Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices

Autores
Salvañal, Lara; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Corbino, Graciela Beatriz; Lara, Maria Valeria
Año de publicación
2022
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Poster
Peach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices.
EEA San Pedro
Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina 
Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fuente
VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022
Materia
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Secado
Compuestos Bioactivos
Tecnología de Alimentos
Preservación de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Drying
Bioactive Food Compounds
Food Technology
Food Preservation
Variedad Flordaking [Durazno]
Variedad Gold Prince [Durazno]
Variedad Elegant Lady [Durazno]
Actividad Antioxidante
Variedad Dixiland [Durazno]
Antioxidant Activity
Flordaking [Peach Variety]
Gold Prince [Peach Variety]
Elegant Lady [Peach Variety]
Dixiland [Peach Variety]
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/13501

id INTADig_f198e499ed901fd3d81285d8fdc35ba5
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/13501
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slicesSalvañal, LaraGabilondo, JulietaBudde, Claudio OlafCorbino, Graciela BeatrizLara, Maria ValeriaDuraznoPrunus persicaFrutas de HuesoSecadoCompuestos BioactivosTecnología de AlimentosPreservación de AlimentosPeachesStone FruitsDryingBioactive Food CompoundsFood TechnologyFood PreservationVariedad Flordaking [Durazno]Variedad Gold Prince [Durazno]Variedad Elegant Lady [Durazno]Actividad AntioxidanteVariedad Dixiland [Durazno]Antioxidant ActivityFlordaking [Peach Variety]Gold Prince [Peach Variety]Elegant Lady [Peach Variety]Dixiland [Peach Variety]PosterPeach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices.EEA San PedroFil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaMinistro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba2022-12-01T11:03:25Z2022-12-01T11:03:25Z2022-10info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/13501VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:48Zoai:localhost:20.500.12123/13501instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:48.597INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
title Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
spellingShingle Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
Salvañal, Lara
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Secado
Compuestos Bioactivos
Tecnología de Alimentos
Preservación de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Drying
Bioactive Food Compounds
Food Technology
Food Preservation
Variedad Flordaking [Durazno]
Variedad Gold Prince [Durazno]
Variedad Elegant Lady [Durazno]
Actividad Antioxidante
Variedad Dixiland [Durazno]
Antioxidant Activity
Flordaking [Peach Variety]
Gold Prince [Peach Variety]
Elegant Lady [Peach Variety]
Dixiland [Peach Variety]
title_short Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
title_full Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
title_fullStr Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
title_full_unstemmed Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
title_sort Analysis of nutraceutical properties of four peach cultivars grown in San Pedro and evaluation of the resultant dried slices
dc.creator.none.fl_str_mv Salvañal, Lara
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author Salvañal, Lara
author_facet Salvañal, Lara
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author_role author
author2 Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Secado
Compuestos Bioactivos
Tecnología de Alimentos
Preservación de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Drying
Bioactive Food Compounds
Food Technology
Food Preservation
Variedad Flordaking [Durazno]
Variedad Gold Prince [Durazno]
Variedad Elegant Lady [Durazno]
Actividad Antioxidante
Variedad Dixiland [Durazno]
Antioxidant Activity
Flordaking [Peach Variety]
Gold Prince [Peach Variety]
Elegant Lady [Peach Variety]
Dixiland [Peach Variety]
topic Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Secado
Compuestos Bioactivos
Tecnología de Alimentos
Preservación de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Drying
Bioactive Food Compounds
Food Technology
Food Preservation
Variedad Flordaking [Durazno]
Variedad Gold Prince [Durazno]
Variedad Elegant Lady [Durazno]
Actividad Antioxidante
Variedad Dixiland [Durazno]
Antioxidant Activity
Flordaking [Peach Variety]
Gold Prince [Peach Variety]
Elegant Lady [Peach Variety]
Dixiland [Peach Variety]
dc.description.none.fl_txt_mv Poster
Peach (Prunus persica (L.) Batsch) is on terms of production, the third most important temperature fruit crop around the world. It is a natural source of bioactive compounds such as antioxidants, phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins. However, it is perishable. Thus, dehydration of fresh fruit is an option for the consumers and the industry. Given that the concern of consumers about additives in processed food products is constantly increasing, the decrease of fruit water activity by using conventional ovening is a suitable option. In this work, bioactive compounds and antioxidant capacity were analyzed in slices of four commercial peach cultivars cvs Gold Prince, Elegant Lady, Dixiland and Flordaking, and compared to fresh fruit slices.
EEA San Pedro
Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina 
Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
description Poster
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-01T11:03:25Z
2022-12-01T11:03:25Z
2022-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/13501
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/13501
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba
publisher.none.fl_str_mv Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba
dc.source.none.fl_str_mv VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619171806052352
score 12.559606