Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets

Autores
Miranda, Luis Alberto; Lee-Rangel, Héctor Aarón; Mendoza-Martínez, Germán David; Crosby-Galván, María Magdalena; Relling, Alejandro Enrique; Pinos-Rodríguez, Juan Manuel; Rojo Rubio, Rolando; González Hernandez, Milagros
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P<0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p < 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P<0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p>0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p<0,05), se observó un efecto por parte del grano (p<0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P<0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P<0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P <0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.
Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Mendoza-Martínez, Germán David.
Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias
Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México
Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 49, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/8856
Materia
Calcio
Fermentación
Sorgos
Propionatos
Granos
México
In vitro gas production
Propionate
Grain
Fermentation
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
oai:bdigital.uncu.edu.ar:9373

id BDUNCU_a073444eae5c395148ae68209980542a
oai_identifier_str oai:bdigital.uncu.edu.ar:9373
network_acronym_str BDUNCU
repository_id_str 1584
network_name_str Biblioteca Digital (UNCu)
spelling Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets Efecto del propionato de calcio en la fermentación in vitro de dietas a base de sorgo Miranda, Luis AlbertoLee-Rangel, Héctor AarónMendoza-Martínez, Germán DavidCrosby-Galván, María MagdalenaRelling, Alejandro EnriquePinos-Rodríguez, Juan ManuelRojo Rubio, Rolando González Hernandez, MilagrosCalcioFermentaciónSorgosPropionatosGranosMéxicoIn vitro gas productionPropionateGrainFermentationThe objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P&lt;0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p &lt; 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P&lt;0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p&gt;0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p&lt;0,05), se observó un efecto por parte del grano (p&lt;0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P&lt;0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P&lt;0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P &lt;0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México) Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía Fil: Mendoza-Martínez, Germán David. Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México) Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias 2017-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://bdigital.uncu.edu.ar/9373Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 49, no. 1http://bdigital.uncu.edu.ar/8856reponame:Biblioteca Digital (UNCu)instname:Universidad Nacional de Cuyoinstacron:UNCUenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/2025-09-11T10:19:07Zoai:bdigital.uncu.edu.ar:9373Institucionalhttp://bdigital.uncu.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://bdigital.uncu.edu.ar/OAI/hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:15842025-09-11 10:19:07.352Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyofalse
dc.title.none.fl_str_mv Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
Efecto del propionato de calcio en la fermentación in vitro de dietas a base de sorgo
title Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
spellingShingle Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
Miranda, Luis Alberto
Calcio
Fermentación
Sorgos
Propionatos
Granos
México
In vitro gas production
Propionate
Grain
Fermentation
title_short Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_full Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_fullStr Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_full_unstemmed Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
title_sort Influence of calcium propionate on in vitro fermentation of sorghum-based diets
dc.creator.none.fl_str_mv Miranda, Luis Alberto
Lee-Rangel, Héctor Aarón
Mendoza-Martínez, Germán David
Crosby-Galván, María Magdalena
Relling, Alejandro Enrique
Pinos-Rodríguez, Juan Manuel
Rojo Rubio, Rolando
González Hernandez, Milagros
author Miranda, Luis Alberto
author_facet Miranda, Luis Alberto
Lee-Rangel, Héctor Aarón
Mendoza-Martínez, Germán David
Crosby-Galván, María Magdalena
Relling, Alejandro Enrique
Pinos-Rodríguez, Juan Manuel
Rojo Rubio, Rolando
González Hernandez, Milagros
author_role author
author2 Lee-Rangel, Héctor Aarón
Mendoza-Martínez, Germán David
Crosby-Galván, María Magdalena
Relling, Alejandro Enrique
Pinos-Rodríguez, Juan Manuel
Rojo Rubio, Rolando
González Hernandez, Milagros
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Calcio
Fermentación
Sorgos
Propionatos
Granos
México
In vitro gas production
Propionate
Grain
Fermentation
topic Calcio
Fermentación
Sorgos
Propionatos
Granos
México
In vitro gas production
Propionate
Grain
Fermentation
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P&lt;0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p &lt; 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P&lt;0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
El objetivo de este estudio fue evaluar in vitro el efecto de la adición de propionato de Ca (PrCa). El diseño experimental fue completamente al azar con un arreglo factorial 2x2; PrCa (0 o 1%) y grano (55 o 65%). Se encontró diferencias (p&gt;0,05) entre tratamientos para volumen de gas, pero la tasa de producción de gas no fue diferente (p&lt;0,05), se observó un efecto por parte del grano (p&lt;0,04). La adición de PrCa prolongó el tiempo Lag (1,4 vs. 1.04 h; P&lt;0,01) y aumentando el nivel de grano también prolongó la fase Lag (1,56 vs. 0,89 h; P&lt;0,03) y la tasa de producción de gas (0,046 vs. 0,041 h-1; P &lt;0,04). Sin embargo, no hubo diferencias en la concentración de CH4 y CO2, ni de propionato, acetato y butirato. La adición de propionato de calcio a una dieta con 55 o 65% de grano prolonga la fase Lag pero no afecta el patrón de fermentación o las pérdidas de metano.
Fil: Miranda, Luis Alberto. Universidad Autónoma Chapingo (México)
Fil: Lee-Rangel, Héctor Aarón. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Mendoza-Martínez, Germán David.
Fil: Crosby-Galván, María Magdalena. Colegio de Postgraduados. Campus Montecillo (México)
Fil: Relling, Alejandro Enrique. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias
Fil: Pinos-Rodríguez, Juan Manuel. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
Fil: Rojo Rubio, Rolando . Universidad Autónoma del Estado de México
Fil: González Hernandez, Milagros. Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Agronomía
description The objective of the present study was to evaluate the effect of calcium propionate (CaPr) on in vitro ruminal fermentation using a factorial arrangement 2 x 2 evaluating CaPr (0 vs. 1%) and grain level (55 vs. 65%). There was a CaPr x Grain interaction in the volume of gas produced (V; p = 0.04). Addition of CaPr prolonged Lag time (1.4 vs. 1.04 h; P&lt;0.01), and increasing the grain level also prolonged Lag time (1.56 vs. 0.89 h; p &lt; 0.03) and gas production rate (0.046 vs. 0.041 h-1; P&lt;0.04). However, there were no differences in CH4, CO2, acetate, propionate and butyrate concentrations. Therefore, the addition of calcium propionate in a diet with 55 or 66% of grain increased Lag phase but it is not affected fermentation pattern or methane losses.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-03-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://bdigital.uncu.edu.ar/9373
url http://bdigital.uncu.edu.ar/9373
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 49, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/8856
reponame:Biblioteca Digital (UNCu)
instname:Universidad Nacional de Cuyo
instacron:UNCU
reponame_str Biblioteca Digital (UNCu)
collection Biblioteca Digital (UNCu)
instname_str Universidad Nacional de Cuyo
instacron_str UNCU
institution UNCU
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital (UNCu) - Universidad Nacional de Cuyo
repository.mail.fl_str_mv hdegiorgi@uncu.edu.ar;horaciod@gmail.com
_version_ 1842974851312123904
score 13.070432