El rol de los bañados de desborde fluvial en la retención de nutrientes y su actividad metabólica

Autores
Cochero, Joaquín; Di Giorgi, Hugo Daniel; Donadelli, Jorge Luis; Suárez, Jimena Camila; Simonetti, Ramiro; Finkler, Nícolas Reinaldo; Fernandes Cunha, Daví Gasparini
Año de publicación
2020
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
El objetivo de este trabajo fue analizar los efectos de los bañados de desborde fluvial sobre la calidad del agua y el metabolismo del curso de agua. Para ello se estudiaron cuatro cauces, dos que recorren la periferia de un casco urbano y que tienen zonas de bañados de desborde fluvial conservados, y que mantienen su conexión con el agua subterránea, y otros dos periurbanos y que sus bañados de desborde fluvial han sido degradados por el avance de la urbanización, desconectándolos de las capas freáticas. En cada uno, se muestrearon tres tramos de 50 metros de longitud. El primero, localizado aguas arriba de la zona de bañados (llamado “Arriba”), el segundo en el tramo medio del curso de agua que recorre el bañado (llamado “Medio”), y el último aguas abajo del bañado (llamado “Abajo”). Las variables estudiadas incluyeron, en cuatro períodos del año y en cada tramo, parámetros físico-químicos (temperatura, conductividad, pH, oxígeno disuelto, turbidez, sólidos disueltos y suspendidos, concentraciones de formas del nitrógeno y fósforo disuelto y total) y biológicos, vinculados a la actividad metabólica del biofilm y a la densidad de bacterias. Además, en dos momentos del año, se realizaron ensayos de retención de nutrientes y metabolismo fluvial en los tramos medios de los cursos fluviales. Los resultados muestran que los bañados de desborde fluvial mejor conservados a) disminuyen significativamente el oxígeno disuelto y aumentan la concentración de sólidos suspendidos en el cauce; b) incrementan significativamente los procesos metabólicos fluviales, tales como la respiración o la producción primaria; c) poseen tasas elevadas de asimilación de nutrientes por la biota; d) actúan como depuradores de bacterias coliformes en el cauce principal. Estos patrones generales pueden ser detectados aunque se observa mucha variabilidad en los cauces, y su intensidad varía a lo largo del año y en función de las condiciones físico-químicas del flujo.
The aim of this work was to analyze the effects of riverine wetlands on the water quality and river metabolism. For this purpose, four streams were studied: two of them surround a periurban area and have well-preserved riverine wetlands associated with the main channel, and the other two run through an urban area with the consequent degradation of their riverine wetlands by urban development. In each stream, three sections 50 meters long were sampled. The first one, located upstream of the riverine wetland zone (called “Arriba”), the second in the middle section of the water course that runs through the riverine wetland zone (called “Medio”), and the last one downstream of the riverine wetland zone (called “Abajo”). The variables studied included, in four periods of the year and in each section: physical-chemical parameters (temperature, conductivity, pH, dissolved oxygen, turbidity, dissolved and suspended solids, concentrations of nitrogen forms, and total and dissolved phosphorous) and biological parameters, linked to the metabolic activity of the biofilm and bacterial densities. In addition, at two sampling times, nutrient retention experiments were carried out in the middle section of the stream courses, using the tracer addition technique to characterize the nutrient spiral. The results show that the best preserved riverine wetlands a) significantly decrease dissolved oxygen and increase the concentration of suspended solids in the channel; b) act as sinks for P and N, increasing fluvial metabolic processes, such as respiration or primary production; c) result in high rates of assimilation of nutrients by the biota; and d) act as retention zones for coliform bacteria in the main channel. These general patterns can be detected in all systems, although much variability is observed in the channels, and their intensity varies throughout the year and depending on the physical-chemical conditions of the flow.
Instituto de Limnología "Dr. Raúl A. Ringuelet"
Materia
Biología
Autodepuración
Metabolismo fluvial
Retención de nutrientes
Fluvial metabolism
Nutrient retention
Self-depuration
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/113254

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For this purpose, four streams were studied: two of them surround a periurban area and have well-preserved riverine wetlands associated with the main channel, and the other two run through an urban area with the consequent degradation of their riverine wetlands by urban development. In each stream, three sections 50 meters long were sampled. The first one, located upstream of the riverine wetland zone (called “Arriba”), the second in the middle section of the water course that runs through the riverine wetland zone (called “Medio”), and the last one downstream of the riverine wetland zone (called “Abajo”). The variables studied included, in four periods of the year and in each section: physical-chemical parameters (temperature, conductivity, pH, dissolved oxygen, turbidity, dissolved and suspended solids, concentrations of nitrogen forms, and total and dissolved phosphorous) and biological parameters, linked to the metabolic activity of the biofilm and bacterial densities. 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The aim of this work was to analyze the effects of riverine wetlands on the water quality and river metabolism. For this purpose, four streams were studied: two of them surround a periurban area and have well-preserved riverine wetlands associated with the main channel, and the other two run through an urban area with the consequent degradation of their riverine wetlands by urban development. In each stream, three sections 50 meters long were sampled. The first one, located upstream of the riverine wetland zone (called “Arriba”), the second in the middle section of the water course that runs through the riverine wetland zone (called “Medio”), and the last one downstream of the riverine wetland zone (called “Abajo”). The variables studied included, in four periods of the year and in each section: physical-chemical parameters (temperature, conductivity, pH, dissolved oxygen, turbidity, dissolved and suspended solids, concentrations of nitrogen forms, and total and dissolved phosphorous) and biological parameters, linked to the metabolic activity of the biofilm and bacterial densities. In addition, at two sampling times, nutrient retention experiments were carried out in the middle section of the stream courses, using the tracer addition technique to characterize the nutrient spiral. The results show that the best preserved riverine wetlands a) significantly decrease dissolved oxygen and increase the concentration of suspended solids in the channel; b) act as sinks for P and N, increasing fluvial metabolic processes, such as respiration or primary production; c) result in high rates of assimilation of nutrients by the biota; and d) act as retention zones for coliform bacteria in the main channel. These general patterns can be detected in all systems, although much variability is observed in the channels, and their intensity varies throughout the year and depending on the physical-chemical conditions of the flow.
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