Participación comunitaria en el control de las parasitosis intestinales en una localidad rural de Argentina

Autores
Pezzani, Betina Cecilia; Minvielle, Marta Cecilia; Ciarmela, María Laura; Apezteguía, María Carmen; Basualdo Farjat, Juan Ángel
Año de publicación
2009
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Objetivos. Diseñar, implementar y evaluar un plan complejo de acciones dirigido a reducir las parasitosis en una localidad rural de la provincia de Buenos Aires, Argentina, con la participación de la comunidad. Métodos. El trabajo se realizó en General Mansilla, provincia de Buenos Aires, Argentina, en tres etapas. 1) Se evaluó la situación epidemiológica inicial de las parasitosis intestinales en la comunidad mediante análisis coproparasitológico seriado y de escobillado anal en una muestra de 522 personas. 2) Se implementaron dos intervenciones: el tratamiento farmacológico de las personas parasitadas y la educación sanitaria de la población con la participación activa de divulgadores locales. 3) El tratamiento antiparasitario se evaluó mediante análisis coproparasitológico de seguimiento de todas las personas tratadas; la intervención educativa se evaluó mediante una encuesta y análisis coproparasitológico a personas que solo habían participado en el plan de educación sanitaria. Resultados. La frecuencia de parasitosis intestinal fue de 58,2%; del total, 43,9% por protozoos y 35,2% por helmintos. Los patógenos más frecuentes fueron Enterobius vermicularis, Blastocystis hominis y Giardia lamblia. El tratamiento antiparasitario redujo la parasitosis intestinal a 15,1% (P < 0,001), más eficaz en helmintos que en protozoos. La parasitosis intestinal disminuyó después de la intervención educativa sanitaria, tanto en sentido general (de 58,2% a 47,9%; P = 0,019) como por helmintos (de 35,2% a 20,3%; P < 0,001) y se mejoraron significativamente los hábitos higiénicos. Conclusiones. El tratamiento parasitológico y la intervención educacional mediante divulgadores locales permitieron reducir las parasitosis en la comunidad estudiada, especialmente las provocadas por helmintos. Se recomienda extender esta experiencia a otras comunidades rurales y ampliarla con intervenciones adicionales dirigidas a cortar otras vías de transmisión, como el agua y los alimentos.
Objectives. To design, implement, and evaluate a complex plan of actions aimed at reducing parasitoses in a rural town in the province of Buenos Aires, Argentina, with the involvement of the community. Methods. The project took place in General Mansilla, Buenos Aires province, in three stages. First, the initial epidemiological situation of intestinal parasitoses in the community was assessed by analyzing for parasites a series of stool samples and anal swabs taken from a sample of 522 individuals. Second, interventions were implemented: the pharmacological treatment of the infected individuals, and health education for the public involving local promoters. Third, the pharmacological treatment was evaluated with followup stool testing for those treated; the health education effort was evaluated through a survey and stool testing for parasites of those who had participated solely in the education. Results. The frequency of intestinal parasitoses was 58.2%; of the total, 43.9% were protozoa and 35.2%, helminths. The most common pathogens were Enterobius vermicularis, Blastocystis hominis, and Giardia lamblia. The deworming treatment reduced intestinal parasitoses to 15.1% (P < 0.001), and was more effective in helminths than in protozoa. Intestinal parasitoses declined following the health education intervention, in general (from 58.2% to 47.9%; P = 0.019), as well as for helminths (from 35.2% to 20.3%; P < 0.001), and hygiene habits improved significantly. Conclusions. Treatment of parasitosis and the educational intervention provided by local promoters made it possible to reduce parasitic diseases—particularly those caused by helminths—in the community under study. We recommend extending this experience to other rural communities and broadening the interventions to cutoff additional modes of transmission, such as water and food.
Facultad de Ciencias Médicas
Materia
Ciencias Médicas
Argentina
Parasitosis Intestinales
Educación en Salud
Auxiliares de Salud Comunitaria
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
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Objectives. To design, implement, and evaluate a complex plan of actions aimed at reducing parasitoses in a rural town in the province of Buenos Aires, Argentina, with the involvement of the community. Methods. The project took place in General Mansilla, Buenos Aires province, in three stages. First, the initial epidemiological situation of intestinal parasitoses in the community was assessed by analyzing for parasites a series of stool samples and anal swabs taken from a sample of 522 individuals. Second, interventions were implemented: the pharmacological treatment of the infected individuals, and health education for the public involving local promoters. Third, the pharmacological treatment was evaluated with followup stool testing for those treated; the health education effort was evaluated through a survey and stool testing for parasites of those who had participated solely in the education. Results. The frequency of intestinal parasitoses was 58.2%; of the total, 43.9% were protozoa and 35.2%, helminths. The most common pathogens were Enterobius vermicularis, Blastocystis hominis, and Giardia lamblia. The deworming treatment reduced intestinal parasitoses to 15.1% (P < 0.001), and was more effective in helminths than in protozoa. Intestinal parasitoses declined following the health education intervention, in general (from 58.2% to 47.9%; P = 0.019), as well as for helminths (from 35.2% to 20.3%; P < 0.001), and hygiene habits improved significantly. Conclusions. Treatment of parasitosis and the educational intervention provided by local promoters made it possible to reduce parasitic diseases—particularly those caused by helminths—in the community under study. We recommend extending this experience to other rural communities and broadening the interventions to cutoff additional modes of transmission, such as water and food.
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