Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm

Autores
Perelló, Analía Edith; Cordo, Cristina Alicia; Alippi, Héctor E.
Año de publicación
1990
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Se analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaño típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y microsporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relación entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutíye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici.
This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars. Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates' cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced . Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici.
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
Materia
Ciencias Agrarias
Microspora
Septoria tritici
Aislamiento
Microspore
Isolates
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/122996

id SEDICI_999064bd14ae5f8e4897a2d55cf59be9
oai_identifier_str oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/122996
network_acronym_str SEDICI
repository_id_str 1329
network_name_str SEDICI (UNLP)
spelling Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex DesmMorphological and pathogenic characteristics of isolates of Septoria tritici Rob Ex DesmPerelló, Analía EdithCordo, Cristina AliciaAlippi, Héctor E.Ciencias AgrariasMicrosporaSeptoria triticiAislamientoMicrosporeIsolatesSe analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaño típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y microsporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relación entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutíye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici.This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars. Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates' cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced . Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici.Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales1990info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArticulohttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdf641-648http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/122996spainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/0249-5627info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/1297-9643info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1051/agro:19900804info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)reponame:SEDICI (UNLP)instname:Universidad Nacional de La Platainstacron:UNLP2025-10-15T11:21:08Zoai:sedici.unlp.edu.ar:10915/122996Institucionalhttp://sedici.unlp.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://sedici.unlp.edu.ar/oai/snrdalira@sedici.unlp.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:13292025-10-15 11:21:08.634SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Platafalse
dc.title.none.fl_str_mv Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
Morphological and pathogenic characteristics of isolates of Septoria tritici Rob Ex Desm
title Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
spellingShingle Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
Perelló, Analía Edith
Ciencias Agrarias
Microspora
Septoria tritici
Aislamiento
Microspore
Isolates
title_short Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
title_full Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
title_fullStr Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
title_full_unstemmed Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
title_sort Características morfológícas y patogénicas de aislamientos de Septoria tritici Rob ex Desm
dc.creator.none.fl_str_mv Perelló, Analía Edith
Cordo, Cristina Alicia
Alippi, Héctor E.
author Perelló, Analía Edith
author_facet Perelló, Analía Edith
Cordo, Cristina Alicia
Alippi, Héctor E.
author_role author
author2 Cordo, Cristina Alicia
Alippi, Héctor E.
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ciencias Agrarias
Microspora
Septoria tritici
Aislamiento
Microspore
Isolates
topic Ciencias Agrarias
Microspora
Septoria tritici
Aislamiento
Microspore
Isolates
dc.description.none.fl_txt_mv Se analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaño típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y microsporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relación entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutíye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici.
This study analyzed the cultural and pathogenic behavior of S tritici isolates from wheat leaves infected and collected in the field. When cultured artificially, monosporic isolates were differenciated in aspect, spore production, presence or absence of mycelium, and in color and frequency of saltation observed in the colonies as shown in table I. The characteristics noted led to the classification of the cultures as mycelial (M), typical (stromatic-pycnidial) (T) (the most frequent), powdery albino (A), yeast-like (Y) and mixed (Mx). In some cases these cultural types, though pure, did not remain stable after three subculture generations. The variants from the parental type appeared patches or sectorings of the yeast-like and/or the mycelial type. Sometimes these appeared in the first generation, some others in the third generation, with a low frequency of appearance with respect to the parental type. In the greenhouse, inoculation in the form of wheat plants revealed highly significant differences in the pathogenicity of some strains. Correlation of the mean percentages of pycnidial coverage showed a significant difference in isolate pathogenicity levels in the same cultivar and within cultivars. Thus, the existence of physiologic specialization in S tritici is again confirmed. A relationship was found between the isolates' cultural characteristics and the disease severity: the albino and yeast-like isolates were the least virulent for both the resistant and susceptible cultivars. Under similar conditions the strains varied in spore abundance as in the spore type produced . Besides pycnidiospores with shape and size characteristics of the species, some strains produced only very small free spores (microspores), and some others macro and microspores within pycnidia (table III). Microspores produced in vivo were much smaller than those obtained artificially. This is the first report regarding this type of microspore in S tritici.
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
description Se analizó el comportamiento cultural y patogénicos de 8 aislamientos de Septoria tritici obtenidos a partir de hojas de trigo colectadas en el campo e infectadas naturalmente. Los diversos aislamientos monospóricos pueden diferenciarse en cultivo artificial por su aspecto, la producción de esporas, la presencia o ausencia de micelio, y el color y la frecuencia de saltaciones observadas en las colonias. Las cepas varían tanto en la abundancia como en el tipo de las esporas producidas bajo condiciones similares. Además de las picnidiosporas de forma y tamaño típicos de la especie, algunas cepas produjeron sólo esporas libres muy pequeñas (microsporas), y otras, macro y microsporas dentro des picnidios. Los tipos culturales predominantes de los aislamientos fueron 5: - estromático (mayor frecuencia), - albino pulverulento, - levaduroide, - mixto y - miceliar. Estos tipos culturales, en algunos casos no se mantuvieron estables a través de 3 generaciones de subcultivos. Las inoculaciones efectuadas sobre plantas de trigo en invernáculo, revelaron diferencias altamente significativas en la patogenicidad de ciertas cepas. Se encontró una relación entre las características culturales de los aislamientos y la severidad de la enfermedad: los aislamientos de tipo albino y levaduroide fueron los menos virulentos, tanto sobre variedades resistentes como susceptibles. La presente, constitutíye la primer cita de la presencia de esta clase de microsporas de S tritici.
publishDate 1990
dc.date.none.fl_str_mv 1990
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Articulo
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/122996
url http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/122996
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/0249-5627
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/issn/1297-9643
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1051/agro:19900804
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
641-648
dc.source.none.fl_str_mv reponame:SEDICI (UNLP)
instname:Universidad Nacional de La Plata
instacron:UNLP
reponame_str SEDICI (UNLP)
collection SEDICI (UNLP)
instname_str Universidad Nacional de La Plata
instacron_str UNLP
institution UNLP
repository.name.fl_str_mv SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Plata
repository.mail.fl_str_mv alira@sedici.unlp.edu.ar
_version_ 1846064268157386752
score 13.22299