Control de podredumbres poscosecha causadas por Penicillium y Botrytis mediante la aplicación de recubrimientos comestibles y sustancias GRAS

Autores
Bertini, Benjamín José; Debes, Mario Alberto; Rapisarda, Viviana Andrea; Cerioni, Luciana; Volentini, Sabrina Inés
Año de publicación
2023
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
En el Noroeste Argentino, la producción de frutas y hortalizas enfrenta pérdidas económicas por pudriciones fúngicas de pre y poscosecha. Para combatirlas se aplican fungicidas químicos, lo que lleva a la aparición de cepas resistentes y contaminación ambiental. En la búsqueda de alternativas sustentables, en este trabajo se evaluó la formulación de recubrimientos comestibles de almidón de mandioca (Alm) y glicerol con sustancias de baja toxicidad: sorbato de potasio (SK) y polihexametilenguanidina (PHMG) para el control de aislados locales de fitopatógenos. Se ensayaron diferentes concentraciones y la formulación elegida fue 5% de Alm y 1,6% de glicerol, la cual se suplementó con 3 o 6% de SK; 500 o 1000ppm de PHMG o 10ppm de graduate A+®. Los films conteniendo 3% de SK y 500ppm de PHMG fueron capaces de inhibir el crecimiento in vitro de Penicillium digitatum, P. italicum, Botrytis cinérea y P. expansum. En ensayos in vivo se aplicaron dichos recubrimientos en limones inoculados con P. digitatum y en tomates inoculados con B. cinérea, obteniendo una reducción significativa de ambas podredumbres con recubrimientos que contenían 6% de SK. Estos resultados muestran el potencial uso de recubrimientos formulados con compuestos naturales para el control de podredumbres fúngicas de poscosecha.
Fruit and vegetable production deals with economic losses due to pre- and post-harvest fungal rots in the Northwest of Argentina. Chemical fungicides are applied to combat mentioned rots, leading to the appearance of resistant strains and environmental contamination. Looking for sustainable alternatives, we evaluated the formulation of edible coatings made of cassava starch (Alm) and glycerol supplemented with low toxicity substances: potassium sorbate (SK) and polyhexamethyleneguanidine (PHMG) to control local phytopathogens isolates. Different concentrations were tested and the chosen formulation was 5% Alm and 1.6% glycerol, which was supplemented with 3 or 6% SK; 500 or 1000ppm of PHMG or 10ppm of graduate A+®. Films containing 3% SK and 500ppm PHMG were capable of inhibiting the in vitro growth of Penicillium digitatum, P. italicum, Botrytis cinérea and P. expansum. In in vivo tests, these coatings were applied to lemons inoculated with P. digitatum and tomatoes inoculated with B. cinérea, resulting in a significant reduction of both rots when coatings contained 6% SK. These results show the potential use of coatings formulated with natural compounds to the control of postharvest fungal rots.
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
Materia
Ciencias Agrarias
Penicillium digitatum
Botritys cinérea
limones
tomates
sorbato de potasio
lemons
tomatoes
potassium sorbate
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/166735

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Fruit and vegetable production deals with economic losses due to pre- and post-harvest fungal rots in the Northwest of Argentina. Chemical fungicides are applied to combat mentioned rots, leading to the appearance of resistant strains and environmental contamination. Looking for sustainable alternatives, we evaluated the formulation of edible coatings made of cassava starch (Alm) and glycerol supplemented with low toxicity substances: potassium sorbate (SK) and polyhexamethyleneguanidine (PHMG) to control local phytopathogens isolates. Different concentrations were tested and the chosen formulation was 5% Alm and 1.6% glycerol, which was supplemented with 3 or 6% SK; 500 or 1000ppm of PHMG or 10ppm of graduate A+®. Films containing 3% SK and 500ppm PHMG were capable of inhibiting the in vitro growth of Penicillium digitatum, P. italicum, Botrytis cinérea and P. expansum. In in vivo tests, these coatings were applied to lemons inoculated with P. digitatum and tomatoes inoculated with B. cinérea, resulting in a significant reduction of both rots when coatings contained 6% SK. These results show the potential use of coatings formulated with natural compounds to the control of postharvest fungal rots.
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