identified as A. alternata and A. arborescens. Further, the toxigenic profile of each strain was determined in a ground rice–corn steep liquor medium and analysed by HPLC. Most strains were able to co-produce AOH, AME, and TA. These results indicate a potential risk for human health when consuming chickpeas since this legume could be contaminated with Alternaria and its mycotoxins, which are not yet regulated in food.
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Humaran, Juan Francisco. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Materia
ALTERNARIOL
ALTERNARIOL MONOMETHYL ETHER
TENUAZONIC ACID
SECTION ALTERNARIA
ALLERGEN ALT1A
GLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASE
TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1α
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/203148

id CONICETDig_08039f1ad6f2ba89d8a9e66d8405cae7
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/203148
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in ArgentinaNichea, Maria JuliaCendoya, EugeniaRomero Donato, Cindy JohanaHumaran, Juan FranciscoZachetti, Vanessa Gimena LourdesPalacios, Sofia AlejendraRamirez, Maria LauraALTERNARIOLALTERNARIOL MONOMETHYL ETHERTENUAZONIC ACIDSECTION ALTERNARIAALLERGEN ALT1AGLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASETRANSLATION ELONGATION FACTOR 1αhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Chickpeas are a very important legume due to their nutritional richness and high protein content and they are used as food for humans and as fodder for livestock. However, they are susceptible to fungal infections and mycotoxin contamination. The Alternaria genus was among the main fungi isolated from chickpea samples in Argentina. The species within this genus are able to produce several mycotoxins such as alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), and tenuazonic acid (TA). So, the objectives of this study were to identify the Alternaria spp. found in the chickpea samples and to determine their toxigenic potential in vitro. A phylogenetic analysis of 32 Alternaria strains was carried out based on the combined sequences of the tef1, gpd, and Alt a1 genes. All Alternaria strains clustered into the section Alternaria and were identified as A. alternata and A. arborescens. Further, the toxigenic profile of each strain was determined in a ground rice–corn steep liquor medium and analysed by HPLC. Most strains were able to co-produce AOH, AME, and TA. These results indicate a potential risk for human health when consuming chickpeas since this legume could be contaminated with Alternaria and its mycotoxins, which are not yet regulated in food.Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Humaran, Juan Francisco. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaMultidisciplinary Digital Publishing Institute2022-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/203148Nichea, Maria Julia; Cendoya, Eugenia; Romero Donato, Cindy Johana; Humaran, Juan Francisco; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; et al.; Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Diversity; 14; 924; 11-2022; 1-101424-2818CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/1424-2818/14/11/924info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/d14110924info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T14:37:08Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/203148instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 14:37:09.165CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
title Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
spellingShingle Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
Nichea, Maria Julia
ALTERNARIOL
ALTERNARIOL MONOMETHYL ETHER
TENUAZONIC ACID
SECTION ALTERNARIA
ALLERGEN ALT1A
GLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASE
TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1α
title_short Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
title_full Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
title_fullStr Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
title_full_unstemmed Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
title_sort Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Nichea, Maria Julia
Cendoya, Eugenia
Romero Donato, Cindy Johana
Humaran, Juan Francisco
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
Palacios, Sofia Alejendra
Ramirez, Maria Laura
author Nichea, Maria Julia
author_facet Nichea, Maria Julia
Cendoya, Eugenia
Romero Donato, Cindy Johana
Humaran, Juan Francisco
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
Palacios, Sofia Alejendra
Ramirez, Maria Laura
author_role author
author2 Cendoya, Eugenia
Romero Donato, Cindy Johana
Humaran, Juan Francisco
Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes
Palacios, Sofia Alejendra
Ramirez, Maria Laura
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv ALTERNARIOL
ALTERNARIOL MONOMETHYL ETHER
TENUAZONIC ACID
SECTION ALTERNARIA
ALLERGEN ALT1A
GLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASE
TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1α
topic ALTERNARIOL
ALTERNARIOL MONOMETHYL ETHER
TENUAZONIC ACID
SECTION ALTERNARIA
ALLERGEN ALT1A
GLYCERALDEYDE-3-PHOSPHATE DEHYDROGENASE
TRANSLATION ELONGATION FACTOR 1α
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Chickpeas are a very important legume due to their nutritional richness and high protein content and they are used as food for humans and as fodder for livestock. However, they are susceptible to fungal infections and mycotoxin contamination. The Alternaria genus was among the main fungi isolated from chickpea samples in Argentina. The species within this genus are able to produce several mycotoxins such as alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), and tenuazonic acid (TA). So, the objectives of this study were to identify the Alternaria spp. found in the chickpea samples and to determine their toxigenic potential in vitro. A phylogenetic analysis of 32 Alternaria strains was carried out based on the combined sequences of the tef1, gpd, and Alt a1 genes. All Alternaria strains clustered into the section Alternaria and were identified as A. alternata and A. arborescens. Further, the toxigenic profile of each strain was determined in a ground rice–corn steep liquor medium and analysed by HPLC. Most strains were able to co-produce AOH, AME, and TA. These results indicate a potential risk for human health when consuming chickpeas since this legume could be contaminated with Alternaria and its mycotoxins, which are not yet regulated in food.
Fil: Nichea, Maria Julia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Cendoya, Eugenia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Romero Donato, Cindy Johana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Humaran, Juan Francisco. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Ramirez, Maria Laura. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
description Chickpeas are a very important legume due to their nutritional richness and high protein content and they are used as food for humans and as fodder for livestock. However, they are susceptible to fungal infections and mycotoxin contamination. The Alternaria genus was among the main fungi isolated from chickpea samples in Argentina. The species within this genus are able to produce several mycotoxins such as alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), and tenuazonic acid (TA). So, the objectives of this study were to identify the Alternaria spp. found in the chickpea samples and to determine their toxigenic potential in vitro. A phylogenetic analysis of 32 Alternaria strains was carried out based on the combined sequences of the tef1, gpd, and Alt a1 genes. All Alternaria strains clustered into the section Alternaria and were identified as A. alternata and A. arborescens. Further, the toxigenic profile of each strain was determined in a ground rice–corn steep liquor medium and analysed by HPLC. Most strains were able to co-produce AOH, AME, and TA. These results indicate a potential risk for human health when consuming chickpeas since this legume could be contaminated with Alternaria and its mycotoxins, which are not yet regulated in food.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/203148
Nichea, Maria Julia; Cendoya, Eugenia; Romero Donato, Cindy Johana; Humaran, Juan Francisco; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; et al.; Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Diversity; 14; 924; 11-2022; 1-10
1424-2818
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/203148
identifier_str_mv Nichea, Maria Julia; Cendoya, Eugenia; Romero Donato, Cindy Johana; Humaran, Juan Francisco; Zachetti, Vanessa Gimena Lourdes; et al.; Phylogenetic analysis and toxigenic profile of Alternaria species isolated from chickpeas (Cicer arietinum) in Argentina; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Diversity; 14; 924; 11-2022; 1-10
1424-2818
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/1424-2818/14/11/924
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3390/d14110924
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Multidisciplinary Digital Publishing Institute
publisher.none.fl_str_mv Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846082841950027776
score 13.22299