Sensibilidad de cultivares de avena a herbicidas inhibidores de la ALS/AHAS

Autores
Bustos Painii, Rubén Darío
Año de publicación
2019
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis de maestría
Estado
versión aceptada
Colaborador/a o director/a de tesis
Yanniccari, Marcos
Giménez, Daniel Oscar
Kruk, Betina
Leguizamón, Eduardo
Scursoni, Julio
Descripción
El cultivo de avena (Avena sativa L.), representa históricamente un pilar fundamental para la seguridad alimentaria mundial. En Argentina, cerca del 50% de la producción se concentra en la provincia de Buenos Aires, principalmente en su zona sur. Debido a las condiciones edafoclimáticas de esa zona (materia orgánica edáfica, temperatura y pluviometría inferiores al resto de la región pampeana), se presentan con frecuencia problemas de fitotoxicidad en la implantación de avena asociados al prolongado efecto residual de herbicidas. La persistencia de inhibidores de la ALS/AHAS aplicados en los cultivos previos a la gramínea, se advierten como la principal causa de fitotoxicidad. Ante esto, se estudió la sensibilidad de nueve variedades de avena a varias dosis de herbicidas inhibidores de la ALS/AHAS. Se evaluaron distintos parámetros de germinación, crecimiento y desarrollo vegetativo, mediante experimentos en cámara de crecimiento, macetas en invernáculo, macetas a la intemperie y a campo. Se determinó que los cultivares de avena estudiados difirieron en cuanto a la sensibilidad a los herbicidas, siendo las variedades Bonaerense INTA Calén y Bonaerense INTA Aikén las más tolerantes a imazapir-imazamox, por el contrario, Carlota INTA y Marita INTA fueron las más sensibles. Para diclosulam, el cultivar más tolerante fue Bonaerense INTA Calén y los más sensibles Juana INTA y Bonaerense INTA Maná. Las variedades más tolerantes a sulfometuron-clorimuron fueron Bonaerense INTA Calén y Bonaerense INTA Aikén, mientras que las más sensibles resultaron Bw 130 y Carlota INTA. La inhibición de altura y de la biomasa aérea fueron las variables más sensibles a los herbicidas estudiados. Además, se estableció que la dosis mínima de imazapir-imazamox que provoca fitotoxicidad en los cultivares de avena oscila entre 400 y 1000 ml de producto comercial (p.c.) ha-1, para diclosulam los valores mínimos de fitotoxicidad se ubicaron entre 3 y 13 g p.c. ha-1 y para sulfometuron-clorimuron estuvieron entre 10 y 65 g p.c. ha-1. En base a los resultados, se recomienda tener precaución en el uso de determinadas variedades de avena que resultan sensibles a la residualidad de herbicidas inhibidores de la ALS/AHAS empleados comúnmente en la rotación. Por el contrario, el uso de variedades con mayor tolerancia a estos herbicidas permite reducir los riesgos de daño por carryover dentro de ciertos rangos de herbicida en suelo.
The oat (Avena sativa L.) production has historically played a key role in global food security. In Argentina, 50% of the oat production is concentrated in Buenos Aires province and oat crops are mainly located in the south of this province. Due to the edaphoclimatic conditions of this area (lower temperature and lower levels of soil organic matter and rainfall than the rest of the Pampean region), plant damages are commonly detected during the implantation of oat crops and these injuries are associated with herbicide carryover. ALS/AHAS inhibitors applied in the previous crops can persist and cause phytotoxicity in oat. The current research has as main purpose to find alternatives to tackle the problem previously described. It compares the sensitivity of nine varieties of oats to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Different variables of germination, growth and vegetative development were evaluated carrying out experiments in growth chambers, pots in greenhouses and outdoors and in the field. The oat cultivars differed in their sensitivity to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Bonaerense INTA Calén and Bonaerense INTA Aikén were the most tolerant to imazapyr-imazamox, while Carlota INTA and Marita INTA were the most sensitive to that herbicide. The most tolerant to diclosulam was Bonaerense INTA Calén and the most sensitive were Juana INTA and Bonaerense INTA Maná. The varieties most tolerant to sulfometuron-chlorimuron were Bonaerense INTA Calen and Bonaerense INTA Aiken, while the most sensitive were Bw 130 and Carlota INTA. Plant height and aerial biomass were the variables most sensitive to the herbicides studied. In addition, the minimum dose of herbicide that caused phytotoxicity in oat ranges from 400 to 1000 ml of commercial product (c.p.). ha-1 for imazapyr-imazamox, 3 to 13 g c.p. ha-1 for diclosulam and 10 to 65 g c.p. ha-1 for sulfometuron-chlorimuron. Based on the current results, caution is recommended in the use of certain varieties of oats that are highly sensitive to ALS/AHAS inhibitor herbicides commonly applied in previous crops. On the other hand, the choice of varieties with the lowest sensitivity to these herbicides allows reducing the risk of damages caused by carryover, within certain ranges of herbicide in the soil.
Magister en Protección Vegetal
Universidad Nacional de La Plata
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
Materia
Ciencias Agrarias
Cultivos Agrícolas
Herbicidas
Acetolactato Sintasa
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/86012

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Se evaluaron distintos parámetros de germinación, crecimiento y desarrollo vegetativo, mediante experimentos en cámara de crecimiento, macetas en invernáculo, macetas a la intemperie y a campo. Se determinó que los cultivares de avena estudiados difirieron en cuanto a la sensibilidad a los herbicidas, siendo las variedades Bonaerense INTA Calén y Bonaerense INTA Aikén las más tolerantes a imazapir-imazamox, por el contrario, Carlota INTA y Marita INTA fueron las más sensibles. Para diclosulam, el cultivar más tolerante fue Bonaerense INTA Calén y los más sensibles Juana INTA y Bonaerense INTA Maná. Las variedades más tolerantes a sulfometuron-clorimuron fueron Bonaerense INTA Calén y Bonaerense INTA Aikén, mientras que las más sensibles resultaron Bw 130 y Carlota INTA. La inhibición de altura y de la biomasa aérea fueron las variables más sensibles a los herbicidas estudiados. Además, se estableció que la dosis mínima de imazapir-imazamox que provoca fitotoxicidad en los cultivares de avena oscila entre 400 y 1000 ml de producto comercial (p.c.) ha-1, para diclosulam los valores mínimos de fitotoxicidad se ubicaron entre 3 y 13 g p.c. ha-1 y para sulfometuron-clorimuron estuvieron entre 10 y 65 g p.c. ha-1. En base a los resultados, se recomienda tener precaución en el uso de determinadas variedades de avena que resultan sensibles a la residualidad de herbicidas inhibidores de la ALS/AHAS empleados comúnmente en la rotación. Por el contrario, el uso de variedades con mayor tolerancia a estos herbicidas permite reducir los riesgos de daño por carryover dentro de ciertos rangos de herbicida en suelo.The oat (Avena sativa L.) production has historically played a key role in global food security. In Argentina, 50% of the oat production is concentrated in Buenos Aires province and oat crops are mainly located in the south of this province. Due to the edaphoclimatic conditions of this area (lower temperature and lower levels of soil organic matter and rainfall than the rest of the Pampean region), plant damages are commonly detected during the implantation of oat crops and these injuries are associated with herbicide carryover. ALS/AHAS inhibitors applied in the previous crops can persist and cause phytotoxicity in oat. The current research has as main purpose to find alternatives to tackle the problem previously described. It compares the sensitivity of nine varieties of oats to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Different variables of germination, growth and vegetative development were evaluated carrying out experiments in growth chambers, pots in greenhouses and outdoors and in the field. The oat cultivars differed in their sensitivity to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Bonaerense INTA Calén and Bonaerense INTA Aikén were the most tolerant to imazapyr-imazamox, while Carlota INTA and Marita INTA were the most sensitive to that herbicide. The most tolerant to diclosulam was Bonaerense INTA Calén and the most sensitive were Juana INTA and Bonaerense INTA Maná. The varieties most tolerant to sulfometuron-chlorimuron were Bonaerense INTA Calen and Bonaerense INTA Aiken, while the most sensitive were Bw 130 and Carlota INTA. Plant height and aerial biomass were the variables most sensitive to the herbicides studied. In addition, the minimum dose of herbicide that caused phytotoxicity in oat ranges from 400 to 1000 ml of commercial product (c.p.). ha-1 for imazapyr-imazamox, 3 to 13 g c.p. ha-1 for diclosulam and 10 to 65 g c.p. ha-1 for sulfometuron-chlorimuron. Based on the current results, caution is recommended in the use of certain varieties of oats that are highly sensitive to ALS/AHAS inhibitor herbicides commonly applied in previous crops. On the other hand, the choice of varieties with the lowest sensitivity to these herbicides allows reducing the risk of damages caused by carryover, within certain ranges of herbicide in the soil.Magister en Protección VegetalUniversidad Nacional de La PlataFacultad de Ciencias Agrarias y ForestalesYanniccari, MarcosGiménez, Daniel OscarKruk, BetinaLeguizamón, EduardoScursoni, Julio2019-11-22info:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionTesis de maestriahttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdccinfo:ar-repo/semantics/tesisDeMaestriaapplication/pdfhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/86012https://doi.org/10.35537/10915/86012spainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)reponame:SEDICI (UNLP)instname:Universidad Nacional de La Platainstacron:UNLP2025-10-15T11:09:00Zoai:sedici.unlp.edu.ar:10915/86012Institucionalhttp://sedici.unlp.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://sedici.unlp.edu.ar/oai/snrdalira@sedici.unlp.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:13292025-10-15 11:09:01.062SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Platafalse
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The oat (Avena sativa L.) production has historically played a key role in global food security. In Argentina, 50% of the oat production is concentrated in Buenos Aires province and oat crops are mainly located in the south of this province. Due to the edaphoclimatic conditions of this area (lower temperature and lower levels of soil organic matter and rainfall than the rest of the Pampean region), plant damages are commonly detected during the implantation of oat crops and these injuries are associated with herbicide carryover. ALS/AHAS inhibitors applied in the previous crops can persist and cause phytotoxicity in oat. The current research has as main purpose to find alternatives to tackle the problem previously described. It compares the sensitivity of nine varieties of oats to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Different variables of germination, growth and vegetative development were evaluated carrying out experiments in growth chambers, pots in greenhouses and outdoors and in the field. The oat cultivars differed in their sensitivity to ALS/AHAS inhibitor herbicides. Bonaerense INTA Calén and Bonaerense INTA Aikén were the most tolerant to imazapyr-imazamox, while Carlota INTA and Marita INTA were the most sensitive to that herbicide. The most tolerant to diclosulam was Bonaerense INTA Calén and the most sensitive were Juana INTA and Bonaerense INTA Maná. The varieties most tolerant to sulfometuron-chlorimuron were Bonaerense INTA Calen and Bonaerense INTA Aiken, while the most sensitive were Bw 130 and Carlota INTA. Plant height and aerial biomass were the variables most sensitive to the herbicides studied. In addition, the minimum dose of herbicide that caused phytotoxicity in oat ranges from 400 to 1000 ml of commercial product (c.p.). ha-1 for imazapyr-imazamox, 3 to 13 g c.p. ha-1 for diclosulam and 10 to 65 g c.p. ha-1 for sulfometuron-chlorimuron. Based on the current results, caution is recommended in the use of certain varieties of oats that are highly sensitive to ALS/AHAS inhibitor herbicides commonly applied in previous crops. On the other hand, the choice of varieties with the lowest sensitivity to these herbicides allows reducing the risk of damages caused by carryover, within certain ranges of herbicide in the soil.
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