Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
- Autores
- Cittadini, M. Cecilia; Bodoira, Romina; Barrionuevo, Damián; Labuckas, Diana; Martínez, Marcela; Maestri, Damián
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. - Materia
-
Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_cc7ee432a3a0f60a0d8ea53a6aaebe10 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seedsCittadini, M. CeciliaBodoira, RominaBarrionuevo, DamiánLabuckas, DianaMartínez, MarcelaMaestri, DamiánAmino acidsLipid componentsNeltuma spp.Phenolic compoundsSeedsFil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.https://orcid.org/0000-0002-3808-7899https://orcid.org/0000-0002-2102-308X2024-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfCittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.128200003-021Xhttp://hdl.handle.net/11086/5525581558-9331DOI: 10.1002/aocs.12820spainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-16T09:29:55Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-16 09:29:55.759Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
spellingShingle |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds Cittadini, M. Cecilia Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds |
title_short |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_full |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_fullStr |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_full_unstemmed |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
title_sort |
Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián |
author |
Cittadini, M. Cecilia |
author_facet |
Cittadini, M. Cecilia Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián |
author_role |
author |
author2 |
Bodoira, Romina Barrionuevo, Damián Labuckas, Diana Martínez, Marcela Maestri, Damián |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
https://orcid.org/0000-0002-3808-7899 https://orcid.org/0000-0002-2102-308X |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds |
topic |
Amino acids Lipid components Neltuma spp. Phenolic compounds Seeds |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina. |
description |
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
status_str |
publishedVersion |
format |
article |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820 0003-021X http://hdl.handle.net/11086/552558 1558-9331 DOI: 10.1002/aocs.12820 |
identifier_str_mv |
Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820 0003-021X 1558-9331 DOI: 10.1002/aocs.12820 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/552558 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1846143369860874240 |
score |
12.712165 |