Aportes a la conservación poscosecha de flores de corte para productores del Gran La Plata

Autores
Hasperué, Héctor Joaquín; Nico, Andrés Ignacio; Riccione, Julieta; Cieza, Ramón Isidro
Año de publicación
2019
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
El Partido de La Plata y localidades vecinas constituyen la región de mayor producción de flores de corte de Argentina, la cual abastece de una amplia diversidad de especies florales a distintos puntos del país. La producción la realizan principalmente productores de tipo familiar, generando ingresos y mano de obra para la región. Uno de los problemas de mayor relevancia para los productores florícolas es la pérdida de calidad comercial de las varas florales después de la cosecha. La utilización de cámaras frigoríficas permite mantener la calidad comercial de las flores mejorando así su capacidad de negociación manteniendo el producto en contextos de bajo precio. Sin embargo, sólo un bajo porcentaje de productores cuentan con esta tecnología, dado que es costosa para su adquisición y funcionamiento operativo. Poder avanzar en tecnologías de conservación que reduzcan las pérdidas poscosecha y generen un mayor ingreso a los productores es uno de los desafíos para un sector que adolece en este tipo de tecnologías. Este trabajo describe un proyecto generado desde la Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales con financiamiento del Programa “Agregando Valor” de la Secretaría de Políticas Universitarias de la Nación, en el cual se ensayaron tecnologías sencillas de bajo costo para la conservación poscosecha de flores de corte. El mismo surge de la demanda de los productores a través de un grupo de Cambio Rural (INTA-MINAGRO) y del mercado cooperativo de Flores (MERCOFLOR). Se buscó mejorar la conservación poscosecha de Alstroemeria x hybrida y Lilium longiflorum, especies cuyo cultivo se ha incrementado en los últimos años en la región y que presentan como problema poscosecha más visible el amarilleamiento de las hojas de la vara. Para ello, se utilizaron distintas fuentes de iluminación LED: blanco cálido o rojo+azul, siendo los controles almacenados en oscuridad. La intensidad de las fuentes se fijó en 50 μmol m-2 s-1, con un periodo de luz de 16 h. La temperatura de almacenamiento fue de 21ºC y la humedad relativa (HR) de 70%. El tratamiento con ambos tipos de luz LED logró un aumento de la vida útil de las varas de Alstroemeria sp. en 7 días. Por otra parte, para evaluar el efecto hormonal en el retraso del amarilleamiento, se realizó en otro experimento un pulsado por 24 h en 50ppm de ácido gibérelico (AG3) en varas de Alstroemeria sp. y Lilium sp., pasando luego a agua destilada pH=3,5 a 21ºC y 70% HR. Se observó una mejor conservación de las varas en los tratamientos con AG3 con respecto al testigo en ambas especies a los días 7 y 14. Se concluye que las técnicas desarrolladas en este proyecto, de fácil apropiación por los productores familiares de la región, podrían generar un impacto positivo en el retraso del amarilleamiento y mejora de la calidad poscosecha de las flores de corte. Los resultados obtenidos fueron presentados en una jornada demostrativa en MERCOFLOR ante productores y floristas. Se realizaron cartillas informativas con las tecnologías ensayadas y recomendaciones prácticas para su implementación.
La Plata city and neighboring towns constitute the region with the highest production of cut flowers in Argentina, which supplies a wide variety of floral species to different parts of the country. Production is mainly carried out by family-type producers, generating income and labor for the region. One of the most relevant problems for flower growers is the loss of commercial quality of the flower rods after harvest. The use of cold rooms allows to maintain the commercial quality of the flowers and allows a sales delay, thus improving their bargaining ability while maintaining the product in low price contexts. However, only a small percentage of producers have this technology, given that it is expensive for its acquisition and operational functioning. The improvement of conservation technologies conducive to a decrease postharvest losses and thus to a greater income is one of the most important challenges for the sector that lacks this type o technology. This work describes a project generated from the Facultad de Cs. Agrarias y Forestales funded by the "Adding Value" Program of the Secretaría de Políticas Universitarias de la Nación, in which simple low-cost technologies for the postharvest conservation of cut flowers were tested. This project arises from the demand of the producers through a group of “Cambio Rural” (INTA-MINAGRO) and the “Mercado Cooperativo de Flores” (MERCOFLOR). We sought to improve the postharvest conservation of Alstroemeria x hybrida and Lilium longiflorum flowers, species whose cultivation has been increased in the region in recent years and which present the yellowing of the leaves of the rod as the most visible post-harvest problem. For this reason, different sources of LED lighting were used: warm white or red + blue, with controls being stored in darkness. The intensity of the sources was set at 50 μmol m-2 s-1, with a light period of 16 h. The storage temperature was 21 °C and the relative humidity (RH) was 70%. The treatment with both types of LED light achieved an increase in the shelf life of the rods up to 7 days. On the other hand, to evaluate the hormonal effect in the leave´s yellowing delay, a 24 h pulse was made with a 50 ppm gibberelic acid (AG3) in Alstroemeria sp. and Lilium sp. rods, which were subsequently stored in distilled water pH = 3.5 at 21°C and 70% RH. A better conservation of the rods was observed in the AG3 treatments compared to controls in both species at 7 and 14 days of storage. It is concluded that the techniques developed in this project, which could be easily appropriated by the family producers of the region, could generate a positive impact on the delay of yellowing and an improvement of the post-harvest quality of the cut flowers. The results obtained were presented in a demonstration day in MERCOFLOR for producers and florists. Information sheets were made with the tested technologies, containing practical recommendations for their implementation.
Secretaría de Ciencia y Técnica
Materia
Ciencias Agrarias
floricultura
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LED light
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
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La utilización de cámaras frigoríficas permite mantener la calidad comercial de las flores mejorando así su capacidad de negociación manteniendo el producto en contextos de bajo precio. Sin embargo, sólo un bajo porcentaje de productores cuentan con esta tecnología, dado que es costosa para su adquisición y funcionamiento operativo. Poder avanzar en tecnologías de conservación que reduzcan las pérdidas poscosecha y generen un mayor ingreso a los productores es uno de los desafíos para un sector que adolece en este tipo de tecnologías. Este trabajo describe un proyecto generado desde la Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales con financiamiento del Programa “Agregando Valor” de la Secretaría de Políticas Universitarias de la Nación, en el cual se ensayaron tecnologías sencillas de bajo costo para la conservación poscosecha de flores de corte. El mismo surge de la demanda de los productores a través de un grupo de Cambio Rural (INTA-MINAGRO) y del mercado cooperativo de Flores (MERCOFLOR). Se buscó mejorar la conservación poscosecha de Alstroemeria x hybrida y Lilium longiflorum, especies cuyo cultivo se ha incrementado en los últimos años en la región y que presentan como problema poscosecha más visible el amarilleamiento de las hojas de la vara. Para ello, se utilizaron distintas fuentes de iluminación LED: blanco cálido o rojo+azul, siendo los controles almacenados en oscuridad. La intensidad de las fuentes se fijó en 50 μmol m-2 s-1, con un periodo de luz de 16 h. La temperatura de almacenamiento fue de 21ºC y la humedad relativa (HR) de 70%. El tratamiento con ambos tipos de luz LED logró un aumento de la vida útil de las varas de Alstroemeria sp. en 7 días. Por otra parte, para evaluar el efecto hormonal en el retraso del amarilleamiento, se realizó en otro experimento un pulsado por 24 h en 50ppm de ácido gibérelico (AG3) en varas de Alstroemeria sp. y Lilium sp., pasando luego a agua destilada pH=3,5 a 21ºC y 70% HR. Se observó una mejor conservación de las varas en los tratamientos con AG3 con respecto al testigo en ambas especies a los días 7 y 14. Se concluye que las técnicas desarrolladas en este proyecto, de fácil apropiación por los productores familiares de la región, podrían generar un impacto positivo en el retraso del amarilleamiento y mejora de la calidad poscosecha de las flores de corte. Los resultados obtenidos fueron presentados en una jornada demostrativa en MERCOFLOR ante productores y floristas. Se realizaron cartillas informativas con las tecnologías ensayadas y recomendaciones prácticas para su implementación.La Plata city and neighboring towns constitute the region with the highest production of cut flowers in Argentina, which supplies a wide variety of floral species to different parts of the country. Production is mainly carried out by family-type producers, generating income and labor for the region. One of the most relevant problems for flower growers is the loss of commercial quality of the flower rods after harvest. The use of cold rooms allows to maintain the commercial quality of the flowers and allows a sales delay, thus improving their bargaining ability while maintaining the product in low price contexts. However, only a small percentage of producers have this technology, given that it is expensive for its acquisition and operational functioning. The improvement of conservation technologies conducive to a decrease postharvest losses and thus to a greater income is one of the most important challenges for the sector that lacks this type o technology. This work describes a project generated from the Facultad de Cs. Agrarias y Forestales funded by the "Adding Value" Program of the Secretaría de Políticas Universitarias de la Nación, in which simple low-cost technologies for the postharvest conservation of cut flowers were tested. This project arises from the demand of the producers through a group of “Cambio Rural” (INTA-MINAGRO) and the “Mercado Cooperativo de Flores” (MERCOFLOR). We sought to improve the postharvest conservation of Alstroemeria x hybrida and Lilium longiflorum flowers, species whose cultivation has been increased in the region in recent years and which present the yellowing of the leaves of the rod as the most visible post-harvest problem. For this reason, different sources of LED lighting were used: warm white or red + blue, with controls being stored in darkness. The intensity of the sources was set at 50 μmol m-2 s-1, with a light period of 16 h. The storage temperature was 21 °C and the relative humidity (RH) was 70%. The treatment with both types of LED light achieved an increase in the shelf life of the rods up to 7 days. On the other hand, to evaluate the hormonal effect in the leave´s yellowing delay, a 24 h pulse was made with a 50 ppm gibberelic acid (AG3) in Alstroemeria sp. and Lilium sp. rods, which were subsequently stored in distilled water pH = 3.5 at 21°C and 70% RH. A better conservation of the rods was observed in the AG3 treatments compared to controls in both species at 7 and 14 days of storage. It is concluded that the techniques developed in this project, which could be easily appropriated by the family producers of the region, could generate a positive impact on the delay of yellowing and an improvement of the post-harvest quality of the cut flowers. The results obtained were presented in a demonstration day in MERCOFLOR for producers and florists. 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La Plata city and neighboring towns constitute the region with the highest production of cut flowers in Argentina, which supplies a wide variety of floral species to different parts of the country. Production is mainly carried out by family-type producers, generating income and labor for the region. One of the most relevant problems for flower growers is the loss of commercial quality of the flower rods after harvest. The use of cold rooms allows to maintain the commercial quality of the flowers and allows a sales delay, thus improving their bargaining ability while maintaining the product in low price contexts. However, only a small percentage of producers have this technology, given that it is expensive for its acquisition and operational functioning. The improvement of conservation technologies conducive to a decrease postharvest losses and thus to a greater income is one of the most important challenges for the sector that lacks this type o technology. This work describes a project generated from the Facultad de Cs. Agrarias y Forestales funded by the "Adding Value" Program of the Secretaría de Políticas Universitarias de la Nación, in which simple low-cost technologies for the postharvest conservation of cut flowers were tested. This project arises from the demand of the producers through a group of “Cambio Rural” (INTA-MINAGRO) and the “Mercado Cooperativo de Flores” (MERCOFLOR). We sought to improve the postharvest conservation of Alstroemeria x hybrida and Lilium longiflorum flowers, species whose cultivation has been increased in the region in recent years and which present the yellowing of the leaves of the rod as the most visible post-harvest problem. For this reason, different sources of LED lighting were used: warm white or red + blue, with controls being stored in darkness. The intensity of the sources was set at 50 μmol m-2 s-1, with a light period of 16 h. The storage temperature was 21 °C and the relative humidity (RH) was 70%. The treatment with both types of LED light achieved an increase in the shelf life of the rods up to 7 days. On the other hand, to evaluate the hormonal effect in the leave´s yellowing delay, a 24 h pulse was made with a 50 ppm gibberelic acid (AG3) in Alstroemeria sp. and Lilium sp. rods, which were subsequently stored in distilled water pH = 3.5 at 21°C and 70% RH. A better conservation of the rods was observed in the AG3 treatments compared to controls in both species at 7 and 14 days of storage. It is concluded that the techniques developed in this project, which could be easily appropriated by the family producers of the region, could generate a positive impact on the delay of yellowing and an improvement of the post-harvest quality of the cut flowers. The results obtained were presented in a demonstration day in MERCOFLOR for producers and florists. Information sheets were made with the tested technologies, containing practical recommendations for their implementation.
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