Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety
- Autores
- Gutiérrez, Diego Ricardo; Ruiz, Silvana Cecilia; Benites, Julio Federico; Rodriguez, Silvia del Carmen
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024
Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated.
EEA Santiago del Estero
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina
Fil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina - Fuente
- Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025)
- Materia
-
Zanahoria
Innovación
Tecnología
Compuestos Bioactivos
Variedades
Carrots
Innovation
Technology
Bioactive Compounds
Varieties
Variedad Chantenay
Chantenay Variety - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/21217
Ver los metadatos del registro completo
| id |
INTADig_ffb6a9c1989843bc766c55c7661b5f07 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/21217 |
| network_acronym_str |
INTADig |
| repository_id_str |
l |
| network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
| spelling |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay VarietyGutiérrez, Diego RicardoRuiz, Silvana CeciliaBenites, Julio FedericoRodriguez, Silvia del CarmenZanahoriaInnovaciónTecnologíaCompuestos BioactivosVariedadesCarrotsInnovationTechnologyBioactive CompoundsVarietiesVariedad ChantenayChantenay VarietyArtículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated.EEA Santiago del EsteroFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; ArgentinaFil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; ArgentinaMDPI2025-02-12T13:19:45Z2025-02-12T13:19:45Z2025-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21217https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/162673-9976https://doi.org/10.3390/blsf2024040016Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-11-13T08:48:23Zoai:localhost:20.500.12123/21217instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-13 08:48:23.989INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| title |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| spellingShingle |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety Gutiérrez, Diego Ricardo Zanahoria Innovación Tecnología Compuestos Bioactivos Variedades Carrots Innovation Technology Bioactive Compounds Varieties Variedad Chantenay Chantenay Variety |
| title_short |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| title_full |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| title_fullStr |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| title_full_unstemmed |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| title_sort |
Innovative Technologies to Increase Bioactive Compounds in Carrots of the Chantenay Variety |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Gutiérrez, Diego Ricardo Ruiz, Silvana Cecilia Benites, Julio Federico Rodriguez, Silvia del Carmen |
| author |
Gutiérrez, Diego Ricardo |
| author_facet |
Gutiérrez, Diego Ricardo Ruiz, Silvana Cecilia Benites, Julio Federico Rodriguez, Silvia del Carmen |
| author_role |
author |
| author2 |
Ruiz, Silvana Cecilia Benites, Julio Federico Rodriguez, Silvia del Carmen |
| author2_role |
author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Zanahoria Innovación Tecnología Compuestos Bioactivos Variedades Carrots Innovation Technology Bioactive Compounds Varieties Variedad Chantenay Chantenay Variety |
| topic |
Zanahoria Innovación Tecnología Compuestos Bioactivos Variedades Carrots Innovation Technology Bioactive Compounds Varieties Variedad Chantenay Chantenay Variety |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024 Carrots have become a functional food ingredient, providing various nutraceuticals such as carotenoids and phenols. The application of stress by cutting followed by incubation and UV-C radiation would induce a higher accumulation of bioactive compounds which would benefit the obtaining of a carrot flour to be used as a new food ingredient with improved functional properties. In this work, the effect of cutting (shredding) and different doses of UV-C radiation on the content of phenolic compounds and antioxidants, as well as the color of carrots of the Chantenay variety produced in Santiago del Estero, Argentina, was evaluated. EEA Santiago del Estero Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Gutiérrez, Diego Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Ruiz, Silvana Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina Fil: Benites, Julio Federico. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustria. Instituto de Ciencias y Tecnologías Alimentarias; Argentina Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Rodriguez, Silvia del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina |
| description |
Artículo presentado al 5th International Electronic Conference on Foods, 28–30 October 2024 |
| publishDate |
2025 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2025-02-12T13:19:45Z 2025-02-12T13:19:45Z 2025-02 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21217 https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/16 2673-9976 https://doi.org/10.3390/blsf2024040016 |
| url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21217 https://www.mdpi.com/2673-9976/40/1/16 https://doi.org/10.3390/blsf2024040016 |
| identifier_str_mv |
2673-9976 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
| publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Biology and Life Sciences Forum 40 (1) : 16. (February 2025) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
| collection |
INTA Digital (INTA) |
| instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
| _version_ |
1848680546332311552 |
| score |
12.742515 |