Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds

Autores
Cittadini, M. Cecilia; Bodoira, Romina; Barrionuevo, Damián; Labuckas, Diana; Martínez, Marcela; Maestri, Damián
Año de publicación
2024
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Materia
Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558

id RDUUNC_cc7ee432a3a0f60a0d8ea53a6aaebe10
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seedsCittadini, M. CeciliaBodoira, RominaBarrionuevo, DamiánLabuckas, DianaMartínez, MarcelaMaestri, DamiánAmino acidsLipid componentsNeltuma spp.Phenolic compoundsSeedsFil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.https://orcid.org/0000-0002-3808-7899https://orcid.org/0000-0002-2102-308X2024-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfCittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.128200003-021Xhttp://hdl.handle.net/11086/5525581558-9331DOI: 10.1002/aocs.12820spainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-16T09:29:55Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/552558Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-16 09:29:55.759Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
spellingShingle Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
Cittadini, M. Cecilia
Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
title_short Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_full Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_fullStr Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_full_unstemmed Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
title_sort Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds
dc.creator.none.fl_str_mv Cittadini, M. Cecilia
Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
author Cittadini, M. Cecilia
author_facet Cittadini, M. Cecilia
Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
author_role author
author2 Bodoira, Romina
Barrionuevo, Damián
Labuckas, Diana
Martínez, Marcela
Maestri, Damián
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv https://orcid.org/0000-0002-3808-7899
https://orcid.org/0000-0002-2102-308X
dc.subject.none.fl_str_mv Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
topic Amino acids
Lipid components
Neltuma spp.
Phenolic compounds
Seeds
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Abstract: In the search for compounds with nutritional and functional value, seeds from several Neltuma species were examined for lipid, protein and phenolic components. Lipid contents ranged between 9.3 and 12.5 g/100 g (seed dry weight), and showed both oleic and linoleic acids predominating largely. Lipids were also a good source of tocopherols (170–603 mg total tocopherols/kg). Proteins accounted for 14.7–35.5 g/100 g seed. Essential amino acids (EAA) comprised 26.1%–40.2% of the total AA content. Based on the EAA score, proteins from all the species analyzed were deficient in leucine, isoleucine and valine, but could meet requirements for histidine, threonine, phenylalanine, tyrosine, and lysine. The qualitative patterns of phenolic compounds were similar each other (predominance of flavonoids, particularly apigenin derivatives). Keeping in mind the examined chemical components, Neltuma seeds have potential value as a source of healthy macronutrients and bioactive compounds.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Cittadini, M. Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina.
Fil: Bodoira, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Barrionuevo, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales.
Fil: Barrionuevo, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Labuckas, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Martínez, Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
Fil: Maestri, Damián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Área Química Agrícola; Argentina.
description Fil: Cittadini, M. Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
status_str publishedVersion
format article
dc.identifier.none.fl_str_mv Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820
0003-021X
http://hdl.handle.net/11086/552558
1558-9331
DOI: 10.1002/aocs.12820
identifier_str_mv Cittadini MC, Bodoira R, Barrionuevo D, Labuckas D, Martínez M, Maestri D. Nutrient and bioactive compounds from Neltuma spp. seeds. J Am Oil Chem Soc. 2024. https://doi.org/10.1002/aocs.12820
0003-021X
1558-9331
DOI: 10.1002/aocs.12820
url http://hdl.handle.net/11086/552558
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1846143369860874240
score 12.712165