Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas

Autores
Castillo, Nadia; Vázquez, Mabel Elena; Botto, Irma Lía; Franco, Luisina; González, María J.; Santillán, Juan M.
Año de publicación
2012
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Large areas of the Chaco Pampean plain have aquifers containing high values of As. The use of this water to irrigate horticultural species, in particular for fresh consumption, could have direct consequences on the human health as well as in the agricultural soils. The aim of this work was directed to the evaluation of the effect of the rich-arsenic water irrigation on the yield-crop of Eruca sativa. Likewise, the arsenic content in the vegetal and in the soil was analyzed. Assays with completely randomized block design and factorial arrangement (type of soil/alkalinity of water/level of As) were carried out with two type of soils of different texture (sandy loam and silty loam). The pots were kept at 90 % of field capacity, with a daily irrigation, by using waters of different alkalinity. Three concentrations of arsenic were used (100, 250 and 500 μg L- 1). Dry matter (from vegetal heated at 60 ° C) and the concentration of As in plant and in soils were the evaluated variables. The irrigation conditions affected the tenor of arsenic in plants as well as in soils, in particular in silty loam soils, according to literature. Although it is observed a trend to increase the arsenic concentration in plant through irrigation, it is not possible to establish a reliable relationship between the concentration of As in plant and performance. Moreover, the soil content increased slightly with irrigation, in particular in the silt-loam soil, without reaching hazard limits in the first sowing. While the concentration of As in fresh vegetable is below the limit established by the legislation, its use could mean a contribution to the daily intake of arsenic, which would add to the hazard caused by the drinking water with arsenic.
Amplias zonas de la planicie Chaco-Pampeana poseen acuíferos conteniendo valores elevados de As. El empleo de este tipo de agua en el riego de especies hortícolas, particularmente de consumo fresco, podría tener consecuencias sanitarias directas sobre la población y contaminar el suelo de producción. Los objetivos del trabajo fueron dirigidos a la evaluación del contenido de As en la especie Eruca sativa y en el suelo de cultivo regado con aguas de diferente concentración de As y alcalinidad. Se realizó un ensayo con diseño DBCA y arreglo factorial (tipo de suelo/alcalinidad del agua/nivel As) empleando dos suelos texturalmente distintos (franco-arenoso y franco-limoso), con el desarrollo de 20 plantas/maceta. Las macetas se mantuvieron al 90% de la capacidad de campo (riegos diarios con dos aguas de diferente alcalinidad) y 3 concentraciones de As (100, 250 y 500 μg L-1), empleando las aguas originales como testigo. Las variables evaluadas fueron materia seca vegetal (60 ºC) y la concentración de As en planta y suelo. Las condiciones de riego modificaron el tenor de As en planta hasta niveles de toxicidad citados en la literatura, particularmente en el suelo franco-limoso. Si bien se observa una tendencia al aumento de la concentración de As en vegetal a través del riego, no es posible establecer una fehaciente relación entre la concentración de As en vegetal y el rendimiento. Por otra parte, el contenido en suelo aumentó ligeramente con el riego, observando los mayores niveles en el suelo franco-limoso, sin alcanzar límites de peligrosidad en una primera siembra. Si bien la concentración de As en vegetal fresco se encuentra dentro de los límites establecidos por la Legislación, su consumo podría significar un aporte a la ingesta diaria de As, que se sumaría a los perjuicios ocasionados por el agua de bebida.
Asociación de Universidades Grupo Montevideo
Materia
Ecología
Riego
medio ambiente
agua
Arsénico
contaminación del suelo
arsénico en agua
horticultura
alcalinidad del agua
rendimiento vegetal
arsenic in water
irrigation
effect on the crops
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Licencia de distribución no exclusiva SEDICI
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/26416

id SEDICI_2b18f6d2d597353509be7d60fe3666ac
oai_identifier_str oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/26416
network_acronym_str SEDICI
repository_id_str 1329
network_name_str SEDICI (UNLP)
spelling Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolasArsenic and environment: effect of irrigation with water containing arsenic on horticultural cropsCastillo, NadiaVázquez, Mabel ElenaBotto, Irma LíaFranco, LuisinaGonzález, María J.Santillán, Juan M.EcologíaRiegomedio ambienteaguaArsénicocontaminación del sueloarsénico en aguahorticulturaalcalinidad del aguarendimiento vegetalarsenic in waterirrigationeffect on the cropsLarge areas of the Chaco Pampean plain have aquifers containing high values of As. The use of this water to irrigate horticultural species, in particular for fresh consumption, could have direct consequences on the human health as well as in the agricultural soils. The aim of this work was directed to the evaluation of the effect of the rich-arsenic water irrigation on the yield-crop of Eruca sativa. Likewise, the arsenic content in the vegetal and in the soil was analyzed. Assays with completely randomized block design and factorial arrangement (type of soil/alkalinity of water/level of As) were carried out with two type of soils of different texture (sandy loam and silty loam). The pots were kept at 90 % of field capacity, with a daily irrigation, by using waters of different alkalinity. Three concentrations of arsenic were used (100, 250 and 500 μg L- 1). Dry matter (from vegetal heated at 60 ° C) and the concentration of As in plant and in soils were the evaluated variables. The irrigation conditions affected the tenor of arsenic in plants as well as in soils, in particular in silty loam soils, according to literature. Although it is observed a trend to increase the arsenic concentration in plant through irrigation, it is not possible to establish a reliable relationship between the concentration of As in plant and performance. Moreover, the soil content increased slightly with irrigation, in particular in the silt-loam soil, without reaching hazard limits in the first sowing. While the concentration of As in fresh vegetable is below the limit established by the legislation, its use could mean a contribution to the daily intake of arsenic, which would add to the hazard caused by the drinking water with arsenic.Amplias zonas de la planicie Chaco-Pampeana poseen acuíferos conteniendo valores elevados de As. El empleo de este tipo de agua en el riego de especies hortícolas, particularmente de consumo fresco, podría tener consecuencias sanitarias directas sobre la población y contaminar el suelo de producción. Los objetivos del trabajo fueron dirigidos a la evaluación del contenido de As en la especie Eruca sativa y en el suelo de cultivo regado con aguas de diferente concentración de As y alcalinidad. Se realizó un ensayo con diseño DBCA y arreglo factorial (tipo de suelo/alcalinidad del agua/nivel As) empleando dos suelos texturalmente distintos (franco-arenoso y franco-limoso), con el desarrollo de 20 plantas/maceta. Las macetas se mantuvieron al 90% de la capacidad de campo (riegos diarios con dos aguas de diferente alcalinidad) y 3 concentraciones de As (100, 250 y 500 μg L-1), empleando las aguas originales como testigo. Las variables evaluadas fueron materia seca vegetal (60 ºC) y la concentración de As en planta y suelo. Las condiciones de riego modificaron el tenor de As en planta hasta niveles de toxicidad citados en la literatura, particularmente en el suelo franco-limoso. Si bien se observa una tendencia al aumento de la concentración de As en vegetal a través del riego, no es posible establecer una fehaciente relación entre la concentración de As en vegetal y el rendimiento. Por otra parte, el contenido en suelo aumentó ligeramente con el riego, observando los mayores niveles en el suelo franco-limoso, sin alcanzar límites de peligrosidad en una primera siembra. Si bien la concentración de As en vegetal fresco se encuentra dentro de los límites establecidos por la Legislación, su consumo podría significar un aporte a la ingesta diaria de As, que se sumaría a los perjuicios ocasionados por el agua de bebida.Asociación de Universidades Grupo Montevideo2012-05info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionObjeto de conferenciahttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/26416spainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.congresos.unlp.edu.ar/index.php/CCMA/7CCMA/paper/viewFile/977/246info:eu-repo/semantics/openAccessLicencia de distribución no exclusiva SEDICIreponame:SEDICI (UNLP)instname:Universidad Nacional de La Platainstacron:UNLP2025-10-22T16:38:04Zoai:sedici.unlp.edu.ar:10915/26416Institucionalhttp://sedici.unlp.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://sedici.unlp.edu.ar/oai/snrdalira@sedici.unlp.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:13292025-10-22 16:38:04.413SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Platafalse
dc.title.none.fl_str_mv Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
Arsenic and environment: effect of irrigation with water containing arsenic on horticultural crops
title Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
spellingShingle Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
Castillo, Nadia
Ecología
Riego
medio ambiente
agua
Arsénico
contaminación del suelo
arsénico en agua
horticultura
alcalinidad del agua
rendimiento vegetal
arsenic in water
irrigation
effect on the crops
title_short Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
title_full Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
title_fullStr Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
title_full_unstemmed Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
title_sort Arsénico y medio ambiente: efectos del riego con aguas conteniendo As sobre cultivos hortícolas
dc.creator.none.fl_str_mv Castillo, Nadia
Vázquez, Mabel Elena
Botto, Irma Lía
Franco, Luisina
González, María J.
Santillán, Juan M.
author Castillo, Nadia
author_facet Castillo, Nadia
Vázquez, Mabel Elena
Botto, Irma Lía
Franco, Luisina
González, María J.
Santillán, Juan M.
author_role author
author2 Vázquez, Mabel Elena
Botto, Irma Lía
Franco, Luisina
González, María J.
Santillán, Juan M.
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Ecología
Riego
medio ambiente
agua
Arsénico
contaminación del suelo
arsénico en agua
horticultura
alcalinidad del agua
rendimiento vegetal
arsenic in water
irrigation
effect on the crops
topic Ecología
Riego
medio ambiente
agua
Arsénico
contaminación del suelo
arsénico en agua
horticultura
alcalinidad del agua
rendimiento vegetal
arsenic in water
irrigation
effect on the crops
dc.description.none.fl_txt_mv Large areas of the Chaco Pampean plain have aquifers containing high values of As. The use of this water to irrigate horticultural species, in particular for fresh consumption, could have direct consequences on the human health as well as in the agricultural soils. The aim of this work was directed to the evaluation of the effect of the rich-arsenic water irrigation on the yield-crop of Eruca sativa. Likewise, the arsenic content in the vegetal and in the soil was analyzed. Assays with completely randomized block design and factorial arrangement (type of soil/alkalinity of water/level of As) were carried out with two type of soils of different texture (sandy loam and silty loam). The pots were kept at 90 % of field capacity, with a daily irrigation, by using waters of different alkalinity. Three concentrations of arsenic were used (100, 250 and 500 μg L- 1). Dry matter (from vegetal heated at 60 ° C) and the concentration of As in plant and in soils were the evaluated variables. The irrigation conditions affected the tenor of arsenic in plants as well as in soils, in particular in silty loam soils, according to literature. Although it is observed a trend to increase the arsenic concentration in plant through irrigation, it is not possible to establish a reliable relationship between the concentration of As in plant and performance. Moreover, the soil content increased slightly with irrigation, in particular in the silt-loam soil, without reaching hazard limits in the first sowing. While the concentration of As in fresh vegetable is below the limit established by the legislation, its use could mean a contribution to the daily intake of arsenic, which would add to the hazard caused by the drinking water with arsenic.
Amplias zonas de la planicie Chaco-Pampeana poseen acuíferos conteniendo valores elevados de As. El empleo de este tipo de agua en el riego de especies hortícolas, particularmente de consumo fresco, podría tener consecuencias sanitarias directas sobre la población y contaminar el suelo de producción. Los objetivos del trabajo fueron dirigidos a la evaluación del contenido de As en la especie Eruca sativa y en el suelo de cultivo regado con aguas de diferente concentración de As y alcalinidad. Se realizó un ensayo con diseño DBCA y arreglo factorial (tipo de suelo/alcalinidad del agua/nivel As) empleando dos suelos texturalmente distintos (franco-arenoso y franco-limoso), con el desarrollo de 20 plantas/maceta. Las macetas se mantuvieron al 90% de la capacidad de campo (riegos diarios con dos aguas de diferente alcalinidad) y 3 concentraciones de As (100, 250 y 500 μg L-1), empleando las aguas originales como testigo. Las variables evaluadas fueron materia seca vegetal (60 ºC) y la concentración de As en planta y suelo. Las condiciones de riego modificaron el tenor de As en planta hasta niveles de toxicidad citados en la literatura, particularmente en el suelo franco-limoso. Si bien se observa una tendencia al aumento de la concentración de As en vegetal a través del riego, no es posible establecer una fehaciente relación entre la concentración de As en vegetal y el rendimiento. Por otra parte, el contenido en suelo aumentó ligeramente con el riego, observando los mayores niveles en el suelo franco-limoso, sin alcanzar límites de peligrosidad en una primera siembra. Si bien la concentración de As en vegetal fresco se encuentra dentro de los límites establecidos por la Legislación, su consumo podría significar un aporte a la ingesta diaria de As, que se sumaría a los perjuicios ocasionados por el agua de bebida.
Asociación de Universidades Grupo Montevideo
description Large areas of the Chaco Pampean plain have aquifers containing high values of As. The use of this water to irrigate horticultural species, in particular for fresh consumption, could have direct consequences on the human health as well as in the agricultural soils. The aim of this work was directed to the evaluation of the effect of the rich-arsenic water irrigation on the yield-crop of Eruca sativa. Likewise, the arsenic content in the vegetal and in the soil was analyzed. Assays with completely randomized block design and factorial arrangement (type of soil/alkalinity of water/level of As) were carried out with two type of soils of different texture (sandy loam and silty loam). The pots were kept at 90 % of field capacity, with a daily irrigation, by using waters of different alkalinity. Three concentrations of arsenic were used (100, 250 and 500 μg L- 1). Dry matter (from vegetal heated at 60 ° C) and the concentration of As in plant and in soils were the evaluated variables. The irrigation conditions affected the tenor of arsenic in plants as well as in soils, in particular in silty loam soils, according to literature. Although it is observed a trend to increase the arsenic concentration in plant through irrigation, it is not possible to establish a reliable relationship between the concentration of As in plant and performance. Moreover, the soil content increased slightly with irrigation, in particular in the silt-loam soil, without reaching hazard limits in the first sowing. While the concentration of As in fresh vegetable is below the limit established by the legislation, its use could mean a contribution to the daily intake of arsenic, which would add to the hazard caused by the drinking water with arsenic.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-05
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Objeto de conferencia
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/26416
url http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/26416
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.congresos.unlp.edu.ar/index.php/CCMA/7CCMA/paper/viewFile/977/246
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
Licencia de distribución no exclusiva SEDICI
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv Licencia de distribución no exclusiva SEDICI
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:SEDICI (UNLP)
instname:Universidad Nacional de La Plata
instacron:UNLP
reponame_str SEDICI (UNLP)
collection SEDICI (UNLP)
instname_str Universidad Nacional de La Plata
instacron_str UNLP
institution UNLP
repository.name.fl_str_mv SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Plata
repository.mail.fl_str_mv alira@sedici.unlp.edu.ar
_version_ 1846782847030919168
score 12.982451