Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina

Autores
Aballay, Laura Rosana; Osella, Alberto R.; De la Quintana, Ana Gabriela; Díaz, María del Pilar
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.
Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina.
publishedVersion
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.
Materia
Overweight
Obesity ·
Argentina
Odds ratio
Logistic regression
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043

id RDUUNC_6685fd53147f1cc678449f03d933345a
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, ArgentinaAballay, Laura RosanaOsella, Alberto R.De la Quintana, Ana GabrielaDíaz, María del PilarOverweightObesity ·ArgentinaOdds ratioLogistic regressionFil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina.publishedVersionFil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; ArgentinaFil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.2015-03-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfAballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0http://hdl.handle.net/11086/17043enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-04T12:34:42Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/17043Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-04 12:34:43.339Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
title Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
spellingShingle Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
Aballay, Laura Rosana
Overweight
Obesity ·
Argentina
Odds ratio
Logistic regression
title_short Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
title_full Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
title_fullStr Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
title_full_unstemmed Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
title_sort Nutritional profile and obesity: results from a random‑sample population‑based study in Córdoba, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Aballay, Laura Rosana
Osella, Alberto R.
De la Quintana, Ana Gabriela
Díaz, María del Pilar
author Aballay, Laura Rosana
author_facet Aballay, Laura Rosana
Osella, Alberto R.
De la Quintana, Ana Gabriela
Díaz, María del Pilar
author_role author
author2 Osella, Alberto R.
De la Quintana, Ana Gabriela
Díaz, María del Pilar
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Overweight
Obesity ·
Argentina
Odds ratio
Logistic regression
topic Overweight
Obesity ·
Argentina
Odds ratio
Logistic regression
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.
Introduction Obesity is a chronic, heterogeneous, multifactorial disease, which has sharply increased in prevalence in both developed and developing countries. This study aimed to estimate the prevalence of obesity and to identify socio-demographic risk factors associated with it, with special emphasis on diet. Methods Nutritional status, demographic characteristics, lifestyle habits, and food consumption patterns derived from a Food Frequency Questionnaire were investigated. Exhaustive exploratory analyses were performed in order to describe dietary patterns, and logistic regression models were used for odds ratio estimation. Results The study included 4328 subjects, over 18 years old and resident in Cordoba city. The prevalence of overweight and obesity was 34 and 17 %, respectively, with 60 % in men and 45 % in women of BMI ≥ 25. Obesity risk factors were high intake of sodium, refined grains, starchy vegetables, and snacks. A lower risk of overweight and obesity was associated with an adequate, moderate intake of meats, eggs, alcoholic beverages, sugar and sweets, milk, yogurt, and pulses. Conclusions A high intake of snacks, refined grains, starchy vegetables and sodium and low intake of yogurt, milk, pulses, and whole grains seem to be associated with the emergence and high prevalence of obesity in Cordoba, Argentina.
publishedVersion
Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
Fil: Aballay, Laura Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: De la Quintana, Ana Gabriela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina.
Fil: Díaz, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Osella, Alberto R. Hospital Saverio de Bellis. Laboratorio de Epidemiologia y Bioestadística; Italia.
description Fil: Aballay, Laura Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición. Estadística y Bioestadística; Argentina
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03-31
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv Aballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0
https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0
http://hdl.handle.net/11086/17043
identifier_str_mv Aballay, L.R., Osella, A.R., De La Quintana, A.G. et al. Nutritional profile and obesity: results from a random-sample population-based study in Córdoba, Argentina. Eur J Nutr 55, 675–685 (2016). https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0
url https://doi.org/10.1007/s00394-015-0887-0
http://hdl.handle.net/11086/17043
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1842349683122372608
score 13.13397