Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
- Autores
- Salvañal, Lara; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Corbino, Graciela Beatriz; Lara, Maria Valeria
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Poster
Peach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices.
EEA San Pedro
Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina - Fuente
- VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022
- Materia
-
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Secado
Compuestos Bioactivos
Tecnología de Alimentos
Preservación de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Drying
Bioactive Food Compounds
Food Technology
Food Preservation
Variedad Flordaking [Durazno]
Variedad Gold Prince [Durazno]
Variedad Elegant Lady [Durazno]
Actividad Antioxidante
Variedad Dixiland [Durazno]
Antioxidant Activity
Flordaking [Peach Variety]
Gold Prince [Peach Variety]
Elegant Lady [Peach Variety]
Dixiland [Peach Variety] - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/13501
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_f198e499ed901fd3d81285d8fdc35ba5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/13501 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slicesSalvañal, LaraGabilondo, JulietaBudde, Claudio OlafCorbino, Graciela BeatrizLara, Maria ValeriaDuraznoPrunus persicaFrutas de HuesoSecadoCompuestos BioactivosTecnología de AlimentosPreservación de AlimentosPeachesStone FruitsDryingBioactive Food CompoundsFood TechnologyFood PreservationVariedad Flordaking [Durazno]Variedad Gold Prince [Durazno]Variedad Elegant Lady [Durazno]Actividad AntioxidanteVariedad Dixiland [Durazno]Antioxidant ActivityFlordaking [Peach Variety]Gold Prince [Peach Variety]Elegant Lady [Peach Variety]Dixiland [Peach Variety]PosterPeach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices.EEA San PedroFil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaMinistro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba2022-12-01T11:03:25Z2022-12-01T11:03:25Z2022-10info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/13501VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:48Zoai:localhost:20.500.12123/13501instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:48.597INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
title |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
spellingShingle |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices Salvañal, Lara Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Secado Compuestos Bioactivos Tecnología de Alimentos Preservación de Alimentos Peaches Stone Fruits Drying Bioactive Food Compounds Food Technology Food Preservation Variedad Flordaking [Durazno] Variedad Gold Prince [Durazno] Variedad Elegant Lady [Durazno] Actividad Antioxidante Variedad Dixiland [Durazno] Antioxidant Activity Flordaking [Peach Variety] Gold Prince [Peach Variety] Elegant Lady [Peach Variety] Dixiland [Peach Variety] |
title_short |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
title_full |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
title_fullStr |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
title_full_unstemmed |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
title_sort |
Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Salvañal, Lara Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Corbino, Graciela Beatriz Lara, Maria Valeria |
author |
Salvañal, Lara |
author_facet |
Salvañal, Lara Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Corbino, Graciela Beatriz Lara, Maria Valeria |
author_role |
author |
author2 |
Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Corbino, Graciela Beatriz Lara, Maria Valeria |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Secado Compuestos Bioactivos Tecnología de Alimentos Preservación de Alimentos Peaches Stone Fruits Drying Bioactive Food Compounds Food Technology Food Preservation Variedad Flordaking [Durazno] Variedad Gold Prince [Durazno] Variedad Elegant Lady [Durazno] Actividad Antioxidante Variedad Dixiland [Durazno] Antioxidant Activity Flordaking [Peach Variety] Gold Prince [Peach Variety] Elegant Lady [Peach Variety] Dixiland [Peach Variety] |
topic |
Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Secado Compuestos Bioactivos Tecnología de Alimentos Preservación de Alimentos Peaches Stone Fruits Drying Bioactive Food Compounds Food Technology Food Preservation Variedad Flordaking [Durazno] Variedad Gold Prince [Durazno] Variedad Elegant Lady [Durazno] Actividad Antioxidante Variedad Dixiland [Durazno] Antioxidant Activity Flordaking [Peach Variety] Gold Prince [Peach Variety] Elegant Lady [Peach Variety] Dixiland [Peach Variety] |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Poster Peach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices. EEA San Pedro Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina |
description |
Poster |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-01T11:03:25Z 2022-12-01T11:03:25Z 2022-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
format |
conferenceObject |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/13501 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/13501 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba |
publisher.none.fl_str_mv |
Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba |
dc.source.none.fl_str_mv |
VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022 reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619171806052352 |
score |
12.559606 |