Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety

Autores
Gutiérrez, Diego Ricardo; Ruiz, Silvana Cecilia; Benites, Julio Federico; Rodriguez, Silvia del Carmen
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024
Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated.
EEA Santiago del Estero
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina
Fil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fuente
Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025)
Materia
Zanahoria
Innovación
Tecnología
Compuestos Bioactivos
Variedades
Carrots
Innovation
Technology
Bioactive Compounds
Varieties
Variedad Chantenay
Chantenay Variety
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/21217

id INTADig_ffb6a9c1989843bc766c55c7661b5f07
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/21217
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay VarietyGutiérrez, Diego RicardoRuiz, Silvana CeciliaBenites, Julio FedericoRodriguez, Silvia del CarmenZanahoriaInnovaciónTecnologíaCompuestos BioactivosVariedadesCarrotsInnovationTechnologyBioactive CompoundsVarietiesVariedad ChantenayChantenay VarietyArtículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated.EEA Santiago del EsteroFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; ArgentinaFil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaMDPI2025-02-12T13:19:45Z2025-02-12T13:19:45Z2025-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21217https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/162673-9976https://doi.org/10.3390/blsf2024040016Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-11-13T08:48:23Zoai:localhost:20.500.12123/21217instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-13 08:48:23.989INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
title Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
spellingShingle Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
Gutiérrez, Diego Ricardo
Zanahoria
Innovación
Tecnología
Compuestos Bioactivos
Variedades
Carrots
Innovation
Technology
Bioactive Compounds
Varieties
Variedad Chantenay
Chantenay Variety
title_short Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
title_full Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
title_fullStr Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
title_full_unstemmed Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
title_sort Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
dc.creator.none.fl_str_mv Gutiérrez, Diego Ricardo
Ruiz, Silvana Cecilia
Benites, Julio Federico
Rodriguez, Silvia del Carmen
author Gutiérrez, Diego Ricardo
author_facet Gutiérrez, Diego Ricardo
Ruiz, Silvana Cecilia
Benites, Julio Federico
Rodriguez, Silvia del Carmen
author_role author
author2 Ruiz, Silvana Cecilia
Benites, Julio Federico
Rodriguez, Silvia del Carmen
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Zanahoria
Innovación
Tecnología
Compuestos Bioactivos
Variedades
Carrots
Innovation
Technology
Bioactive Compounds
Varieties
Variedad Chantenay
Chantenay Variety
topic Zanahoria
Innovación
Tecnología
Compuestos Bioactivos
Variedades
Carrots
Innovation
Technology
Bioactive Compounds
Varieties
Variedad Chantenay
Chantenay Variety
dc.description.none.fl_txt_mv Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024
Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated.
EEA Santiago del Estero
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina
Fil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
description Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-02-12T13:19:45Z
2025-02-12T13:19:45Z
2025-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/21217
https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/16
2673-9976
https://doi.org/10.3390/blsf2024040016
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/21217
https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/16
https://doi.org/10.3390/blsf2024040016
identifier_str_mv 2673-9976
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv MDPI
publisher.none.fl_str_mv MDPI
dc.source.none.fl_str_mv Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1848680546332311552
score 12.742515