Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm

Autores
Perelló, Analía; Cordo, Cristina Alicia; Alippi, H. E.
Año de publicación
1990
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Se analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaños típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y mícrosporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relacíón entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutuye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici.
This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx) (figs 1 and 2). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars (table II). Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates’ cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced (fig 4). Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici.
Materia
Agronomía, reproducción y protección de plantas
microspora
septoria tritici
aislamiento
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Repositorio
CIC Digital (CICBA)
Institución
Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires
OAI Identificador
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This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx) (figs 1 and 2). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars (table II). Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates’ cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced (fig 4). Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici.
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