Mejoramiento genético en conejos para carne (Oryctolagus cuniculus)
- Autores
- Antonini de Ruiz, Alicia Graciela; Cordiviola, Carlos Ángel
- Año de publicación
- 2010
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The selection of lines has been the main strategy of genetic improvement in meat rabbits. The paternal lines are selected for average daily gain or weight to the age of slaughter, both related to the feed conversion index. For the maternal lines prevails like criterion of selection the litter size to the birth or upon weaning, and more recently indirect methods as the rate of ovulation. Intensive meat production in rabbits is based on a three way crossbreeding scheme. The first crossing includes two maternal lines generating females F1, a second crossing consists of the utilization of male of a third paternal line, the born individuals of this crossing are destined to slaughter. The estimation of genetic parameters for different populations has been object of study in different productive clusters in order to establish in each case the characteristics to include in the plans of improvement. The values of heritability observed by diverse authors for litter size are similar (0.05 to 0.14) while for the variables related to the weaning weight, the discrepancies among the authors are greater (0.03 to 0.72).
La selección de líneas ha sido la principal estrategia de mejoramiento genético en conejos para carne. Las líneas paternas son seleccionadas por ganancia diaria pos - destete o peso a la edad de faena, ambas relacionadas con el índice de conversión. Para las líneas maternas prevalece como criterio de selección el tamaño de la camada al nacimiento o al destete y, más recientemente, métodos indirectos como la tasa de ovulación. La producción intensiva de conejos para carne está basada en un esquema de cruzamientos de, al menos, tres vías: el primer cruzamiento incluye dos líneas maternas generando hembras F1, un segundo cruzamiento consiste en la utilización de machos de una tercera línea paterna y los individuos nacidos de este cruzamiento serán los que se destinan a faena. La estimación de parámetros genéticos para distintas poblaciones ha sido objeto de estudio en diferentes núcleos productivos con el fin de establecer en cada caso las características a incluir en los planes de mejora. Los valores de heredabilidad observados por diversos autores para tamaño de camada nacida viva son similares (0,05 a 0,14) mientras que para las variables relacionadas con el peso pos - destete, las discrepancias entre los autores son mayores (0,03 a 0,72).
Instituto de Genética Veterinaria
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales - Materia
-
Ciencias Veterinarias
Meat rabbits
Breeding
Heredability
Conejos para carne
Mejoramiento Genético
Heredabilidad - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de La Plata
- OAI Identificador
- oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/109169
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The selection of lines has been the main strategy of genetic improvement in meat rabbits. The paternal lines are selected for average daily gain or weight to the age of slaughter, both related to the feed conversion index. For the maternal lines prevails like criterion of selection the litter size to the birth or upon weaning, and more recently indirect methods as the rate of ovulation. Intensive meat production in rabbits is based on a three way crossbreeding scheme. The first crossing includes two maternal lines generating females F1, a second crossing consists of the utilization of male of a third paternal line, the born individuals of this crossing are destined to slaughter. The estimation of genetic parameters for different populations has been object of study in different productive clusters in order to establish in each case the characteristics to include in the plans of improvement. The values of heritability observed by diverse authors for litter size are similar (0.05 to 0.14) while for the variables related to the weaning weight, the discrepancies among the authors are greater (0.03 to 0.72). |
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