Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
- Autores
- Aballay, Laura Rosana; Osella, Alberto R.; De la Quintana, Ana Gabriela; Díaz, María del Pilar
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.
Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina.
publishedVersion
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia. - Materia
-
Overweight
Obesity ·
Argentina
Odds ratio
Logistic regression - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_6685fd53147f1cc678449f03d933345a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, ArgentinaAballay, Laura RosanaOsella, Alberto R.De la Quintana, Ana GabrielaDíaz, María del PilarOverweightObesity ·ArgentinaOdds ratioLogistic regressionFil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina.publishedVersionFil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.2015-03-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfAballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0http://hdl.handle.net/11086/17043enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-04T12:34:42Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-04 12:34:43.339Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
title |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
spellingShingle |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina Aballay, Laura Rosana Overweight Obesity · Argentina Odds ratio Logistic regression |
title_short |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
title_full |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
title_fullStr |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
title_full_unstemmed |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
title_sort |
Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Aballay, Laura Rosana Osella, Alberto R. De la Quintana, Ana Gabriela Díaz, María del Pilar |
author |
Aballay, Laura Rosana |
author_facet |
Aballay, Laura Rosana Osella, Alberto R. De la Quintana, Ana Gabriela Díaz, María del Pilar |
author_role |
author |
author2 |
Osella, Alberto R. De la Quintana, Ana Gabriela Díaz, María del Pilar |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Overweight Obesity · Argentina Odds ratio Logistic regression |
topic |
Overweight Obesity · Argentina Odds ratio Logistic regression |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia. Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina. publishedVersion Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina. Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia. |
description |
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-03-31 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Aballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0 https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0 http://hdl.handle.net/11086/17043 |
identifier_str_mv |
Aballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0 |
url |
https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0 http://hdl.handle.net/11086/17043 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1842349683122372608 |
score |
13.13397 |